Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Ilmatar skrivet 10 feb-07 kl 10:23
-
God dagens!
Någon som testat laga barkbröd?
Vet någon vem som har barkmjöl (som ju nufötiden är ungefär en tiondel av mjölet)?
Här är ett recept: (från Kilens Hembygdsmusé)
Kilens Barkbröd:
2 l vatten
3 bitar jäst
2 dl barkmjöl
2 tsk salt
4 liter rågmjöl
4 liter vetemjöl
Barkbrödet gräddas i 250 grader 15-20 minuter.
-
Hej!
Vad betyder detta: (som ju nufötiden är ungefär en tiondel av mjölet)?
?
-
Jåå, alltså med det där menar jag att andelen barkmjölet i mjölet är ungefär en tiondel nuförtiden, jämfört med förr då det kunde vara upp till hälften eller mer... :)
Jag formulerade mig litet klumpigt.. ;P Men jag hoppas det blev klart nu då?
-
Ojoj, barkbröd... intressant! Jag har hört att man lätt bli väldigt dålig i magen av det, jag vet en som
fick en väldans förstoppning. En liten varning bara ;) Men, ni som provat, är det verkligen gott?? Är det inte hårt?
-
Jag har hört att det ska vara nyttigt med tallens mjöl, typ strö det på frukost filen...
Dolk
-
Barkbröd inte gjort av barken utan av ett smalt skikt innanför barken (den delen som trädet lever via), en tunn grön del och inte bark... Har alltid antagit att barkbröd består av just bark (yttersta skiktes - torrt o träigt).
Men det vara bara en parantes o fundering.
-
Barkbröd inte gjort av barken utan av ett smalt skikt innanför barken (den delen som trädet lever via), en tunn grön del och inte bark... Har alltid antagit att barkbröd består av just bark (yttersta skiktes - torrt o träigt).
Men det vara bara en parantes o fundering.
Där ser man! Jag trodde faktiskt det var av bark :-[
-
Nja, det är ju mer tvärtom, att det är bra för magen. Visst kan det bra vara det kan bli som en chock för magen ifall man inte annars äter hemskt mycket fiberrik mat. Men i längden borde nog de flesta vänja sig. :)