Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: LenaWB skrivet 11 jun-13 kl 10:21
-
Provade att torka i min elektriska tork förra hösten men det blev inge bra, klibbade ihop och tog evigheter...någon som har kommit på bra sätt så får ni gärna dela med er...
-
Inga tips, torkar med eletrisk apparat jag med. Och jag håller med det tar evigheter med torkapparaten (nog beroende på att det är hög vattenhalt i bären), men det är gott med torra blåbär till glass och yoghurt.
-
Jag brukar torka blåbären på papper (tidningspapper går också men blåbären kan fastna). Jag brer ut dom på pappret och ställer dom sedan i korsdrag. Det tar max två dagar om bären ligger glest så att korsdraget kommer åt.
-
Nu har jag inte provat torka blåbär men torkar svamp, frukt och kryddor etc på ett myggnät uppspänt på en träram som riggas över ett vanligt (olje)element med värme på - torrt inom nåt dygn, eftertorkar över kylen.
-
Blåbären har ju ett vaxhölje utanpå skalet (det är därför de är blå) som bla skyddar mot uttorkning, det borde gå fortare att torka dem om man först mixar dem.
Ingen skulle ju torka nypon eller tomater hela!
-
Vi torkar i en vanlig OBH-tork och det tar lite längre tid men man kan också börja i torken för att komma igång och sedan hälla upp det på ett vanligt nät.
Blåbären har ju ett vaxhölje utanpå skalet (det är därför de är blå)
Alla blåbär jag har sett är blå rakt igenom?
-
Det finns svarta blåbär i skogen, mutanter som brukar kallas skomakarbär som saknar vaxhinnan som ger den mattblå färgen. Men även utan vaxhinna så hindrar skalet avdunstning.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A5b%C3%A4r (http://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A5b%C3%A4r)
-
Länkar till några gamla trådar om torkning av blåbär, lingon mm.
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=138104.msg1297771#msg1297771 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=138104.msg1297771#msg1297771)
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=96224.msg843358#msg843358 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=96224.msg843358#msg843358)
Blir jättebra med torkade bär, och håller sig i flera år. Om man tycker att det tar för lång tid att torka blåbären hela så går det säkert bra att göra som med lingon, mosa dem först. Men är fint med små blåsvarta "blåbärsrussin"!