Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: hen skrivet 21 apr-13 kl 09:27
-
Trodde jag va försent ute men de fungerar än :)..........
Jätte gott smakar källvatten :) kokadeäven ner 4l till sirap sött och gott.....
Någon som sålt sav till restaurang?
-
Ingen som sålt?
-
Ingen som tar sav? :) känner mig lite ensam :p
-
Jag tar sav, tycker det smackade ovanligt sött i år.
Tänkte prova göra vin. Har hört att det kan jäsa till vin att utan man behöver till sätta något stämmer det
Eller har någon nått bra recept med så få ingredienser som möjligt (fågetecken tangenten funkar inte längre)
-
Jag tar sav, tycker det smackade ovanligt sött i år.
Tänkte prova göra vin. Har hört att det kan jäsa till vin att utan man behöver till sätta något stämmer det
Eller har någon nått bra recept med så få ingredienser som möjligt (fågetecken tangenten funkar inte längre)
Om du googlar en bit ovanför på denna sida på "björksav" så finns det äldre trådar med recept etc.
-
Har kokat mängder av sirap och sålt. I år blev det rekord skörd.
-
Hur kokar du? Det är ju enorma mängder vatten som skall kokas bort!
-
Vedeldar all sav i en stor gryta utomhus. Eldar ca 10 timmar om dagen i snitt. Mycket frisk luft och gott om motion att hämta all sav från träden.
-
Har kokat mängder av sirap och sålt. I år blev det rekord skörd.
hur mycket tar du för vilken mängd?
-
Enligt detta inlägg så ger 268 liter björksav slutligen 4 liter sirap:
http://mimmismat.wordpress.com/2009/04/19/bjorksav-blir-bjorksirap/ (http://mimmismat.wordpress.com/2009/04/19/bjorksav-blir-bjorksirap/)
Andra recept säger ca 100 liter björksav till 1 liter sirap, och eftersom ca 50 liter sav ger 1 liter lönnsirap i Kanada, så stämmer det ganska bra eftersom sockerlönnen nog har högre sockerhalt.
-
Säljer småflaskor om ca 100 ml. för en hundring. Kan verka dyrt men det är otroligt mycket jobb bakom den färdiga sirapen. Sockerhalten kan variera från år till år. Vissa år är bättre än andra. I år fick jag till mellan 5-6 liter Björksirap.