Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Fru Jansson skrivet 24 jun-13 kl 16:05
-
Har provat göra glass några gånger. Har gjort så att jag kokat upp grädde med lite vaniljpulver, vispat äggulor och socker fluffigt, och när den kokta grädden svalnat blandat ihop och sjudit upp alltihop under omrörning. Sedan satt alltihop i frysen (inte varmt förstås!), och rört om då och då under frysningen. Efter några timmar har det haft perfekt glasskonsistens, men dagen efter är det stenhårt! Käre far min sa nåt om att ha lite salt i för att det inte ska bli hårt, men jag har inte lyckats trots salt... Nån som har nåt tips?
-
Du kan vispa grädde hårt och även vispa någon äggvita hårt och så försiktigt vända ned krämen som du kokt i vispet, blanda bara så att det nätt och jämt blanar sig. Ta ut ur frysen och rör om en gång i timmen för i värsta fall kan en del av såsen sjunka i botten annars.
-
Om glassen skall bli mjuk så måste man skapa så små iskristaller som möjligt. Det göra man som redan sagts genom att röra ständigt vid nedfrysningen. Alternativet är att frysa mycket hastigt, t ex genom att blanda glassmeten med flytande kväve.
Saltet som det refererades till var för att i gamla manuella glassmaskiner så hade man salt + is som kylmedel runt behållaren man hade glassmeten i, salt och is-blandningen sänkte temperaturen till ~ -6 grader.
-
Läste i en glassbok idag att man kan ha i nån tsk alkohol i glassmmeten för att den inte ska bli stenhård, ska oxå minska antalet iskristaller.
-
Eller ta fram glassen en stund innan man ska äta :)
Det gör jag med min glassmaskintillverkade glass :)
-
Glykossirap används i köpeglass, för att göra den skedbar.
http://www.dansukker.se/se/produkter/alla-produkter/glykossirap.aspx (http://www.dansukker.se/se/produkter/alla-produkter/glykossirap.aspx)
http://www.dansukker.se/se/recept/basrecept-glass.aspx (http://www.dansukker.se/se/recept/basrecept-glass.aspx)
Ersätt hälften av sockret med glykossirap.