Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: christelle skrivet 07 jun-13 kl 15:21
-
Fattar inte at man ska behöva köpa kol och briketter och använda elgrilltändare eller skorsten bara för at man grillar hemma - när man grillar ute i skogen går det utmärkt att tända med lite torra grangrenar och elda (och sen grilla) med torrt virke man hittar eller har med sig.
Är det nån som prövat eller har ideér angående att grilla med annat än grillkol i hemmagrillen? Vilket trä kan vara lämpligast dvs blir bäst och längst glöd på?
-
Björk är utmärkt att grilla över. Det tar dock längre tid innan glödbädden är färdig, så man får planera lite mer
-
Tror du den måste/bör vara väldigt finhuggen? Tänker det tar längre tid innan glödbädd ju grövre bitar man lägger dit?
-
Inte fin huggen men kort sågad typ gengas storlek fungerar bra ja brukar såga grövre grenar typ och att att grilla med
-
Vi använde jämt tallkottar förr. Kanonglöd! Skall nog skicka ut ungarna att plocka. Fruktansvärt vad bekväm och dum man blir ibland :-[ Har aldrig testat kortsågad ved, men det blir självlart bättre än vanlig. Tack, Fåret :)
-
Jag tänkte på al - kan ta ner en stor sådan och göra grillved av men det kanske var till rökning det? Tallkottar var ju en jättebra idé, bara att ha en kasse med närman gåri skogen och plockar svamp eller gör annat. Torkade de kottarna?
-
Tallkottar borde fungera utmärkt ja, de ger i alla fall en fin glöd i kaminen. Man borde även kunna använda de torra, döda grenarna nere på granar som står tätt, det är ju bara att såga i decimeterbitar med elsågen och lägga undan i något hörn så de får torka
Det som jag tror är viktigt är att vänta till det verkligen är glöd, man kan nog få en ganska skum "rökt" smak om man börjar grilla medan det fortfarande är kåda och annat kvar i veden
-
Jag tänkte på al - kan ta ner en stor sådan och göra grillved av men det kanske var till rökning det? Tallkottar var ju en jättebra idé, bara att ha en kasse med närman gåri skogen och plockar svamp eller gör annat. Torkade de kottarna?
Tallkottar plockar man med fördel direkt från träden där de växer korta och vindpinade på hällmark. De spärras ju ut när de släpper fröna så de brukar vara ganska torra redan från början. Grankottar får man däremot torka en säsong innan de går att elda.
-
Det beror ju på vad man ska grilla. Korv och grönsaker behöver inte så lång tid så då kan man elda med mindre pinnar. Ska man grilla kyckling eller flintastek behöver man få rill en glödbädd som varar länge. Dä behöver man tjockare ved. Bygg upp en ordentlig brasa från början så får du ut mest glöd av veden jämfört med om du håller på och matar på efter hand.
-
Ved är utmärkt brukar använda gren tjocka bitar 5-8 cm i diameter, tända på sen kan man pula i landet nån timme tills det blivit glödbädd. vanligen får man röra runt i det efter ca 30 min så det brinner jämnt.
-
Vi brukade bara kratta ihop och förvara i en papptunna, de var nästan torra från början.
Det borde gå bra att ta något tätare trä om man vill grilla långsamt. Den här vintern gick det ett par körsbärsträd genom kaminen och den glöden hade räckt länge. Det är nästan så man kan vara med i grillsnobbarnas skara om man hävdar att det blir bäst över lagrad Greve Moltke ;D
-
Det är nästan så man kan vara med i grillsnobbarnas skara om man hävdar att det blir bäst över lagrad Greve Moltke ;D
He he ;D Låter bra ! ;D
-
Jaha, nåt hårt träslag i små knubbiga korta bitar för lång glödtid och typ björk och tallkottar till lagom och mindre glödtid?
-
Jaha, nåt hårt träslag i små knubbiga korta bitar för lång glödtid och typ björk och tallkottar till lagom och mindre glödtid?
Det låter som ett bra utgångsläge och sedan är det bara att börja experimentera ;)
-
Det funkar med de flesta trädslag men det finns de som är bättre och de som är sämre. Jag använder ved när jag är för lat för att köpa grillkol. Trädslag som jag föredrar är björk eller körsbär men har använt de flesta trädslag när jag inte har haft tillgång till björk. Det är bättre att använda ved som inte är angripen av svamp eller mögel för murken ved kan ge dålig bismak på maten
-
Nu har vi testat - grillat på glöd av poppel - det gick jättebra - dock får man ha betydligt längre framförhållning än med grillkol - det tar längre tid innan det blir bra glöd ;) Men maten blev kanongod med mycket grillsmak, tror faktiskt den smakade bättre än grillad på kol :D
-
Det är tidsapekten som står i vägen här för de flesta tror jag. Precis som med många andra metoder här i forumet. :) Men kottar borde gå rätt fort eller?
-
Det är tidsapekten som står i vägen här för de flesta tror jag. Precis som med många andra metoder här i forumet. :) Men kottar borde gå rätt fort eller?
Det är nog oxå så att man blivit itutad att man ska använda grillkol/briketter när man grillar. Samma sak med tändvätska...som jag i och för sig inte använt på många år - det går bra att tända med "skorsten" med vanligt tidningspapper. Och det går bra att lägga späntved i skorstenen så grillkol behövs inte där heller ;)
-
Eller så gör man sin egen kol fast den vill ja hällst ha till smedjan :)
-
Eller så gör man sin egen kol fast den vill ja hällst ha till smedjan :)
Har funderat på det, ja - fast det verkar lite omständligt med mycket passande?
-
Jag tror det är som christelle säger, man ser det som det normala att göra. Sedan gäller det att komma ihåg att fixa lämplig ved eller kottar så man bara har att gå och hämta när det skall grillas. Att man tänder grillen lite tidigare spelar oftast ingen roll, bara det blir en vana. Kottar är snabba.
-
Har funderat på det, ja - fast det verkar lite omständligt med mycket passande?
Jo lite men då har du ju kol till din ässja inte så mjäkigt du kan ju göra i en vanligt oljefat med isolering runt det finns åtskilliga beskrivningar på tuben . Lycka till om du gör slag i saken .
-
JÄTTEINTRESSANT läsning ;D
Tack för att man fick delta ;D
När mina telningar va små (snackar 10-15år tillbaka) plockade vi alltid tallkkottar och det gick alldeles ytmärkt. Sen var det nån artikel som hävdade att det skulle innehålla något "gift" och inte vara bra att använda som alternativt grillkol.
Än idag undrar jag om det låg någon sanning i detta påstående elller om det var nåt ljug så man skulle köpa dessa dyyyyyra grillkols påsar >:(
Jag ska definitivt börja plocka kottar och ta ur vedhögen :D
-
JÄTTEINTRESSANT läsning ;D
Tack för att man fick delta ;D
När mina telningar va små (snackar 10-15år tillbaka) plockade vi alltid tallkkottar och det gick alldeles ytmärkt. Sen var det nån artikel som hävdade att det skulle innehålla något "gift" och inte vara bra att använda som alternativt grillkol.
Än idag undrar jag om det låg någon sanning i detta påstående elller om det var nåt ljug så man skulle köpa dessa dyyyyyra grillkols påsar >:(
Jag ska definitivt börja plocka kottar och ta ur vedhögen :D
Röken från brinnande kottar är kanske inte nyttig, men man skall ju ändå inte grilla förrän det bara är glöd kvar och då är alla eventuella giftiga ämnen borta. Sedan trod jag inte brandrök från tallkottar är värre än från ved av andra träslag.
-
Om jag inte missminner mig så var det en massa rabalder kring att röken från gran- och/eller tallkottar (kommer inte riktigt ihåg :-[ ) var kraftigt cancerframkallande. Stort pådrag på nyheterna för några år sedan.
-
Om jag inte missminner mig så var det en massa rabalder kring att röken från gran- och/eller tallkottar (kommer inte riktigt ihåg :-[ ) var kraftigt cancerframkallande. Stort pådrag på nyheterna för några år sedan.
Jag vet inte om man kan kalla det "kraftigt". Det finns tydligen inte ens några belagda samband men man rekommenderas ändå att låta bli att grilla över kottar.
http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/I-koket/Vilka-branslen-ar-bast-till-grillning/ (http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/I-koket/Vilka-branslen-ar-bast-till-grillning/)
-
Om man låter bli att använda tändvätska så får man nog betydligt mindre gifter i sig än om man aktar sig för kottar.
-
Good point.
-
Tycker nog det funkar bra utan tändvätska är så nöjd med en så kallad lusadräpare som tänd medel. Lusadräpare = tidning för den som inte vet :)
-
Tycker nog det funkar bra utan tändvätska är så nöjd med en så kallad lusadräpare som tänd medel. Lusadräpare = tidning för den som inte vet :)
Om du eldar upp tidningen får du ju avlusa med tändvätska istället. Men det är säkert effektivt, bara att dränka in kalufsen och fjutta på så är det lusfritt för en god stund framöver
-
Grillkol är för "grillkungar" i villa-ghettona, de som håller på med marinader och kryddblandningar. OM jag nu skulle sänka mig till denhär hedenhösnivån skulle jag använda vanlig ved.
-
Om du eldar upp tidningen får du ju avlusa med tändvätska istället. Men det är säkert effektivt, bara att dränka in kalufsen och fjutta på så är det lusfritt för en god stund framöver
Nopp då skulle dom lössen dränkas i sprit inte med kemikalier ;D
-
Ta du rapsolja till lössen istället (utan att tända på ;D), så slipper det svida i svålen. Och spriten kan du ju ta invärtes istället.
-
Jag vet inte om man kan kalla det "kraftigt". Det finns tydligen inte ens några belagda samband men man rekommenderas ändå att låta bli att grilla över kottar.
[url]http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/I-koket/Vilka-branslen-ar-bast-till-grillning/[/url] ([url]http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/I-koket/Vilka-branslen-ar-bast-till-grillning/[/url])
Skulle tro att risken med att de flesta när de grillar, käkar stora kvantiteter kött indränkt i någon suspekt olja gärna med någon fet röra och alkohol till, har betydligt större hälsopåverkan än frågan om köttet och oljan hettas upp med hjälp av kottar eller förkolnat trä. Nästan all risk med det vi stoppar i oss handlar vad det är för råvaror inte om esoteriska gifter och tillsatser. (Men dessa följs gärna åt)
-
Ta du rapsolja till lössen istället (utan att tända på ;D), så slipper det svida i svålen. Och spriten kan du ju ta invärtes istället.
Olja är bara kladdigt spriten är rengörande men ja undrar om inte du missa att lusadräparen har trycksvärta ;D .
-
Nu hänger jag inte riktigt med ???
-
Nu hänger jag inte riktigt med ???
oki då får du nog läsa tidigare inlägg :)
-
Det hjälper inte, fattar fortfarande inte vad tidningens trycksvärta har att göra med att jag föreslår olja istället för sprit till avlusning ???
-
Oki då får du nog släppa det :)
-
Släppa är inte min grej. Jag får väl fråga rakt ut då. - Är det någon som kan förklara för en oförstående vad jag missar i hånings kommentar om trycksvärta?
-
Det var nog jätteintern humor som bara humoristen själv begriper.
-
Släppa är inte min grej. Jag får väl fråga rakt ut då. - Är det någon som kan förklara för en oförstående vad jag missar i hånings kommentar om trycksvärta?
Känner du till något son heter tidning ? det är det som som är lusa dräpare då det kallades så förr i tiden när tidningen användes för att slå i gäl löss med och annan ohyra så som flugor och vad har tinningar ?.
-
Det var nog jätteintern humor som bara humoristen själv begriper.
Kanske det men så kallades en vis tidning förr i tiden .
-
Man kanske kan dränka lössen i trycksvärta......återvunnen från tidningen ::)
-
Det verkar inte bättre ::)
-
Här hittade jag en gammal roligt tråd att dra upp till ytan igen :)
Självklart går det bra att grilla över glöd som gjorts av ved. Jag tycker det sliter lite mer på grillen dock, det ska ju brinna ett tag innan det blir glöd.
Kol använder man för att det är en genväg till att få en bra glödbädd. Naturligtvis vill man undvika billig kol från lågpriskedjorna och istället få tag på hantverkskol. Det må vara dyrare men räcker betydligt längre.
Jag känner en bra källa till hantverkskol och köper deras småbitar till smedjan och eldar den i ässjan. För ett tag sedan köpte jag tre säckar från olika lågprisbutiker för att jämföra och det var rent löjlig så dålig kol det säljs.
Briketter befattar jag mig inte med, det är ju hoptryckt koldamm och bindemedel. Blä.
Det finns en del som säljer träbitar av olika träslag som jag tror man lägger i grillen för att de ska ge rök och smak. Det kanske är till mer avancerade klotgrillar och äggformade grillar?
/Riktig kol och Härrydakorv till folket :)
-
Jag känner en bra källa till hantverkskol och köper deras småbitar till smedjan och eldar den i ässjan.
Vilket trädslag är de gjorda av? Jag har mycket asp som torkat, kanske ska göra egen kol av den?
Den kol jag har gjort av gran brinner alldeles för snabbt, räcker bara till smala korvar.
-
Björk. Klyvs för hand och sorteras för hand så all näver är borta.
Asp har jag inte provat, det är ju lite poröst på ett sätt men är det inte asp man använde åtminstone förr i golvplank till häststall? För att det var aspen som höll bäst för slitage och i den miljön?
Så kanske, det är ju lövträ så prova!
-
Ok, jag behöver nog också ta bort barken, det luktar mer när man eldar med bark.
-
Ibland släpper barken när den är kolad, då kan den bli biokol om man vill. Den är ganska tunn och lätt att bryta sönder, blir inte så mkt av den i grillen ändå.
-
Den kol jag har gjort av gran brinner alldeles för snabbt, räcker bara till smala korvar.
Stamveden är skräp men prova med grenarna. Grova grenar från träd som stått ljust då.
-
Tunnmila.
Får återkomma resultatet.
-
Tycker det flyger runt mycket mer små glödbitar i luften när man grillar med ved. Alltså när man eldar på innan man fått glöd. Känns lite brandfarligt om det är varmt och torrt ute.
Vad kan man göra åt det? Funderar på om man kunde ha något finmaskigt galler över.
Min ved är mest från björk tror jag.
-
Tycker det flyger runt mycket mer små glödbitar i luften när man grillar med ved. Alltså när man eldar på innan man fått glöd. Känns lite brandfarligt om det är varmt och torrt ute.
Vad kan man göra åt det? Funderar på om man kunde ha något finmaskigt galler över.
Min ved är mest från björk tror jag.
Gör egen kol.
Finns flera olika varianter på kolmilor.
Anders har en ovanför ditt inlägg.
En annan variant är att ha en tunna med galler så att du har en eldstad under och sedan har du ett kärl som är mindre. Det ska vara nästan tätt så gaser kan slippa ut.
I detta kärlet har du det som ska kolas, ner med det i tunnan.
Packa ved runt om och under.
Tänd brasan vänta och så har du kol till grillen.
Du kan även kola flis och sånt från trädgården och använda i odlingarna.
-
lite kul att "swedish torch" får en del mycket tittare på youtube. mest som en kul grejj kanske.
https://www.youtube.com/results?search_query=swedish+fire (https://www.youtube.com/results?search_query=swedish+fire)
(https://i.imgur.com/oBvk941.png])
-
Stamveden är skräp men prova med grenarna. Grova grenar från träd som stått ljust då.
Här i tjärtillverkningens österbotten så brukade dom gå och barka på träden för att dom skulle skapa mera kåda och fetved, det gav mera tjära ur tjärdalen, men jag förstår det blev bra kol av det också.
-
Här i tjärtillverkningens österbotten så brukade dom gå och barka på träden för att dom skulle skapa mera kåda och fetved, det gav mera tjära ur tjärdalen, men jag förstår det blev bra kol av det också.
Men det var väl tall det, och inte gran? Tror inte man gjort varken tjära eller fetved från gran?
-
Ah jag hade hjärnsläpp där...
-
Gör egen kol.
Finns flera olika varianter på kolmilor.
Anders har en ovanför ditt inlägg.
En annan variant är att ha en tunna med galler så att du har en eldstad under och sedan har du ett kärl som är mindre. Det ska vara nästan tätt så gaser kan slippa ut.
I detta kärlet har du det som ska kolas, ner med det i tunnan.
Packa ved runt om och under.
Tänd brasan vänta och så har du kol till grillen.
Du kan även kola flis och sånt från trädgården och använda i odlingarna.
Men skulle ju vara skönt att slippa göra kol först. Jag funderar att göra ett finmaskigt metallnät i samma form som locket på klotgrillen. Eller om man skulle skära upp ett eller flera stora hål i locket och sätta metallnät över hålen. Sen har man på nätlocket tills glöden är redo för grillning. Borde ju funka bra för att slippa farliga glödkorn som virvlar omkring i luften?
-
Men skulle ju vara skönt att slippa göra kol först. Jag funderar att göra ett finmaskigt metallnät i samma form som locket på klotgrillen. Eller om man skulle skära upp ett eller flera stora hål i locket och sätta metallnät över hålen. Sen har man på nätlocket tills glöden är redo för grillning. Borde ju funka bra för att slippa farliga glödkorn som virvlar omkring i luften?
Kunskapen att göra eget kol är faktiskt riktigt värdefull.
Utöver att skapa sig en möjlighet så kan man göra kol för sina odlingar och krukväxter.
Och dessutom göra en god gärning för miljön då man binder kol och tungmetaller för evinnerlig tid och kanske tom kan göra folk rika i framtiden.
-
Tror att du måste ha nätet en bra bit större så det inte kommer så nära elden, annars finns risken att det inte håller så länge.
-
Kolla! Detta finns ju att köpa! Dyrt, men det bekräftar i alla fall att idén borde funka.
https://www.bauhaus.se/klotlock-esschert-design-till-eldstad-60cm (https://www.bauhaus.se/klotlock-esschert-design-till-eldstad-60cm)
https://www.bauhaus.se/gnistskydd-espegard-lock-60 (https://www.bauhaus.se/gnistskydd-espegard-lock-60)
-
Kolla! Detta finns ju att köpa! Dyrt, men det bekräftar i alla fall att idén borde funka.
https://www.bauhaus.se/klotlock-esschert-design-till-eldstad-60cm (https://www.bauhaus.se/klotlock-esschert-design-till-eldstad-60cm)
https://www.bauhaus.se/gnistskydd-espegard-lock-60 (https://www.bauhaus.se/gnistskydd-espegard-lock-60)
500:- för en vara som e slut... ;D
Jo det finns massor av prylar man kan roa sig med att köpa både hår och där.
Dock är det självhushållning vi pratar om här.
Då är det kunskapen att kunna göra kol eller att skapa en brasa som man kan grilla på utan en massproducerat som man glömmmer ute och rostar det.
Dessutom så måste man ha grillhandske..
Det är betydligt enklare och billigare att tjöpa kol av någon lokal tillverkare.
-
Som sagt, planen är att tillverka själv. Produkterna tyder på att det borde gå. Bara att köpa motsvarande nät vilket inte borde kosta mycket för en kvadratmeter.
Resultatet blir alltså att man kan grilla över glöd från ved som är enklare, billigare och ger mer smak. Nätet ger bonusen att säkerheten är något högre än att göra upp en vanlig brasa mitt på högsommaren.
Ja, att göra kol är jättebra att kunna. Väldigt bra för klimatet och odlingarna att göra biokol. Men om man gör kol och sen grillar på den så har man knappast gjort någon miljövinst jämfört med att tända eld på veden direkt.
Min plan är att grilla med glöd från ved. Ett annat projekt som jag gärna skulle göra är att göra egen kol, men den skulle jag i så fall inte elda upp.
-
Som sagt, planen är att tillverka själv. Produkterna tyder på att det borde gå. Bara att köpa motsvarande nät vilket inte borde kosta mycket för en kvadratmeter.
Resultatet blir alltså att man kan grilla över glöd från ved som är enklare, billigare och ger mer smak. Nätet ger bonusen att säkerheten är något högre än att göra upp en vanlig brasa mitt på högsommaren.
Ja, att göra kol är jättebra att kunna. Väldigt bra för klimatet och odlingarna att göra biokol. Men om man gör kol och sen grillar på den så har man knappast gjort någon miljövinst jämfört med att tända eld på veden direkt.
Min plan är att grilla med glöd från ved. Ett annat projekt som jag gärna skulle göra är att göra egen kol, men den skulle jag i så fall inte elda upp.
När man gör kol så brukar man få flera fraktioner.
Sådant som går att använda i grillen och sådant som funkar bäst i jorden.
-
När man gör kol så brukar man få flera fraktioner.
Sådant som går att använda i grillen och sådant som funkar bäst i jorden.
Jag sorterar min kol i fem olika fraktioner: Biokol, smideskol, grillkol och två större storlekar till de som grillar länge och vill ha stora bitar. Så jag kan bara hålla med :)
Nästa säsong ska jag göra en odling och prova biokol, det ska bli kul. De andra har jag smitt och grillat på och de funkar perfekt :)