Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: BELLAS LANTLIV skrivet 07 jun-13 kl 00:18

Titel: Maskrosvin som inte kommer igång att jäsa
Skrivet av: BELLAS LANTLIV skrivet 07 jun-13 kl 00:18
Har satt min första sats med maskrosvin på jäsning.
Problemet är bara att det verkar inte vilja komma igång att jäsa...
Receptet:
3 liter maskrosor
4 liter vatten
3 citroner
1.7 kg socker.

Det har stått i 1 1/2 vecka nu.
Ska jag röra om, tillsätta jäst, bara låta det vara eller vad?
Titel: SV: Maskrosvin som inte kommer igång att jäsa
Skrivet av: Fnixen skrivet 07 jun-13 kl 02:00
Är kärlet riktigt tätt? Har du mätt SG?

Vad använde du för jäst?
Titel: SV: Maskrosvin som inte kommer igång att jäsa
Skrivet av: christelle skrivet 07 jun-13 kl 06:53
I mitt recept ingår 1 pkt bakjäst (och 3 apelsiner) som ska röras ihop med sockret (2 kg), Det är lite svårare att bedöma om vinet jäser om man inte använder kärl med jäsrör men maskrosvin brukar snällt gå igång.
Om det inte börjat mögla eller se ankommet ut så prova att tillsättta 1 pkt bakjäst utrört i 1-2 dl socker och saft och skal av 3 ekoapelsiner.
Titel: SV: Maskrosvin som inte kommer igång att jäsa
Skrivet av: BELLAS LANTLIV skrivet 07 jun-13 kl 08:21
Inget jäst, enligt receptet. Tätt kärl med jäsrör.
Har inte mätt någonting. . .
Titel: SV: Maskrosvin som inte kommer igång att jäsa
Skrivet av: BELLAS LANTLIV skrivet 07 jun-13 kl 08:22
I mitt recept ingår 1 pkt bakjäst (och 3 apelsiner) som ska röras ihop med sockret (2 kg), Det är lite svårare att bedöma om vinet jäser om man inte använder kärl med jäsrör men maskrosvin brukar snällt gå igång.
Om det inte börjat mögla eller se ankommet ut så prova att tillsättta 1 pkt bakjäst utrört i 1-2 dl socker och saft och skal av 3 ekoapelsiner.

Ok, ska testa det!
Titel: SV: Maskrosvin som inte kommer igång att jäsa
Skrivet av: Nettus skrivet 07 jun-13 kl 15:31
Jag har flera gånger gjort fläderbloms- och maskrosvin utan jäst. Det har alltid jäst bra. Men kärlet måste vara lite öppet, annars kan det inte bli nån vildjäsning.
Titel: SV: Maskrosvin som inte kommer igång att jäsa
Skrivet av: christelle skrivet 07 jun-13 kl 15:35
Jag har flera gånger gjort fläderbloms- och maskrosvin utan jäst. Det har alltid jäst bra. Men kärlet måste vara lite öppet, annars kan det inte bli nån vildjäsning.
Har oxå provat maskrosvn utan jäst men det är nog säkrare med jäst i - att den verkligen jäser igång menar jag.
Titel: SV: Maskrosvin som inte kommer igång att jäsa
Skrivet av: kurt skrivet 07 jun-13 kl 17:56
Jag har flera gånger gjort fläderbloms- och maskrosvin utan jäst. Det har alltid jäst bra. Men kärlet måste vara lite öppet, annars kan det inte bli nån vildjäsning.

Varför skulle man behöva ha det öppet bara för att man använder vildjäst som finns i råvaran?
Titel: SV: Maskrosvin som inte kommer igång att jäsa
Skrivet av: Nuffield skrivet 07 jun-13 kl 18:42
3 citroner

Kan det vara så att citronerna är besprutade med nån sorts anti-mögelmedel som tagit död på jästsvamparna?
Titel: SV: Maskrosvin som inte kommer igång att jäsa
Skrivet av: Fnixen skrivet 07 jun-13 kl 19:42
Jag har flera gånger gjort fläderbloms- och maskrosvin utan jäst. Det har alltid jäst bra. Men kärlet måste vara lite öppet, annars kan det inte bli nån vildjäsning.

Hur tänker du nu??? Jäst är det nog fullt av i maskrosblommorna ska du se
Titel: SV: Maskrosvin som inte kommer igång att jäsa
Skrivet av: BELLAS LANTLIV skrivet 07 jun-13 kl 20:02
Uppdatering: satte vinet den 27.5. Har i dag fiskat upp citronerna (de borde ha gjort sitt nu?) dom såg inte angripna ut på något vis.
Tillsatte 1 1/2 dl socker och ett paket bakjäst. Rörde om och det skummade som sjutton!
På med locket och jäsröret. Nu håller jag tummarna att det blir fart på vinet.
Titel: SV: Maskrosvin som inte kommer igång att jäsa
Skrivet av: christelle skrivet 07 jun-13 kl 23:36
Ja, nu håller vi tummarna skaka lite på kärlet när du går förbi  ;)
Titel: SV: Maskrosvin som inte kommer igång att jäsa
Skrivet av: Nettus skrivet 08 jun-13 kl 13:26
Varför skulle man behöva ha det öppet bara för att man använder vildjäst som finns i råvaran?

Tja, det står så i mitt recept.
Titel: SV: Maskrosvin som inte kommer igång att jäsa
Skrivet av: Skogsola skrivet 09 jun-13 kl 00:20
Det ska stå ljummet. Bakom frysboxen eller i en myrstack.