Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Lasse-Christian skrivet 15 jun-13 kl 17:34

Titel: Blanda opastöriserad och pastöriserad mjölk vid ystning
Skrivet av: Lasse-Christian skrivet 15 jun-13 kl 17:34
Hej allesammans

Jag införskaffade en stor mängd opastöriserad mjölk för några dagar sedan. Där efter ystade jag på mjölken.

Men det blev en del opastöriserad mjölk över, som nu står i en dunk i kylskåpet. Det är ungefär fem liter opastöriserad mjölk som har stått i kylsskåpet i tre dagar.

Jag undrar om jag kan blanda denna mjölk (opastöriserad), som står i kylen, med fem liter pastöriserad mjölk från butik?

Kan detta bli en bra ost och finns det några nackdelar med att den opastöriserade mjölken har stått i kylskåpet i några dagar?

Bör jag tänka på något speciellt, när jag blandar på det här sättet?

Titel: SV: Blanda opastöriserad och pastöriserad mjölk vid ystning
Skrivet av: macker skrivet 15 jun-13 kl 20:30
Inget att rekommendera ... att pastörisera om alltsammans är nog bäst
Titel: SV: Blanda opastöriserad och pastöriserad mjölk vid ystning
Skrivet av: Lasse-Christian skrivet 16 jun-13 kl 10:35
Varför är det en dålig idé?

Blir det något konstigt med syrningen eller så?
 
Titel: SV: Blanda opastöriserad och pastöriserad mjölk vid ystning
Skrivet av: skräptanten skrivet 16 jun-13 kl 11:20
Det är gränsfall om det ens går att ysta på den opastöriserade mjölken som du haft i kylen i 3 dygn, det beror på hur kallt du har i ditt kylskåp och hur gammal mjölken är. Om den var precis nymjölkad när du hämtade den kan det kanske gå bra, annars är det risk att mjölken inte vill löpa som den ska.
Många som ystar professionellt använder aldrig mjölk som är äldre än 2 eller max 3 dygn. Ett bra alternativ för den som inte vill ysta så ofta är att frysa mjölken, det går alldeles utmärkt att ysta på mjölk som varit frusen, enda skillnaden är att det är svårt att skumma bort grädden (om en vill göra det).
Paketmjölk från affären har jag aldrig ystat på, så det vet jag ingenting om.
Titel: SV: Blanda opastöriserad och pastöriserad mjölk vid ystning
Skrivet av: macker skrivet 16 jun-13 kl 21:32
Jag tänker så... att om du sparat mjölk i 3 dygn så har en hel del olika bakterier växt till sig och dom kommer att kunna härja fritt i den pastöriserade mjölken, som ju inte har något skydd alls.  Själv tycker jag att opastöriserad ost gör man av färsk mjölk eller mjölk som är nerkyld och inte sparad i mer än en dag och det under förutsättning att man tillsätter en aktiv startkultur. Jag skulle aldrig blandat pastöriserad mjölk med opastöriserad. Bättre då att bara ysta på den opastöriserade

Men ska du bara äta osten själv så är det ändå bara till att chansa och se hur det går. ;)
Titel: SV: Blanda opastöriserad och pastöriserad mjölk vid ystning
Skrivet av: Lasse-Christian skrivet 21 jun-13 kl 10:05
Jag testade, bara för att öva. Det var ingen bra ide.

Inget jag kan rekommendera :).