Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: maimiti skrivet 21 maj-13 kl 13:59

Titel: Hur göra egen buljong utan kokning?
Skrivet av: maimiti skrivet 21 maj-13 kl 13:59
Jag har sökt på nätet men hittar bara recept på hur man kokar buljong på allsköns olika sätt. Men jag vill inte koka ihop något, jag vill ha ett recept på kryddor man kan blanda för att få buljongsmak. Det borde väl ändå finnas?
Titel: SV: Hur göra egen buljong utan kokning?
Skrivet av: kanka skrivet 21 maj-13 kl 14:16
Japp, det gör det. Libbsticka, lök och selleri ger jättegod buljongsmak, gärna tillsammans.
Titel: SV: Hur göra egen buljong utan kokning?
Skrivet av: christelle skrivet 21 maj-13 kl 14:45
Håller med ovanstående inlägg och vill lägga till persilja, dill, timjan och alla slags örtkryddor, tomat och vitlök.

I det köpta örtsaltet anges även krasse och givetvis salt och det behövs nog kanske (en liten mängd i alla fall) för att få till smaken.
Titel: SV: Hur göra egen buljong utan kokning?
Skrivet av: kurt skrivet 21 maj-13 kl 14:56
Varför tror du att de står och kokar i 24h om det gick lika bra att blanda ihop lite kryddor?

Senaste meny tipsar om att röksmak (i detta fall en hemgjord rökt ättika) ger fylligare smak på traditionell buljong:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/192783?programid=950 (http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/192783?programid=950)
Titel: SV: Hur göra egen buljong utan kokning?
Skrivet av: christelle skrivet 21 maj-13 kl 15:50
Men äter man rawfood kokar man inte maten  ;)
Titel: SV: Hur göra egen buljong utan kokning?
Skrivet av: kanka skrivet 21 maj-13 kl 16:46
Varför tror du att de står och kokar i 24h om det gick lika bra att blanda ihop lite kryddor?

Senaste meny tipsar om att röksmak (i detta fall en hemgjord rökt ättika) ger fylligare smak på traditionell buljong:

[url]http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/192783?programid=950[/url] ([url]http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/192783?programid=950[/url])


Det undrar jag också, men vill man ta reda på köttben och göra buljong så får man koka länge.
Titel: SV: Hur göra egen buljong utan kokning?
Skrivet av: christelle skrivet 21 maj-13 kl 18:36
Det undrar jag också, men vill man ta reda på köttben och göra buljong så får man koka länge.
Vad var det för svar på ts fråga?
Titel: SV: Hur göra egen buljong utan kokning?
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 21 maj-13 kl 19:58
Glutamat! = god smak i koncentrat, finns i de flesta kryddblandningar och färdigrätter.  :P Dock diskuteras nyttigheten.......
(Nej riktigt god smak får man inte så enkelt, då krävs en gryta och spis)
Titel: SV: Hur göra egen buljong utan kokning?
Skrivet av: maimiti skrivet 26 maj-13 kl 17:57
Tack för svar och inspiration :) Kan ju tillägga att ytterligare ett alternativ till att man inte vill koka köttben kan vara att man inte äter kött 8)
Titel: SV: Hur göra egen buljong utan kokning?
Skrivet av: christelle skrivet 26 maj-13 kl 18:46
Fast kokar buljong gör jag utan kött dvs med grönsaker, rotfrukter och kryddor - använder då sådant som man normalt kastar, blast, hårda rotstockar och skaft och blad av tex mangold, vitkål, persilja och rödbetor ;)
Titel: SV: Hur göra egen buljong utan kokning?
Skrivet av: kurt skrivet 27 maj-13 kl 10:26
Tack för svar och inspiration :) Kan ju tillägga att ytterligare ett alternativ till att man inte vill koka köttben kan vara att man inte äter kött 8)

Men själv kokningen skapar ju en massa smakämnen som man inte får utan kokning, oavsett om man använder kött eller ej. Allra bäst är ju att använda tryckkokare!