Alternativ.nu

Djur => Grisar => Ämnet startat av: albinh skrivet 02 jun-13 kl 15:35

Titel: Korn - ge helt eller hur krossa.
Skrivet av: albinh skrivet 02 jun-13 kl 15:35
Vi har två slaktgrisar. Från en grannbonde kan vi köpa korn till ta pris. Finns det något (billigt) sätt för oss att krossa det själva? Är det rimligt att använda en hushållskvarn?

Alternativt:kan man ge kornet helt? Uppblött?
Titel: SV: Korn - ge helt eller hur krossa.
Skrivet av: Blekslättens Gård skrivet 02 jun-13 kl 22:12
Bäst är nog om du kan få någon att mala kornet fint,Mvh
Titel: SV: Korn - ge helt eller hur krossa.
Skrivet av: Ek skrivet 02 jun-13 kl 22:25
Till grisar brukar man lämpligtvis mala men det går väl med krossa med. Men finns det verkligen inga kvarnar där det uppe . Finns det någon kvarn i närheten åker du dit och maler och blandar in koncentrat med .Då kanske det blir lite tillväxt med.Vad det är för hushållskvarn du har vet jag ej men det låter lite jobbigt.Det borde väl gå att hitta någon remmdriven gammal gröpekvarn som ett alternativ .Det borde finns gott om gröpekvarnar fanns ju på varenda gård förr.Här nere har jag två kvarnar på nära håll som både maler och krossar om man vill det.
Titel: SV: Korn - ge helt eller hur krossa.
Skrivet av: albinh skrivet 02 jun-13 kl 22:54
Någon kvarn känner jag inte till och det blir ju ganska små mängder. Två hundra kilo åt gången, ungefär. Då tror jag mer på att fjäska med någon grannbonde.
Titel: SV: Korn - ge helt eller hur krossa.
Skrivet av: granis skrivet 19 jun-13 kl 07:56
Vi har en Billy 2 hushållskvarn från Hawo i vilken vi maler ganska fint mjöl till vår två grisar.
Fungerar utmärkt.
Titel: SV: Korn - ge helt eller hur krossa.
Skrivet av: hånung skrivet 19 jun-13 kl 08:32
En gammal gröpekvarn en sån där i trä gröna brukar dom vara ena tunga rakare är det dom kan man ju få för inget i princip  en sådan borde passa .
Titel: SV: Korn - ge helt eller hur krossa.
Skrivet av: TurbogrisarnaVG skrivet 27 jun-13 kl 18:59
Fråga alla bönder om de har en kross ståendes som de inte använder.
Det finns massa som står o skräpar överallt. 500kr-1500kr är inte omöjligt att få en för
Titel: SV: Korn - ge helt eller hur krossa.
Skrivet av: albinh skrivet 27 jun-13 kl 20:27
Jag har erbjudande om att köpa en kross -ett stort tungt elände - av en äldra bonde i byn men han tyckte jag skulle vänta lite och se om jag fick tag på en kvarn. Det verkar dock lättare sagt än gjort om man ska få dom till rimligt pris. Ska det löna sig att krossa själv får det inte bli mer än någon tusenlapp. Att det inte ska vara helt är ganska säker på men skillnaden krossat/malet har jag inte begripit riktigt än. Tills vidare ger vi dem granngårdens färdigkrossade.

Titel: SV: Korn - ge helt eller hur krossa.
Skrivet av: Existens skrivet 27 jun-13 kl 22:28
Krossat är bara tillplattat mellan två järnvalsar, medan malt är just 'malt' mellan stenar, till mjöl.

Förr sa man alltid att man måste ha malt till grisar, men numer har man insett att risken för magsår ökar om fodret är finmalt. Dessutom dammar det väldigt.
Så nuförtiden kör 90% av grisbönderna med en hammarkvarn, som med slagor slår sönder säden och tvingar den genom ett såll. Ju finare såll man sätter dit, ju mer finmalt blir det ju då, så då kan man välja såll efter eget tycke.
Krossat funkar också bra om man utfodrar manuellt, det är däremot inte så bra i automatiska foderanläggningar eftersom det lätt separerar.  Ena dagen får grisarna finfina havregryn, och nästa får dom bara skal. Inte så bra.
Titel: SV: Korn - ge helt eller hur krossa.
Skrivet av: aston_sol skrivet 24 jul-13 kl 11:17
Vi har två slaktgrisar. Från en grannbonde kan vi köpa korn till ta pris. Finns det något (billigt) sätt för oss att krossa det själva? Är det rimligt att använda en hushållskvarn?

Alternativt:kan man ge kornet helt? Uppblött?
Kan man ge det uppblött?
Titel: SV: Korn - ge helt eller hur krossa.
Skrivet av: hånung skrivet 24 jul-13 kl 11:22
Gamla görpekvarnar brukar man kunna få gratis eller i vart fall nästan så leta rätt på en sådan tycker ja .
Titel: SV: Korn - ge helt eller hur krossa.
Skrivet av: Existens skrivet 24 jul-13 kl 11:26
Det måste ju ta evigheter om man ska blöta upp korn såpass så det är nån nytta med det. Och sen går det ju på ett kick att det börjar jäsa.

Så mal eller krossa istället.
Titel: SV: Korn - ge helt eller hur krossa.
Skrivet av: albinh skrivet 07 aug-13 kl 16:14
Gamla görpekvarnar brukar man kunna få gratis eller i vart fall nästan så leta rätt på en sådan tycker ja .
Så där säger alla! Sen visar det sig att någon ställt en trasig traktor framför eller att den är för långt bort eller att man hittat en för en femtiolapp men att man redan har en tung byrå på släpet eller så hittar man en på en auktion men då kommer backfors-jonas och bjuder över. ;-)
Titel: SV: Korn - ge helt eller hur krossa.
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 07 aug-13 kl 17:03
Så där säger alla! Sen visar det sig att någon ställt en trasig traktor framför eller att den är för långt bort eller att man hittat en för en femtiolapp men att man redan har en tung byrå på släpet eller så hittar man en på en auktion men då kommer backfors-jonas och bjuder över. ;-)

Hehe, förlåt Albin men den var så fin så jag kunde inte låta bli. Kan tillägga att den gör väldigt bra grismjöl men den var tung som ett helt jävla elände! :)
Titel: SV: Korn - ge helt eller hur krossa.
Skrivet av: Ulrika K skrivet 05 dec-13 kl 08:42
Ger mina minigrisar hel havre, funkar fint. Om man tittar på grisars tänder och de långa käkarna/ tandraderna så kan man se att friska djur bör kunna hantera helt foder. Självklart blir foderutnyttjandet bättre om man kan krossa mala, men......gröpa = dvs hälla på hett vatten och låta det stå över natten ska oxå gå bra. Läste en forskningsrapport om detta och det gav fina reultat på om foderutnyttjandet.