Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: petris skrivet 22 maj-13 kl 09:51
-
Hur tar man på bästa sätt tillvara på ärtskidor? De man köper i affären frysta är ju så där knaprigt goda och inte alls som de där sega otäcka som jag minns jag åt som barn ::). Man måste förvälla dem antar jag men hur länge? Det hade varit så gott att ha lite egenodlat till vintern :)
-
Fast de du köper i affären är väl sockerärtor/mange tout? De äter man ju som de är med skal och allt.
-
Med ärtskidor så menar jag tunna ärtor med baljor. Som man skördar innan ärtorna hinner bli tjocka. Det kanske inte heter ärtskidor :-[
-
Jag brukar bara skölja dom i ett durkslag med kokande vatten, sen när dom torkat upp lagom så i påsar och in i frysen. Funkar bra tycker jag. Väldans gott på vintern :-)
-
Jag brukar bara skölja dom i ett durkslag med kokande vatten, sen när dom torkat upp lagom så i påsar och in i frysen. Funkar bra tycker jag. Väldans gott på vintern :-)
Det kanske är det som är hemligheten, att bara skölja dem. Det ska jag testa :)
-
Jag brukar bara skölja dom i ett durkslag med kokande vatten, sen när dom torkat upp lagom så i påsar och in i frysen. Funkar bra tycker jag. Väldans gott på vintern :-)
Blir de då så där krispiga som de i frysdiskarna?
Jag brukar förvälla mina i 1-2 minuter och sedan lägga dem i ett iskallt bad i 1 minut. Det funkar jättebra när man ska äta dem direkt, men de blir inte särskilt krispiga efter frysningen.
-
Funderade på om de du åt som barn kanske inte alls var sockerärter utan vanliga sprit-/märgärter. De är ju segare i sig själv. Alla går ju att äta som ärtskidor.
Annars så är nog för lång förvällning boven och det blir segt och sladdrigt. Undrar om man kan frysa in dem råa. Det har jag aldrig testat.
Fast jag har frångått sockerärter och odlar nu bara brytärt(salladsärt). Trinda baljor som man äter hela. De jag har provat är t.o.m. mjälla och krispiga med fullt utvecklade ärter. Mums! Tyvärr vet jag inte hur de blir frysta. De tar slut så fort. :-[
-
Undrar om man kan frysa in dem råa.
Åtar mig att göra det experimentet med sockerärter i sommar (om de nu vill komma upp och blir tillräckligt många så det finns några att frysa). Tror ni det räcker med att man fryser några dagar för att få reda på hur det fungerar efter några månaders frysning?
-
Dom blir ju inte som färska, men jag tycker dom blir bra. Det går att frysa in färska också, ingen direkt skillnad skulle jag säga, mer än mindre arbete då så klart :-)
-
jag lånar tråden lite och undrar hur man går tillväga för att ta tillvara på sockerärt genom olika sorters konservering?
kan man torka dom, koka in dom, lägga in dom..? har en mindre mängd här i trädgården redo för skörd, men jag skulle vilja göra något annat
än att bara frysa i dom :)
-
Problemet är väl att just sockerärtor är ganska känsliga när det gäller konsistensen, man vill ju inte ha dem alldeles mjuka! Annars vore nog fermentering det bästa alternativet till fryssning
-
I en bok om fryskonservering läser jag att sockerärt ska blancheras i 2-3 minuter. Sedan sköljas i isvatten och frysas. Plastpåsar börjar snart komma ut på marknaden. (1950).
/J
-
jag har idag provat att torka ärterna istället, det var ju bara ca 6 dl så jag kan offra det i läroprocessen känner jag :)
däremot har jag en hel hink med ärtskidor, det tog emot alldeles för mycket att slänga dessa, så jag tänkte koka in dessa i ett gäng
0.5 liters burkar. Det borde väl funka fint att ha till maten? det är ju trots allt i skidorna som den mesta sötman sitter