Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: maimiti skrivet 21 maj-13 kl 13:59
-
Jag har sökt på nätet men hittar bara recept på hur man kokar buljong på allsköns olika sätt. Men jag vill inte koka ihop något, jag vill ha ett recept på kryddor man kan blanda för att få buljongsmak. Det borde väl ändå finnas?
-
Japp, det gör det. Libbsticka, lök och selleri ger jättegod buljongsmak, gärna tillsammans.
-
Håller med ovanstående inlägg och vill lägga till persilja, dill, timjan och alla slags örtkryddor, tomat och vitlök.
I det köpta örtsaltet anges även krasse och givetvis salt och det behövs nog kanske (en liten mängd i alla fall) för att få till smaken.
-
Varför tror du att de står och kokar i 24h om det gick lika bra att blanda ihop lite kryddor?
Senaste meny tipsar om att röksmak (i detta fall en hemgjord rökt ättika) ger fylligare smak på traditionell buljong:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/192783?programid=950 (http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/192783?programid=950)
-
Men äter man rawfood kokar man inte maten ;)
-
Varför tror du att de står och kokar i 24h om det gick lika bra att blanda ihop lite kryddor?
Senaste meny tipsar om att röksmak (i detta fall en hemgjord rökt ättika) ger fylligare smak på traditionell buljong:
[url]http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/192783?programid=950[/url] ([url]http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/192783?programid=950[/url])
Det undrar jag också, men vill man ta reda på köttben och göra buljong så får man koka länge.
-
Det undrar jag också, men vill man ta reda på köttben och göra buljong så får man koka länge.
Vad var det för svar på ts fråga?
-
Glutamat! = god smak i koncentrat, finns i de flesta kryddblandningar och färdigrätter. :P Dock diskuteras nyttigheten.......
(Nej riktigt god smak får man inte så enkelt, då krävs en gryta och spis)
-
Tack för svar och inspiration :) Kan ju tillägga att ytterligare ett alternativ till att man inte vill koka köttben kan vara att man inte äter kött 8)
-
Fast kokar buljong gör jag utan kött dvs med grönsaker, rotfrukter och kryddor - använder då sådant som man normalt kastar, blast, hårda rotstockar och skaft och blad av tex mangold, vitkål, persilja och rödbetor ;)
-
Tack för svar och inspiration :) Kan ju tillägga att ytterligare ett alternativ till att man inte vill koka köttben kan vara att man inte äter kött 8)
Men själv kokningen skapar ju en massa smakämnen som man inte får utan kokning, oavsett om man använder kött eller ej. Allra bäst är ju att använda tryckkokare!