Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: mmeo skrivet 13 maj-13 kl 11:23
-
Jag funderar över om man skulle kunna planera sitt odlande så att man exempelvis odlar mycket rödbetor varannat år och frilandsgurka de andra åren. (Alternativt kanske man får ett väldigt lyckat gurkår och har absurda mängder gurka att tillvarata, vilket hände mig ett år)
Men om man vill göra ättiksinläggningar så vill man ju i så fall att de ska stå sig i 2 år, om man kör varannat år principen. Gör de det, förutsatt att man är noga med hygien och får till vakuum i burkarna? Hur vet man om de har blivit dåliga? Mögel är ju uppenbart, men annars då? Jag antar att man inte behöver oroa sig för boutilism i alla fall då Ph bör vara för lågt i en sån inläggning. Hur mycket tror ni temperaturen påverkar hållbarheten?
Jag har haft egengjorda gurkinläggningar dels i ättikslag och dels inlagda i vinäger, vilket väl borde ge sämre hållbarhet, som blev stående i över två år. De såg ok ut och luktade inget särskilt vad jag kunde se, men vi blev lite hariga här hemma och hällde ut alltihop. Kanske onödigt...
-
Jag tror det i princip kan hålla hur länge som helst. Det viktilga är att gurkorna verkligen täcks av ättikslagen. Själv har jag burkar med falsk kapris som är 3-4 år och det är inga problem. Jag tror inte att temperaturen spelar någon större roll, ättikan i sig är konserverande.
-
Tack för svaret!
Det låter ju lovande. Då kan man ju börja fundera på hur man kan optimera i kökslandet lite... :)
-
Mina squashinläggningar från 2011 var inte trevliga i år. De går att äta, men konsistensen hade blivit otroligt sladdrig och hemsk.
Men gurka är ju sladdrig redan från början så det gör kanske mindre.