Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: anagas02 skrivet 11 feb-07 kl 17:15

Titel: Nyttig kaka
Skrivet av: anagas02 skrivet 11 feb-07 kl 17:15
Ar det nagon som har ett recept pa en kaka som ar nyttig? Jag har atit en kaka med notter och troligen grovt mjol och kryddor (kanel, nejlika etc.). Kanske inneholl den inte socker - kanner nagon igen detta? ??? ???

Annika
Titel: Re:Nyttig kaka
Skrivet av: koko skrivet 12 feb-07 kl 12:38
Förslag på nyttig kaka är att byta ut det vanliga vetemjölet mot "vetemjöl special fullkorn", att det är "special" betyder att degen reser sig fint.
Vanligt socker o sirap byter du ut mot dadelsirap eller dadelkaka som du river. Alt. råsocker som är sötare än vanligt vitt, så man kan minska. Alla kakrecept innehåller för mycket socker enligt min smak, förresten!
Jag tycker att grövre mjöl som graham det ovan nämnda opassar jättebra till det söta.
Så här kan man byta ut från ett vanligt recept på mjuk kaka, sen "toppar" man kakan om man vill med cream cheese-topping eller nåt med mandlar, nötter eller kokos tex. Jag gillar oxå kryddkaka och brukar ha i en tsk ungefär av kardemumma o kanel, i England äter de ju med ingefära, finns torkad o mald, låter gott.
Ska man baka in nötkross/nötter bör man blanda det med mjölet, så sjunker de inte.
Titel: Re:Nyttig kaka
Skrivet av: Varg-älva skrivet 12 feb-07 kl 20:04
En enkel, hållbar kaka som man kan göra hur nyttig/onyttig som helst....

3 ägg
2 dl socker (farinsocker blir gott)
150 g smält smör (eller annat fett)
3 dl mjöl (jag brukar ta hälften vanligt vetemjöl, hälften graham)
1,5 tsk bakpulver.

Allt blandar och så rör man i annat man tycker ska vara i kakan: kakao, nötter osv.

Grädda i smord form i ca 175° 30-45 min (man måste kolla, jag brukar inte ta tid...)