Alternativ.nu

Djur => Höns => Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar => Ämnet startat av: Cathrin73 skrivet 29 apr-13 kl 12:18

Titel: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: Cathrin73 skrivet 29 apr-13 kl 12:18
Det har i dagarna kläckts tre kycklingar från min andra omgång i min hemmabyggda kläckare och jag hoppas på att ytterligare några ska kläckas. Den första gången jag kläckte fram kycklingar så kläcktes alla 14 ägg. Men den här gången så har flera foster dött i äggen på vägen och av de ägg som är kvar(och som såg helt ok ut när jag lyste dem dag 17) så hörs det inget ifrån. I dag är det dag 22 så det kan ju kanske hända något ännu även om jag inte hör några pickanden eller pip alls. Men det jag funderar på är hur ni gör med äggen som ni vet har foster i sig men som inte kläcks. Öppnar ni dem och kollar för att kunna se vad som ev har gått fel eller kastar ni dem direkt?

Jag skulle ändå vilja se hur de ser ut eftersom nu rätt många har dött på vägen. Men hur fort kan de bli dåliga/ruttna? Och när kan man vara säker på att de har dött? Jag vill ju inte öppna ett där de fortfarande lever. Fast det syns väl kanske när man lyser dem.

Vad är det mest troliga som gör att så pass många ägg dör i kläckaren? Temperaturen? Lade in 24 sammanlagt, 6 obefruktade, 7 som dött på vägen. Och så är det ytterligare två som jag är tveksam till och så nu då flera ägg som inte låter nåt om alls. Det gick ju så bra förra gången och jag tycker inte jag gjort nån större skillnad den här gången.
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: mita67 skrivet 29 apr-13 kl 12:23
Tittar alltid, tyvärr även den gång några ägg ruttnat :P
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: linisgirl skrivet 29 apr-13 kl 15:02
Jag öppnar aldrig äggen jag slänger bort dom
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 29 apr-13 kl 15:13
Troliga orsaker till att kycklingar dör tidigt: Skitiga ägg, skitig kläckare

Troliga orsaker till att kycklingar inte tar sig ut, trots att de är fullt utvecklade: för hög luftfuktighet under ruvningen, för låg fuktighet under kläckningen, att kläckaren öppnats under kläckningen
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: Cathrin73 skrivet 29 apr-13 kl 20:20
Troliga orsaker till att kycklingar dör tidigt: Skitiga ägg, skitig kläckare

Troliga orsaker till att kycklingar inte tar sig ut, trots att de är fullt utvecklade: för hög luftfuktighet under ruvningen, för låg fuktighet under kläckningen, att kläckaren öppnats under kläckningen

Det var rena ägg och ren kläckare. Luftfuktigheten har legat på ca 30-40% fram till dag 18, nu ca 70%. Jag har öppnat kläckaren snabbt några gånger men det gjorde jag förra gången också utan att det blev några problem.
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: Löparnäs skrivet 30 apr-13 kl 10:14
Ibland går det bara fel... även om man håller super rent och rätt temperatur och fuktighet..
Det är ovanligt att alla ägg kläcks.. (tyvärr).. men oftast så går det fel tidigt i utvecklingen och man kan plocka bort dessa ägg..
Om de utvecklats normalt fram till de sista dagarna så brukar de kläckas ok..
Har dock varit med om att de inte har lyckats slå hål på äggskalet??!.. kollade dessa och skalet var nästan dubbelt så tjockt som ett vanligt!!..  Den hönan togs ur avel..
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: Cathrin73 skrivet 30 apr-13 kl 11:28
Det har kommit fyra i alla fall.  :) Dag 23 idag så det finns väl kanske möjlighet att någon till ännu kan kläckas?
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: Dunderklumpan skrivet 30 apr-13 kl 11:36
knacka på ägget och håll det till örat... svarar någon därinne så sent har jag hjälpt till lite, men inte helt, bara knackat litet hål så den får lite hopp...  och sedan fuktat hinnorna så den får lättare att ta sig ut. sen kanske man inte ska avla på det viset, men om man har lite höns för ägg o kött så tycker jag inte att det spelar så stor roll, och skulle man märka att det är något fel på kycklingen får man ju ta bort den.
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 30 apr-13 kl 13:53
Kanske har temperaturen legat lite för lågt?
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: Smajsan skrivet 30 apr-13 kl 16:04
Jag öppnade 2 ägg som var döda, de dog precis innan de skulle ta hål på hinnan. Har aldrig hänt tidigare. Det var sönderskakade post ägg, hinnan hade lossnat på hela ena sidan, så jag trodde inte någon skulle klara sig. Men av 12 ägg kom det 5 fina kycklingar. Dom äggen jag öppnade hade helt fullgångna kycklingar, fina var dom. Så jag fick inte någon förklaring av att öppna dom.
Det kommer jag inte göra någon mer gång, för vad får man ut av det om man inte är något slags kyckling proffs.

Men post ägg är ju svåra att kläcka, vad jag förstod så var dina hemma ägg. Hoppas det går bättre nästa gång. Men att rengöra kläckaren innan kläck med virkon s tror jag på. Funkar bättre att kläcka när jag gjort det. Men jag skulle aldrig tvätta äggen med virkon s.
Lycka till med nästa kläck och tänk en tanke på AKK  ;)
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 30 apr-13 kl 21:37
Men jag skulle aldrig tvätta äggen med virkon s.
Varför det? Det är ett väldigt bra sätt att minska risken för att få in smittor i sin besättning.
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: Smajsan skrivet 01 maj-13 kl 01:22
Det känns så osäkert bara, vill inte tvätta äggen.
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 01 maj-13 kl 13:20
Det känns så osäkert bara, vill inte tvätta äggen.
Om man bara ser till att tvättvattnet är minst 10 grader varmare än äggen, så får man faktiskt bättre kläckresultat med rena desinficerade ägg. Tro mig jag har testat båda varianterna, många gånger, och statistiskt sett är resultatet tydligt till tvättningens fördel.
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: zeina66 skrivet 01 maj-13 kl 15:00
Öppnar ni äggen ?
Nej,det gör inte jag inte. Vem vill ha ett fjäderfä som inte lyckats ta sig ur ägget med egen kraft? ???

Jag instämmer med ieenilorac som kommer med flera förslag på vad som kan ha gått fel under kläckningen.

Låg temp,fel luftfuktighet i förhållande till skalen tjocklek är en anledning som är svår att förutse - det är sånt man lär sig av erfarenhet,en del raser är svårare att kläcka tycker jag. Ingen kläckning är den andra lik  ;)
Detta inlägg kanske inte hjälper dig att förstå vad som hänt men ta till dig tipsen här på forumet och fortsätt kläcka  :)
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: Cathrin73 skrivet 02 maj-13 kl 07:46
Det blev bara fyra kycklingar, jag lyste resten av äggen men de flesta av dem var tydligt döda. Någon var lite osäker men jag hörde inget och kunde inte se att något rörde sig så jag valde att plocka bort allihop.

Jag tänkte ju främst på att öppna äggen när man vet att de är döda, för att kanske kunna se vad som blivit fel. Men jag valde att inte göra det. Jag vet ju ändå inte vad som är fel.

Jag har inte tvättat äggen hittills men bara valt ägg som sett rena ut. Är det ändå värt att tvätta dem?

PS De fyra kycklingarna Engelbrekt, Tyra, Eivor och Tyko ser i alla fall ut att må bra  :)
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: Cathrin73 skrivet 02 maj-13 kl 07:50
Glömde - jag tror att det kan ha att göra med temperaturen. Den här gången var det svårt att få jämn temp. Överlag så höll det sig ganska lågt(runt 36) för att emellanåt rusa upp högt(41). Jag försökte ställa in termostaten så att det skulle hålla sig runt 37,5-38 men av någon anledning var det mycket svårare den här gången än förra.

Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: tinaw skrivet 02 maj-13 kl 08:49
Öppnar ni äggen ?
Nej,det gör inte jag inte. Vem vill ha ett fjäderfä som inte lyckats ta sig ur ägget med egen kraft? ???

Fast det är ju en sanning med modifikation. Om äggen till exempel har gått i posten kan hinnor eller äggsnodden vara skadad, så att kycklingen inte kan rotera i ägget och ta sig ut. Inget fel på kycklingen alltså, utan på transporten.

Om jag inte är rätt säker på vad som gått snett öppnar jag äggen och tittar. Man lär sig mycket den vägen.
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: Cathrin73 skrivet 02 maj-13 kl 09:22
Om jag inte är rätt säker på vad som gått snett öppnar jag äggen och tittar. Man lär sig mycket den vägen.

Kan du ge några exempel? Vad ska man kolla efter?
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: tinaw skrivet 02 maj-13 kl 09:49
Kan du ge några exempel? Vad ska man kolla efter?

På väg in i bigtime migränanfall. Om du påminner mig om några dagar ska jag försöka förklara mer!
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: Cathrin73 skrivet 04 maj-13 kl 10:00
På väg in i bigtime migränanfall. Om du påminner mig om några dagar ska jag försöka förklara mer!

Hoppas du mår bättre nu och orkar svara.  :)
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: tinaw skrivet 04 maj-13 kl 12:07
Lite bättre åtminstone, tillräckligt för att ha för tråkigt om jag bara ligger i sängen.  ;D

Som sagt, jag tycker man lär sig massor av att öppna äggen och se efter. Jag brukar försiktigt picka ett hål i skalet vid luftblåsan och kika ner. När man öppnat några ägg räcker det för att konstatera om det är en geggig massa därnere eller om man faktiskt kan pilla upp ägget utan att råka ut för stinkdöden. Ibland vill man kanske bara veta hur många kycklingar som faktiskt var färdiga, då räcker det ju med ett litet hål.

Inne i ägget kan man se flera ledtrådar. Först och främst när utvecklingen stoppat. Här finns en bild på ägg i olika utvecklingsstadier. http://www.poultryhub.org/physiology/incubation/ (http://www.poultryhub.org/physiology/incubation/)

Har utvecklingen stoppat tidigt eller halvtidigt har det ofta varit något fel på embryot eller sprickor i ägget så att det torkat ut eller kommit in bakterier. Vet man med sig att det varit något tillfälle när temperaturen skenat/gått ner (ofta är nedåt inte ett problem, men uppåt farligt), och flera kycklingar är döda runt den tiden, då kan man räkna med att temperaturen är felet.

På vissa raser är det så att embryon med vissa anlag ofta dör i ägget, letalanlag (som i engelskans lethal, dödlig). Då ser man vad det är frågan om genom att öppna ägget och titta på kycklingen, till exempel dubbelkvastade kycklingar av aracuana dör. Hos vaktlar finns linjer med honungsfärg som letalanlag osv. Ser man då att det tex är kycklingar med kvastar eller honungsfärgade som dött (om de hunnit utvecklas så långt), då finns en förklaring där.

Om kycklingen ligger fel i ägget på nåt sätt kan den ha utvecklats klart men inte haft möjlighet att ta sig ut. Det kan man se på stora/sneda luftblåsor, och förstås på hur kycklingen ligger, t ex med huvudet åt fel håll. Jag har också haft kycklingar som fastnat med en klo i "luggen", alltså att dunet lindat sig runt klon, och kycklingar som inte kan röra benen ordentligt tar sig inte ur ett ägg. En kyckling kan ha fötter som liksom är alldeles för rundade, att den inte riktigt kan räta ut dem, "krokiga tår". Det beror ofta på dålig näring hos föräldradjuren eller att temperaturen varierat mycket under ruvtiden. Ibland ser man andra missbildningar på kycklingarna, då är det oftast så att de inte varit starka nog att ta sig ur ägget på grund av yttre eller inre missbildningar.

Man kan också avgöra hur fuktigheten under ruvningen varit genom att se hur mycket vätska/gegga som finns runt kycklingen. Det ska inte vara jättemycket, och kycklingen ska inte vara kladdig utan bara lite blöt, annars har fukten varit för hög. Luftblåsan ska också vara lagom stor.

Vid själva kläcket är det bra om fuktigheten är något högre, och om den inte varit det, eller om man öppnat kläckaren så att fukten gått ner för mycket, då ser man att ägghinnan fastnat i kycklingen.

Om en kyckling är alldeles färdig och man inte ser nåt direkt fel, då vet man att det inte är ruvtiden utan själva kläcket som gått fel. Finns inga särskilda tecken på vad som hänt brukar jag dra slutsatsen att kycklingen inte kunnat rotera i ägget. Det beror till exempel på att äggen skakats sönder inuti vid frakt eller att äggsnodden sträckts ut för att äggen inte vänts tillräckligt ofta eller mycket.

Tja, det var vad jag kom på så här på rak arm. Det finns säkert massor av scenarion jag glömt. Men öppna äggen du! Det är spännande och intressant när man kommit över äckelfaktorn och om man undviker ruttna ägg.
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: tinaw skrivet 04 maj-13 kl 12:12
Det man lärt sig får ju en direkt tillämpning när man kläcker i fortsättningen, ser jag till exempel ett ägg där hålslaget är på fel ställe, då väntar jag inte särskilt länge med att hjälpa kycklingen ut, eftersom jag vet att det då inte är nåt fel på kycklingen, utan på äggsnodden eller embryots placering i ägget. Är det däremot en kyckling som tar jättelång tid på sig men allt ser bra ut, då får den vara.
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: tinaw skrivet 04 maj-13 kl 12:13
Jo, en annan grej man kan se är om en kyckling börjat ta sig ut men träffat på ett stort blodkärl och förblött inne i ägget. Sånt där som bara händer ibland av misstag.
Titel: SV: Öppnar ni äggen?
Skrivet av: Cathrin73 skrivet 04 maj-13 kl 12:52
Åh, tack så mycket för dina utförliga beskrivning! Jättebra saker att tänka på.