Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Fru Jansson skrivet 29 maj-13 kl 12:32
-
Kanske skulle bli en egen tråd vad man använder det torkade till ?
Ämnet är givet. Ös på med tips!
Här i huset har vi torkat massvis med squash, aubergine, lök, purjo, vitkål, rotfrukter m.m. med gott resultat. Vi har en evermat torkapparat, men jag har planer på att bygga ett skåp, som ska kunna drivas både med solfångarteknik, och elektriskt värmeelement.
-
Har bara prova diverse svamp än men det är ju en början :).
-
Jag torkar både äpplen, i ringar, och nypon. Det gör jag sen kräm och soppa på under vintern.
-
Jag har torkat äpplen, smultron, röda vinbär -segt att få tort- och blåbär och ätit som godis och i frukostfilen. Svart trumpetsvamp och trattkantarell som jag sedan smulat i såser och soppa som smaksättare. Nypon som är mycket lättare att rensa och som jag gjort soppa på.
-
När du torkar aubergine marinerar du dem i något innan eller torkar du dem bara som de är? Kan du be exempel på hur du använder dem sedan?
-
Hur torkar man och förvarar solrosfrön? När plockar man dem och kan de sparas?
-
Torkade rotfrukter, lök och grönsaker blir utmärkt som bas för soppor. Eller i grytor. Det är hur jag använder det mesta jag torkar. Jag odlar lite extra tidig potatis, vårlök, majrova och sommarmorötter just för att torka.
-
Torkade rotfrukter, lök och grönsaker blir utmärkt som bas för soppor. Eller i grytor. Det är hur jag använder det mesta jag torkar. Jag odlar lite extra tidig potatis, vårlök, majrova och sommarmorötter just för att torka.
Svartnar inte potatisen vid torkning?
-
Jo. Om man inte direkt efter förvällningen sprayar dem med vatten som innehåller E300 eller E330. Askorbinsyra eller citronsyra. ;)
Man kan naturligtvis lika gärna göra en soppa på rotfrukter mm från jordkällaren, men det är så väldigt mycket snabbare och smidigare med torkat om man bara vill ha lite soppa till det nybakade brödet. Bra också som bas för tur-mat.
-
Jo. Om man inte direkt efter förvällningen sprayar dem med vatten som innehåller E300 eller E330. Askorbinsyra eller citronsyra. ;)
a tack försvar :)
-
När du torkar aubergine marinerar du dem i något innan eller torkar du dem bara som de är? Kan du be exempel på hur du använder dem sedan?
Jag har bara skivat och torkat. Sen använder jag det i soppor och grytor. Slänger bara i nån näve och låter koka... (Precis samma strategi med övriga torkade grönsaker). Färska tycker jag dock bäst om att steka aubergine i olja, och avnjuta med nån kryddig linsröra....
-
Har hitills i vår torkat nässlor blandade med lite späda maskros- och kirskålsblad. Ska börja torka kryddor i dagarna, börjar med gul och grön oregano och libsticka för dom är fina nu.
Använder en ram med myggnät över och riggar ställningen över elementet - torrt inom ett dygn men får eftertorka uppe på kylen innan det läggs i burkar.
-
Gjorde en hemmagjord tork i höstas. Den består av en trådback, samt ett finmaskigt tyg. Däri lägges det som ska torkas. Under detta ställs en kupévärmare, och över alltihop läggs ett lakan. Det torkar snabbt därunder... Man måste dock ha koll på brandrisken så att det inte blir för varmt.
Jag har alltså tagit steget att torka, men hur sjutton tillagar man det? Jag har några burkar torkade gula kantareller som står och väntar på att användas, men jag känner mig så osäker. När jag provade sist funkade det inte alls. Kantarellerna blev liksom aldrig klara. Det smakade rå kantarell även efter lång koktid och stekning. Hur gör ni andra? Tillagar ni dem direkt eller ska de ligga i blöt först? Till vilka rätter använder ni torkade gula kantareller?
-
Torkar bara trattkantareller. Smular ner lite i en gräddsås, vips är det söndagsmiddag. Eller i en soppa.
De vanliga är inte lika bra att torka. Har jag hört. Jag steker och äter dem på direkten.
-
Jag brukar ibland blöta upp trattkantareller och hacka fint. Sen kan man steka och så kan man nog göra med gula kantareller också.
-
Körsbär är bra att torka, speciellt söta. Jag kärnar ur dom och torkar i ugn på 50 grader. Smakar och ser ut nästan som russin, men med lite körsbärssmak. Jättegott i müsli.
-
Torkar bara trattkantareller. Smular ner lite i en gräddsås, vips är det söndagsmiddag. Eller i en soppa.
De vanliga är inte lika bra att torka. Har jag hört. Jag steker och äter dem på direkten.
Jo de är bäst färska. Men jag hittade såna mängder att de måste sparas. Och sen är det ju gott att ha under vintern också. Konserverade en del vilket blev mycket lyckat. Men är osäker på dessa torkade.
-
Jag torkade en rådjursbog i höstas. Blev riktigt lyckat. Sedan torkade jag en gädda i vintras. Men den höll jag på att glömma bort. Den hade hängt ca 2-3 månader ovanför köksspisen när jag smakade på den. Blev rätt ok som torrfisk. Smakade rätt lika som Islänningarnas torkade torsk. Tror däremot att den hade varit godare lite tidigare :) Blev nog lite väl torr. Provade blötlägga och koka en bit, men konsistensen blev som att äta uppblött kartong :( Kanske skulle ha blötlagt längre.
Jag torkar allting hängandes över vedspisen.
-
Vanliga kantareller blir stenhårda när man torkat dem och måste blötläggas och "masseras" när de ligger i vattnet och det tar en bra stund. Torkade trattisar blir snabbt mjuka i vatten och kramas ur ordenligt innan man anrättar dem..
-
Vet ni om man kan köpa "oxygenpacks" här i Sverige eller man måste importera från USA: www.sorbentsystems.com (http://www.sorbentsystems.com)
Jag var inne på deras hemsida men det står ju så krångligt med deras måttenheter, har hållit på och letat efter 20cc (en storlek på påse som passar till en viss oxygenpack)
Förra året torkade jag nämligen persilja och tomater, det blev väldigt bra och i år har jag stora mängder tomatplantor och vill torka stora mängder. Då är det bra med en kvalitetförhöjare (oxygenpack). Skulle önskat jag haft det i mina burkar med torkade trattkantareller för de har förlorat mycket i lagringen. :-\
-
Finns att köpa här: http://www.overlevnadsbutiken.se/produkter/mat/syreabsorbenter.html (http://www.overlevnadsbutiken.se/produkter/mat/syreabsorbenter.html)
Men jag misstänker att man även måste ha gastäta mylarpåsar och kunna svetsa igen dem, eller förvara i glasburk för att det skall vara lönt. Påsklämma kanske funkar, så man kan återanvända mylarpåsarna?
Jag kör med en FoodSaver vakumpump istället, och sedan ner i frysboxen, men bara för sådant som jag inte tror att jag kommer att förbruka närmaste året. Annars brukar det mesta klara sig fint till nästa vår.
-
Körsbär är bra att torka, speciellt söta. Jag kärnar ur dom och torkar i ugn på 50 grader. Smakar och ser ut nästan som russin, men med lite körsbärssmak. Jättegott i müsli.
DET var ett bra tips! Hittar aldrig på något vettigt att göra med mina körsbär. Kärnar du ur dem innan eller efter?
-
Finns att köpa här: [url]http://www.overlevnadsbutiken.se/produkter/mat/syreabsorbenter.html[/url] ([url]http://www.overlevnadsbutiken.se/produkter/mat/syreabsorbenter.html[/url])
Men jag misstänker att man även måste ha gastäta mylarpåsar och kunna svetsa igen dem, eller förvara i glasburk för att det skall vara lönt. Påsklämma kanske funkar, så man kan återanvända mylarpåsarna?
Jag kör med en FoodSaver vakumpump istället, och sedan ner i frysboxen, men bara för sådant som jag inte tror att jag kommer att förbruka närmaste året. Annars brukar det mesta klara sig fint till nästa vår.
Toppen, tack för tipset.
Tänker lägga det i glasburkar som ska sparas länge ;D
Min frys är alltid full - ::) därav torkningen :-[
Ha en härlig och växtvillig sommar
-
En bild ur boken
"Konserveringsbok
Handledning vid trädgårdsprodukternas och skogsbärens ändamålsenliga tillvaratagande
För de svenska hemmen" från 1923
Som visar hur man har torkollor uppe på järnspisen.
-
Snubblade över denna länk :)
http://www.vaxteko.nu/html/sll/forb_org_biol_odl/utan_serietitel_fobo/UST78-1/UST78-1O.HTM (http://www.vaxteko.nu/html/sll/forb_org_biol_odl/utan_serietitel_fobo/UST78-1/UST78-1O.HTM)
-
Snubblade över denna länk :)
[url]http://www.vaxteko.nu/html/sll/forb_org_biol_odl/utan_serietitel_fobo/UST78-1/UST78-1O.HTM[/url] ([url]http://www.vaxteko.nu/html/sll/forb_org_biol_odl/utan_serietitel_fobo/UST78-1/UST78-1O.HTM[/url])
Oj Tack Maria C S en verkligen bra sida precis vad ja sökt efter .
-
DET var ett bra tips! Hittar aldrig på något vettigt att göra med mina körsbär. Kärnar du ur dem innan eller efter?
Jag kärnar ur dom innan, när dom är torkade är det nog omöjligt att kärna ur.
-
Eric Tornblads bok "Torka mat" är den bästa boken för tillfället. Han beskriver kortfattat hur man kan torka ALL form av livsmedel, med betoning på mat för friluftsliv.
http://www.calazo.se/bocker/instruktionsbocker/torka-mat (http://www.calazo.se/bocker/instruktionsbocker/torka-mat)
-
Jag har två papperskassar med svart trumpetsvamp som jag torkat. De var torra och spröda när de lades i täta glasburkar men morgonen därpå var de lite fluffiga igen.
Nu torkar jag dem en vända till och den svarta trumpetsvampen smular lätt till mindre bitar jämfört med trattisarna jag torkar.
Det blir alltid 10-12 st 1.8L torkade trattisar och några burkar annan torkad god matsvamp att ha till matlagning till nästa höst. I år blev det ca 4L torkad svart trumpetsvamp.
Måste man torka svart trumpetsvamp i två omgångar? Vi får hoppas att det blir bra efter nästa tork och att de inte var riktigt genomtorkade som påverkade det fluffiga.
Trattisarna håller ihop och blir riktigt bra, det enda jag gör är att dra i sär stora svampar i 2-3-4 delar ifall de blir stora för torken.
Jag torkar i en Stöckli med 11 ollor med 45 grader i 5-6 timmar.
-
Det torkar snabbare på ytan. Inne kan det fortfarande vara fuktigt. Är det du torkar grovt så måste du eftertorka.
Enklast kan vara att förvara torrt och luftigt i små papperspåsar någon vecka. Eller att torka i ett par omgångar som du gör.
Man bör definitivt inte packa något man precis har torkat i en tät burk eller plastpåse. Lägg öppet eller i papperspåse för att eftertorka. Helst i uppvärmt utrymme vintertid, när det är torrt I luften .
-
Efter torkning brukar jag mellanlagra torkad svamp m m uppe på kylen eller högt upp på nåt skåp liggande på tidning och med en handduk över. Och lägger oxå alltid en bit huhållspapper underst och överst i burkarna där det torkade förvaras.
-
Borde väll funka med lite grpvsalt i burkarna ?
-
Hm ja det kanske det gör men salt kostar nog mer än ett par små bitar hushållspapper, tänker jag.
-
Tja kanske det men man burkar väll ofta ha hemma lite havssalt och det går ju inte åt många korn men vill man krångla med papper så må det ju vara var och ens sak :)
-
Borde väll funka med lite grpvsalt i burkarna ?
Salt drar till sig fukt så ett gammalt husmors knep att hålla salt torrt var att lägga några riskorn i saltkaret.
Ris skulle jag nog själv använda.
Man kan avfukta rum med salt, jag hade några saltstenar med mig hit till småland när jag flyttade och dom la jag i garaget mitt i vintern så började dom bli rinniga så jag la dom i en behållare, på våren låg dom i vätske lösning (fukt från luften)
Salt har andra goda egenskaper som att förhindra möglings prosesser mm.
Här torkas örter, majs, squash, tomat ,snart äpplen och havtorns skal å kärnor.... å tobak ;)
-
Salt drar till sig fukt så ett gammalt husmors knep att hålla salt torrt var att lägga några riskorn i saltkaret.
Ris skulle jag nog själv använda.
Man kan avfukta rum med salt, jag hade några saltstenar med mig hit till småland när jag flyttade och dom la jag i garaget mitt i vintern så började dom bli rinniga så jag la dom i en behållare, på våren låg dom i vätske lösning (fukt från luften)
Salt har andra goda egenskaper som att förhindra möglings prosesser mm.
Här torkas örter, majs, squash, tomat ,snart äpplen och havtorns skal å kärnor.... å tobak ;)
Precis det var ju där för man saltade höt förr.Där för tänkte ja att det borde funka även på svamp och annat liknade.
-
Precis det var ju där för man saltade höt förr.Där för tänkte ja att det borde funka även på svamp och annat liknade.
Jag vet att man använder salt för att exempelvis dra UT vätska ur växter då man torkar blommor för arrangemang.
Ska man äta dom så .. kanske de blir för salt .. men varför inte man kan ju avsalta innan genom att lägga i vatten.
Men finessen med torkning är ju att det är torrt och att det kan användas direkt .. bara kasta i maten.
Torkade produkter förvaras ju inte i fuktig miljö.. det är väl ingen som ställer mjölpåsen i jordkällaren..
Uppe på frysar torktumlare kylskåp är bra ställen att ställa grejer så det sista fukten lämnar maten innan man försluter det i behållare.
Här är en av mina nät vänner som torkar en hel del då dom bor så att det behöver finnas budget när naturens krafter slår sönder det människan skapat.
Då är såna påsar utmärkta jag vill även påpeka att om man vill bevara frön längre tid så är såna påsar guld värda.
Dr Paul Haider
Long Term Food Storage for Emergencies (http://www.youtube.com/watch?v=osEyu_S2S0U#)
-
Ni som torkar, köp kattsand!
Jag har köpt en typ som heter fresh & easy på citygross. Det är samma torkmedel som används i laboratorier, av mättekniker och i transformatorstationer, alltså kiselsyragel (blågel/gulgel eller silikagel) men då kostar det betydligt mer. Finns även i små påsar när man handlar elektronik, brukar stå "Do not eat" på dem. Detta torkmedel går att återanvända väldigt många gånger, man torkar det i ugn vid 105 grader. Trots varningstexten på småpåsarna är det inget farligt ämne (då skulle det ligga döda katter i ett antal hem), men jag rekommenderar att torka kattsanden en gång i ugn innan den börjar användas i hop med mat ifall den har lagrats ihop med något på väg till affären. Ett enkelt sätt att använda medlet är att hälla kristallerna i en småbarnsstrumpa och slå en knut eller sätta en påsklämma om den, eller varför inte bygga en exsickator?
-
;D ja man kan ju krångla till det hur mycket som helst - vidhåller att det räcker med en liten bit hushållspapper nere och uppe i burken - det man lägger ner i burken ska ju primärt vara kruttorrt och inte innehålla nån som helst fukt ;)
-
Ni som torkar, köp kattsand!
Jag har köpt en typ som heter fresh & easy på citygross. Det är samma torkmedel som används i laboratorier, av mättekniker och i transformatorstationer, alltså kiselsyragel (blågel/gulgel eller silikagel) men då kostar det betydligt mer. Finns även i små påsar när man handlar elektronik, brukar stå "Do not eat" på dem. Detta torkmedel går att återanvända väldigt många gånger, man torkar det i ugn vid 105 grader. Trots varningstexten på småpåsarna är det inget farligt ämne (då skulle det ligga döda katter i ett antal hem), men jag rekommenderar att torka kattsanden en gång i ugn innan den börjar användas i hop med mat ifall den har lagrats ihop med något på väg till affären. Ett enkelt sätt att använda medlet är att hälla kristallerna i en småbarnsstrumpa och slå en knut eller sätta en påsklämma om den, eller varför inte bygga en exsickator?
:) ja det finns många sätt, ska lägga kattsand bak örat.
Men det vill nog till något special projekt om jag ska börja KÖPA IN något över huvud taget, för att torka maten.
Så här ser min tork ut värmer ju huset samtidigt .. flera flugor på smällen ;D
(http://i779.photobucket.com/albums/yy77/Vitabuffeln/P9280086_zps3fd5dbd2.jpg) (http://s779.photobucket.com/user/Vitabuffeln/media/P9280086_zps3fd5dbd2.jpg.html)
-
Se även filmerna jag la in i TiBs å min tråd
Många goda tips och tricks där. Dvs inlägg 166, 167 och 168
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=148857.msg1465268#msg1465268 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=148857.msg1465268#msg1465268)
-
Trattisarna blev torra, spröda och fina. Jag körde trumpeten en gång till i ca 2 timmar och de blev också lika torra. Det behövs inga tillsatser om svampen blir tillräckligt torr.
-
Trattisarna blev torra, spröda och fina. Jag körde trumpeten en gång till i ca 2 timmar och de blev också lika torra. Det behövs inga tillsatser om svampen blir tillräckligt torr.
Nä bara lite grädde eller smör ;)
Jag brukar köra sönder dom i matberedaren så det bara blir småbitar sen har jag dom i glasburk som jag tar ur med mått när jag lagar mat/sås/soppa mm
Ååå trattisar.. har inte plockat en enda i år :-[
-
Jag drar isär svamparna till 3- eller 4-delar så de klyvs och fortfarande påminner om trattisar. De blir dessutom enklare att torka och förstås lite skrymmande förvaring. Kul med en hel hylla svamp så att grannarna nästan kräks när de tittar in i mitt walk-in skafferi. ;D
Trumpeten blev smolk efter torkning och det blev bara 1 1/2 stor burk och ser inte lika imponerade ut. Det skall kännas underbart för ögat också!!
Jag har smulat en burk som t ex krydda i såser etc. Men allra helst vill man ha grädd-kantarell-sås till vilt kött, hemkörd potatis, lingon och vinbärsgelé. Löken och broccolin är också från egna trädgårdlandet. Det är dovhjort på tallriken. Detta är livet!!
-
;D umf .. nu blev jag ju hungrig .. ser gött ut !
-
Jag har mest torkat svamp och äpplen än så länge och det tycker jag blir bra :) Äpplen använder jag i müslin och svampen när jag lagar mat. Svart trumpetsvamp har jag sen finfördelat och gjort kryddsmör på, det blir kanonbra. Torkade trattisar är gott att göra pastasås på tex, förutom i gräddsås och grytor då. Hur torkar ni andra blåbär tex? Och jordgubbar? Det vill jag lära mig då jag har så fullt i frysarna
-
Hur torkar ni andra blåbär tex? Och jordgubbar? Det vill jag lära mig då jag har så fullt i frysarna
Jordgubbar har inte prövat att torka själv men däremot snaskat i mig torkade skivade som en bekant torkat - syndigt gott. Blåbär tar en hel evighet och riktigt lika bra som jordgubbarna eller äppelringar tyckte jag inte heller att det blev, men kan nog funka i müsslin.
-
En intressant länk om samer o mat. Allt kanske inte passar in här men lite grand. :)
http://www.samer.se/3539 (http://www.samer.se/3539)
-
En intressant länk om samer o mat. Allt kanske inte passar in här men lite grand. :)
[url]http://www.samer.se/3539[/url] ([url]http://www.samer.se/3539[/url])
Det var riktigt kul att läsa.
-
Samerna kan o har lärt sig mycket som vi skulle lära oss. :)