Alternativ.nu

Djur => Grisar => Ämnet startat av: 4-ever skrivet 18 apr-13 kl 23:50

Titel: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: 4-ever skrivet 18 apr-13 kl 23:50
Jag vet att jag snubblat över trådar där det diskuterats pris på grisar, men jag hittar inte dem nu (orkar inte leta längre)
Vad tar man för en slaktad linderödsgris??
Vi har fått kultingar nu och jag misstänker att vi kanske inte kommer att sälja alla till liv.
Givetvis ska vi ha kött själva, men det kommer också att bli över och sälja.
Då är ju frågan vad som är brukligt att ta för en gris / halv gris??
Vi tänker då skicka till godkänt slakteri, få papper och betala för slakten.
Men är det lönt??
Som sagt.... vad tar ni för en gris / halv gris?????
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: TiB skrivet 19 apr-13 kl 00:10
Slaktad och styckad halv gris på godkänt slakteri: 37 kr/kg.

http://www.szabos.se/ (http://www.szabos.se/)
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: Existens! skrivet 19 apr-13 kl 00:20
Gris för 37 kr/kg är ett idiotpris som garanterat leder till ren förlust för dig.  Troligen är det iofs slaktad vikt, vilket betyder ca 48-50 kr/ kilo styckad vikt.

Du ska begära minst 60 kr/kg, styckad vikt, dvs efter att ben och svål som inte hör dit räknats bort.

Kött i affärn kostar ju runt 75 kr för 'fabriksuppfödd' gris. Så varför skänka bort det?

Men jag vet att det finns en tradition att gris ska kosta 37 kr, men klarar man inte av att få ut ett högre pris än så, då ska man ägna sig åt nåt annat.

Stabon tog 75 kr för sitt Linderödskött.
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: grimbart skrivet 19 apr-13 kl 07:25
 grisar äter massvis,ska man få ut nån vinst så bör man ta 75-100kr kilot..
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: 4-ever skrivet 19 apr-13 kl 09:03
37 kr kilot  :o
Det är ju helt knas!!
Vi tänkte sälja dem ostyckade. Ngt kan väl folk göra själva??  >:D
Om jag då kollar på din beräkning existens så bör det innebära en 45:- kilot då?
Det känns ändå väldigt lite tycker jag  :-[
Vad är det som gör att folk betalar så mycket i affären för kött de inte har en aning om men
inte är beredda att betala för fint kött??
Jo, jag har nog svaret själv... Lägg lite på mat ( köp utländskt kött )  och lägg mer på lyxkonsumtion.

Jo tack. De äter ju en del ;)
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: Existens! skrivet 19 apr-13 kl 09:25
Jag tycker iofs du ska be slakteriet stycka.. det brukar kosta 5-7 kr/kg.  Då får du lättare att sälja det. Det är inte många som klarar att stycka en gris.  Det säljer sig inte själv, så man får vara beredd på att göra en del.

37 kr är ett sånt där gammal traditionellt svartpris som bönder tagit i alla tider verkar det som, och det sitter tydligen i ryggmärgen på folk.
Jag började på 47 och folk köpte rätt friskt, sen höjde jag till 60 och de flesta kunder försvann, och det började komma arga mail om varför jag var så dyr.. *jag har minsann en granne som säljer för 37 kr/kg!! *
Då var våra köttlådor finstyckade och helt jämförbart med kött i affären. Allt i lådan var bara att packa in i frysen.

Ja, 45 kr för ostyckat blir ungefär 60 kr styckat, och det är ännu en sån sak som är stört omöjlig att förklara känns det som.
En kompis sålde lådor för 40 kr, slaktad vikt, men skickade inte med ben och sånt då. Så han tog alltså betalt för t.ex 40 kg, och i lådan låg det 30.. Gick ju bra ända tills nån kontrollvägde en låda och blev helt galen..
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: 4-ever skrivet 19 apr-13 kl 09:56
Det tål att tänkas på det där med att få slakteriet att stycka.
Blir ju mindre jobb för alla egentligen plus att de som bor i stan inte har så lätt att göra av med "resterna" kanske.

Känner att jag är en sådan där surkärring i detta. Kan man inte betala för fint kött så kan man köpa danskt i affären!
37:- tycker jag är störtlöjligt! Och om man då ska skatta för det också så blir det ju inte många kronor kvar  ::)

Känns som att det är bättre att börja på en lagom nivå och slippa höja priset. Jag orkar inte med arga mail  :-\
60 kr kilot får det bli styckat och 45 ostyckat.
Det känns rimligare än 37:-

Tackar ödmjukast för svaret  :)
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: nilsegårn skrivet 19 apr-13 kl 10:24
Här omkring finns inga slakterier som tar emot linderödare. Finns det där nere hos er?
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: 4-ever skrivet 19 apr-13 kl 10:33
Vi hörde med ett slakteri och de sa att de tog emot det.
De tar emot "allt" i princip. Vi frågade även om getter. Om det skulle bli aktuellt.
Och det tog de också.
Jag hoppas ju att de inte ändrat sig ::)
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: TiB skrivet 19 apr-13 kl 10:40
Var det INGEN som orkade öppna länken och kolla prislistorna? Kliar det så innihälvitte i era tangentbord, då har i alltså inte lärt er ett skit sen igår. Men babbla går ju, trots allt är ju denhär länken på svenska  ;D

http://www.szabos.se/ (http://www.szabos.se/)

ÖPPNA LÄNKEN, LÄS OCH SVARA SEN.   Det värsta som kan hända är att ni får veta vad ni pratar om.

Då ser ni också att de priserna gäller "vanlig" gris, nöt m.m. Vildsvin betalas här med 50 kr/kg.


Det är alltså inget danskekött, vad jag kommit på än. För den som orkar lyfta blicken står uppfödarna på anslag i butiken.

Dock är det ju så på många ställen, att man trycker sin egen prislista. Hugger till lite vad man vill ha. Det är därför de flesta gårdsbutiker inte har någon omsättning och framtiden bakom sig.
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: nilsegårn skrivet 19 apr-13 kl 10:56
Var står det att det är frigående linderödare som kostar 37,- kg? Jag tolkar det som att det kan vara vilken rosa gris som helst.

"Kul" att du tycker att den sidan bör vara vägledande... Dvs att alla vi med svin får gå back ett par lök per slaktsvin. tack!!!
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: TiB skrivet 19 apr-13 kl 11:19
nilsegårn;
Jag har inte sagt att det är linderödare utan tvärt om påpekat att det är "vanlig" gris!

Jag skrev också att vildsvin betalas med 50 kr/kg. likaledes som jämförelse.

Linderödare är väl något mitt emellan, till stor del självförsörjande om jag förstått rätt och ska inte kosta mycke i foder. Rätta mig om jag har fel!

Men för Bövfelen, belasta inte mig för fläskpriserna i verkliga verkligheten.  Ej heller avgör jag vilka slakterier som "ska va vägledande" eller vilka grisfarmare som ska gå back.

Om jag tycker mig vilja ha 6 kr/st för äggen för att jag "behöver" så mycke, så skiter kunderna i det, fullkomligt och totalt.
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: nilsegårn skrivet 19 apr-13 kl 11:30
Linderödare är väl något mitt emellan, till stor del självförsörjande om jag förstått rätt och ska inte kosta mycke i foder. Rätta mig om jag har fel!

Att skjuta ett vildsvin kostar 50 spänn och lite ansträngning...

En linderödare äter lika mycket som en vanlig rosa gris och växer dessutom saktar så den kostar mer i uppfödning. den tar mer plats och kultingarna är känsligare eftersom man inte kastrerar eller vaccinerar... ( om man är sån lagd...)

Det finns kunder som värdesätter att grisen har fått gått ute, betäckts under naturliga former och grisat i en naturlig miljö. Och att grisen inte är behandlad med diverse mediciner och preparat. Att jämföra en rosa produktionsgris med en frigående linderödare är som att jämföra en 10 kr makka-donken burgare med en välhängd entrecote... Man blir ju mätt av bägge...

Har du kunder som inte vill betala 6 kr för dina ägg har du fel kunder.
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: 4-ever skrivet 19 apr-13 kl 11:44
Jag kollade länken.
Och jag läste vidare också och då kostar ju tex kotlett med ben 55:- kg, stekfläsk 65:- kg osv...
Jag är helt med på att det inte är danskt kött. Jag syftade på de som går och handlar på stormarknaderna!

Vad gäller priset på kött så anser jag att det är värt att betala mer för kött som du kan komma och se hur det lever!
Våra grisar går ute året runt, grisar ute och bökar sen dag 1!
Och jag är sån lagd så här kastreras och vaccineras det inte!

Vad gäller ägg så har vi satt 2:- per matägg och då gäller det både ankägg, dv. kochin och leghorn. Det är mer än en kund som tycker att det är rent för billigt!!
De vet att djuren har det bra och att de kan komma hit och titta på dem närsomhelst. Ibland har vi inga ägg, för hönsen vilar och det är alla okej med!

Åter till grisen. Min åsikt är att det ska i varje fall inte gå med förlust på köttet. För då helt plötsligt har vi bara turbogrisar igen. Och det vill jag INTE! Jag vill ha naturliga grisar. Och jag tror faktiskt att det är fler än jag som tänker så och förhoppningsvis är de då beredda att betala för det också.
Hoppas jag  :-[
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: Existens! skrivet 19 apr-13 kl 11:59
Ja, att jämföra med ett vildsvin är ju inte relevant. Få  utfodrar väl vildsvin. Och vad kostar en patron? 15 kr?

Jag kan hålla med om att det finns många gårdsbutiker som tar priser som gör att dom aldrig kommer att överleva eftersom ingen köper där. Och det vanligaste felet är ju att dom säljer för få djur, och på det sättet försöker få in en lön på för få kilo kött. Och att dom säljer för få kilo, är ju inte kundens problem.

Men därifrån är ju steget långt till att gå ner till halva butikspriset, som 37-40 kr i praktiken är.
Och det finns nog inga grisar som är så dyra att föda upp som linderödare. Att tro att dom på nåt vis skulle fungera som vildsvin och leva på det naturen ger skulle ju möjligen fungera om man släppte ut 100 st på 1000 ha skog i skåne.

Kalkylen på en utegris sommartid är hyfsat enkel. Räkna med 7-800 kilo foder a´4 kr per gris inklusive suggans mat ( dvs får du få kultingar per sugga, så blir ju foderkostnaden som högst per slaktsvin ).
Då har du en kostnad på 3200 per gris. Till det kommer slakt och styck på runt 800, och vi är nu uppe i 4000 kr per gris.
På det få du ut runt 70 kg rent kött om det är en bra gris, och produktionskostnaden på det köttet ligger nu på 57 kr/kg.
Då kan man ju tycka att det är lite småkorkat att sälja det för 40 kr.
Skulle vi på nåt mystiskt sätt få ner foderkostnaden till hälften, dvs 2000 kr, så bleve kilopriset 40 kr.

Allt detta gäller sommartid. Har du utegrisar på vintern så finns det i princip ingen gräns på hur mycket foder det kan gå åt.

Jag sålde runt 100 grisar per år när det var som mest, och har fått avverka 1000 m3 skog för att rädda gården efter det äventyret.  Så tro mig. Jag vet vad jag talar om.
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: 4-ever skrivet 19 apr-13 kl 15:11
Det är ju tyvärr så att det kostar att ha grisar  ::)
Jag vill inte behöva göra av med grisarna och sälja gården för att jag skänker kött till folk.
Fy vad trist för dig existens att behöva avverka för att rädda skinnet. Tyvärr har vi ingen sådan "buffert".

Jotack, jag märkte under denna vintern att det gick MYCKET mat!!
Vill ju inte att de ska magra av och frysa bara för att det blev kallt. Så då var det bara att öka maten!
När du räknar 4:- per kilo, vad räknar du då på för foder? Och inköpt var?
Tror vi betalar mer än så  :-[
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: Broberg skrivet 19 apr-13 kl 15:44
Ja, att jämföra med ett vildsvin är ju inte relevant. Få  utfodrar väl vildsvin. Och vad kostar en patron? 15 kr?


Men tiden de sitter i en koja om nätterna har ett värde också, tycker jag.
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: TiB skrivet 19 apr-13 kl 16:13
Citera
Har du kunder som inte vill betala 6 kr för dina ägg har du fel kunder.
SKULLLLLLLE ju kunna va fel sorts ägg också, Gull-Höna ruvar ju hellre än värper. ;)

Och så är vi ju då någorlunda överens igen, ni ska ge fan i att hänga budbäraren!  ;D
Det är just dethär med foder, som gör mest hur mycket som (eventuellt) blir över i slutändan. T ex. om jag hade fortsatt köpa värpfoder för 7 kr /kg.och plugga i kombinationshönsen som går här så hade jag också gått back. Både på ägg och kött. Så gratis bröd, tillbytt nötpellets, annat som kan va gratis, skulor......... ja så säd för 2 kr/kg som komplement till baggar, larver, maskar, fästingar, kattspyor, kompost............ och vad mer hönsen förser sig med utomhus. Då går det runt!

Men om man läser foderstater och köper allt som finns att köpa+vacciner och antibiotika.......ja då blir det som när stassborna handlar mat till sig själva. Dyrt så innihälvitte!
Att ha djur och få det att gå runt är inte som att köra taxi, betalt per km. Det kräver en himla massa kreativitet men inget säger att det räcker med det.

@Lopt. Det finns flera skäl till att välja vildsvin och ge en tia extra. Bättre kött och så går det inte åt något köpefoder, penicillin och annat tjafs. Det är en välgärning att välja bort tama grisar till förmån för vilda, det måste ju ändå saneras.

Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: nilsegårn skrivet 19 apr-13 kl 18:15
Men tiden de sitter i en koja om nätterna har ett värde också, tycker jag.

Det är ändå långt ifrån den tid det tar att föda upp grisar. Och den tiden är det ingen som har betalt för i ovanstående räkneexempel....
Titel: SV: (Ämne saknas)
Skrivet av: Existens! skrivet 19 apr-13 kl 18:27
Det är ju bara trams att tro att man kan bedriva äggproduktion , eller kött, genom att låta djuren äta spindlar och fästingar.  Man har ju inte slutat med det för att det var så lönsamt. . Nej ska det bli ägg så är det värpfoder och moderna höns som gäller om man ska få fram ägg för under kronan per st.
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: Jennyt skrivet 19 apr-13 kl 18:40
Jag har inget att tillägga i debatten om kilopriset, men som konsument vill jag poängtera en sak.

Att sätta ett pris, som man sedan tvingas höja för att man räknat för lågt från början är ALDRIG lätt att sälja in hos kunden. Vem tror egentligen på motiveringen att man sålt sin produkt med förlust??  Att vända sig till medvetna kunder i rätt område och sätta rätt pris för sin produkt från början e hela grejjen. Det är alltid lättare att sänka ett pris, för att man inte säljer produkten. Motivationen till varför du har det pris du väljer har du redan ;)

Hejja er produsenter :D
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: ieenilorac skrivet 19 apr-13 kl 18:46
Det finns faktiskt människor som värdesätter kött från frigående grisar, ägg från frigående höns, grönsaker på torget från en lokal producent, och som gillar att verksamheten är småskalig. De är beredda att betala en merkostnad för detta. Så det gäller bara att hitta sin kundgrupp. Och att kundgruppen är tillräckligt stor för ens verksamhet.

Jag skulle aldrig sälja något med förlust, då äter jag det själv, eller ger bort till släktingar. Jag räknar inte med att få någon timlön på min småskaliga verksamhet, men varje såld vara ska betala sina kostnader. På riktigt, så det gäller att ha koll på sina kostnader och räkna rätt.

4-ever, räkna ut vad det faktiskt kostar att hålla dina grisar, inklusive avskrivningar på stängsel, byggnader osv. Sen ser man över kostnaderna, kanske finns det någon kostnad som går att minska, med bibehållen bra djurhållning, bibehållen arbetsinsats osv. Och sedan, när man anser att man har den djurhållningen som är rimligt kostnadskrävande, men djur- och människovänlig, så prissätter man varan, i ditt fall köttet, så att den med liten marginal täcker kostnaderna.

Det finns ingen anledning att betala för att andra ska kunna äta mat av superkvalitet, jag betalar med pengar och slit för att JAG ska kunna äta mat av superkvalitet, och överskottet säljs till sådana som värdesätter kvaliteten.

Däremot ser jag självklart till att hålla nere kostnaderna, genom att vara välplanerad och minska på körkostnader, förhandla om priser och köpa mycket på en gång. Genom att vara finurlig när man planerar och anlägger på sin gård kan man minska kostnaderna avsevärt.

Bra kött är värt 80-150 kr/kg styckad vikt tycker jag. Och bra ägg är värda 2,75 kr/st inkl moms, det är vad jag tar i alla fall, och jag har sällan ägg över  ;). Bra mat från djur som producerar LITE mindre och lever ett bättre liv, blir man mättare på och jag är övertygad om att det är nyttigare. Och sin hälsa är de flesta beredda att betala för att förbättra/behålla.
Titel: SV: (Ämne saknas)
Skrivet av: TiB skrivet 19 apr-13 kl 18:50
Det är ju bara trams att tro att man kan bedriva äggproduktion , eller kött, genom att låta djuren äta spindlar och fästingar.  Man har ju inte slutat med det för att det var så lönsamt. . Nej ska det bli ägg så är det värpfoder och moderna höns som gäller om man ska få fram ägg för under kronan per st.

Beror väl på.....hur många spindlar & fästingar man har då, men en kr/st är ungefär vad ett ägg kostar att ta fram här. Tyvärr ger vi bort lite väl många ägg ibland så nån lön blir det inte. Å andra sidan, det är inte därför vi har höns.
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: nilsegårn skrivet 19 apr-13 kl 18:56
För att inte tala om några kullar slaktsvin på skolor! !! :-D
Titel: SV: (Ämne saknas)
Skrivet av: Existens! skrivet 19 apr-13 kl 18:59
Man får nog dock vara lite försiktig med att påstå att köttet skulle vara hälsosamt :) .då får man nog snart nån på sig.  Men självklart går det att sälja några grisar med kanske 1000 kr i vinst. Det var vad jag räknade med på mina. Problemet var att jag då behövde sälja 200 st per år. Och det var däremot ett problem.  Men att sälja kanske 20 st är ju inte svårt. Men då får man ställa sig frågan om de 20 000 är värt besväret.
Titel: SV: (Ämne saknas)
Skrivet av: ieenilorac skrivet 19 apr-13 kl 19:05
Men att sälja kanske 20 st är ju inte svårt. Men då får man ställa sig frågan om de 20 000 är värt besväret.
Fast det är väl så många alternativare gör? Man har några grisar, några får, några höns osv. Tillsammans kan gårdens verksamhet, om man är kreativ och håller nere kostnaderna, samtidigt som man har rätt kunder, betala vad gården kostar. 20 000 här, 5 000 där, 12 000 där osv, så kan man få ihop till räntor, investeringar osv. Rik blir troligen ingen med den typen av verksamhet, men jag tror att man kan få den att bära sig, om man inte räknar med en lönekostnad. Målet kan ju istället vara i princip gratis mat och boende, mycket slit, men också mycket glädje.

Ska man dra in en vanlig lön, då är det nog tyvärr storproduktion och försäljning med flera led till slutkonsumenten som gäller.
Titel: SV: (Ämne saknas)
Skrivet av: TiB skrivet 19 apr-13 kl 19:13
Man får nog dock vara lite försiktig med att påstå att köttet skulle vara hälsosamt :) .då får man nog snart nån på sig.  Men självklart går det att sälja några grisar med kanske 1000 kr i vinst. Det var vad jag räknade med på mina. Problemet var att jag då behövde sälja 200 st per år. Och det var däremot ett problem.  Men att sälja kanske 20 st är ju inte svårt. Men då får man ställa sig frågan om de 20 000 är värt besväret.
Det är väl liter så vi tänker här, att produktionen ska styras av de resurser som ändå finns. Har man ett hönshus för 20 hönor så är det begränsningen. Har man 1 ha mark ska man inte ha mer än några höns, några kaniner och kanske några kalkoner. Vill man ha ett par hästkrakar eller får så måste man bekosta resurserna till det. Stall, paddock, hagar hit & hagar dit, bete, foder........... Och då "lönar det sig inte".
Har man en ladugård som räcker till 4 suggor, ha då 4 suggor och investera inte för 150 till. "Det lönar sig inte" heller.             
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: Existens! skrivet 19 apr-13 kl 19:43
Sen kan man ju alltid ställa sig den eviga frågan varför en yrkesgrupp ska sponsra andra med billig mat, men motiveringen att dom tycker sitt jobb är roligt, och därför aldrig räkna med nån lön.

Inte jobbar en på Volvo gratis bara för att nån ska få köpa billigare bilar.
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: forestman78 skrivet 19 apr-13 kl 20:57
Jag är beredd att betala mer än normalt butikspris för riktigt bra kött som man köper direkt av producenten och tror fler än jag vill göra det.
4-ever, jag kollade in din hemsida och såg att du bor nära min mamma. Jag vill gärna köpa en halv finstyckad gris i höst när jag antar att det är dags för slakt om det finns möjlighet! Fin hemsida och trevligt att ni bevarar lantraser!!!


Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: ieenilorac skrivet 19 apr-13 kl 21:10
Sen kan man ju alltid ställa sig den eviga frågan varför en yrkesgrupp ska sponsra andra med billig mat, men motiveringen att dom tycker sitt jobb är roligt, och därför aldrig räkna med nån lön.

Inte jobbar en på Volvo gratis bara för att nån ska få köpa billigare bilar.
Jag tycker att det är helt fel att en YRKESGRUPP sponsrar andra med billig mat. Självklart ska bönderna kunna få ut en vettig lön. Men jag menar att om man är småbrukare med självhushållningsambitioner och ett fåtal hektar mark, så kan/vill man inte ha storproduktion. Och då kostar det mer att producera maten, tyvärr. Ofta så pass mycket mer, att man inte kan räkna med någon lön alls, även om man säljer sina produkter väsentligt dyrare än butikspriserna. Men kanske kan man betala räntor på lånen, renovering av gården osv från pengarna man får in, och det är ju värt mycket bara det.
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: 4-ever skrivet 19 apr-13 kl 22:19
ieenilorac - väl talat!!!!
Jag räknar inte heller med någon timlön eller att bli rik på detta.
Vill bara ha mina djur för att främst vi i familjen ska kunna äta bra mat.
Men jag kan inte be grisarna bara få 2 kultingar... Och resten vill jag ju inte skänka bort!
För vår del så är de ju utegrisar. Visst de har ju sina hus, och sitt stängsel. Har inte ens tänkt på att räkna med det  :-[
Det jag tror vi kan få ner kostnaden på är att hitta billigare foder. Vi köper allt på granngården nu till grisarna.

forestman78 vi kommer förmodligen att slakta till hösten. Och då är det på Sjunkaröd de kommer att slaktas.
Skriver upp dig på min lista. Jo, jag har insett att jag behöver en sådan.
Tack för berömmet om sidan  :-[

Det finns ju faktiskt människor som vill ha mat från "oss" där de vet var allt kommer ifrån. Och jag är inte ute efter att bli rik. Bara att kunna leva och inte bara existera!

Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: TiB skrivet 19 apr-13 kl 22:46
Nej det är väl det konkurrensmedlet man har som självhushållare, att djuren lever ett bra liv och är friska. Och att folk kan få veta det. Ännu mer betyder det efter allt folk fått veta på sistone om allt fusk.

Kanske det är samma baksida på samma mynt att man varken kan tillverka fartyg, glas, gräsklippare, kompressorer eller bilar eller ta fram livsmedel i Sverige längre. "Det lönar sig inte" Och hur mycke malm har skeppats ut för att det "inte lönar sig" att förädla? Och trävirke?

Man ska inte leva på andra, utan betjäna varandra!
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: Existens! skrivet 20 apr-13 kl 08:42
Alla lever väl på andra?  Allt man gör som drar in pengar handlar ju om att nån annan betalar de pengarna.

Jag tror inte du har jobbat gratis hela livet, TiB för att betjäna andra. .? Och jag har definitivt tröttnat på det efter 25 år som livsmedelsproducent.
Och man ska inte tro att kunder är lojala för att man jobbar gratis åt dom. Finns ingen som tackar en för det.  Jag hade kunder som med gråten i halsen bönade om att jag aaaaaldrig fick sluta med grisarna för det var så fint kött.  Sen hittar dom nån som är billigare och man hör aldrig ett ljud mer.

Så nej, jag köper inte det här pratet om att 'det är en livsstil'.. 'det viktiga är att djuren har det bra' osv längre.

Men alla får ju såklart göra som dom vill, men själv kommer jag aldrig nånsin mer att ägna mig åt en livsmedelsproduktion som går ut på att folk ska få billiga mat på min bekostnad.
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: vindensbonig skrivet 20 apr-13 kl 08:50
Sen kan man ju alltid ställa sig den eviga frågan varför en yrkesgrupp ska sponsra andra med billig mat, men motiveringen att dom tycker sitt jobb är roligt, och därför aldrig räkna med nån lön.

Inte jobbar en på Volvo gratis bara för att nån ska få köpa billigare bilar.
Ja det kan man ju undra var för en hel yrkes grupp måste hålla på att ha socialbidrag från EU och indirekt svenska skattepengar  om dom är så präktiga  Så slopa bidragen och ta betalt som det passar er  så behöver ju inte någon bondläpp gnälla sen ;D nu är dom ju bara snickna efter bidrag så man  kan ju fråga vem som vem som föder vem egentligen .
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: Kristofer skrivet 29 maj-13 kl 22:22
De här två sista inläggen tycker jag var väldigt trista och det finns de här som bara tycks vilja få andra att tappa lusten att göra något affärsmässigt med grisar överhuvudtaget. Jag förstår inte vad som är så kul med att försöka få andra att tappa sugen.

Jag har linderödssvin och min idé är att förädla köttet så mycket som möjligt för att kunna ta ut bra priser på slutprodukterna. MEN för ett drygt år sedan sålde jag en galt (slaktvikt ca 80 kg) ostyckad i helfall för 150 kr/kg till en av Stockholms bästa restauranger. Kockar därifrån kom ut hit några månader innan och valde ut vilken galt de ville ha. Efteråt var de mer än nöjda, tyckte att det var billigt för den kvalitet de fick och ifrågasatte liksom jag varför det skulle vara så mycket billigare med fläskkött än med nötkött. Sug på den i stället!

Förutsättningen för att man ska kunna ta ut ett sådant pris på köttet är att det håller absolut högsta kvalitet och det är i sin tur är beroende av foder, levnadsomständigheter och hur slakten går till. Kan man dessutom förmedla hur djuren lever och dör så höjer det värdet på köttet.

Jag öppnar mitt charkuteri om några veckor och tänker göra charkuterier av absolut högsta kvalitet av mina egna grisar. Jag hyser ingen som helst rädsla för att folk inte kommer att köpa mina produkter till ett högt pris, det enda jag fruktar just nu är att själva bygget av charkuteriet ska knäcka ekonomin när fakturorna ramlar in.
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: Existens! skrivet 29 maj-13 kl 22:46
Jag vet inte vad du menar som är så trist?  Jag skrev att jag aldrig mer tänker ägna mig åt nån livsmedelsproduktion som går ut på att förse folk med billigt kött på min bekostnad.
Det motsäger väl inte att du får ta ut vad du vill för ditt exklusiva galtkött.?
Hoppas du får det till att funka, men jag tycker ju det är lite märkligt att dom köpte 1 galt för över ett år sen och sen aldrig har kommit tillbaka för att köpa fler.  För mig är det ganska ointressant att sälja en gris per år, eller varannat år, om dom så betalar 500 kr/kg.
En granne till mig var förra året i tidningen med sina 500 lamm.. där berättades att det skulle komma ut kockar från restaurangerna för att välja ut sina lamm och det skulle ge väldigt bra betalt.  I år är verksamheten nerlagd. Där går väl 10 får nu.
Men jag hoppas ju såklart att det går bra för dig, men själv är jag rätt luttrad vid det här laget när det gäller att sälja mat.
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: Neon Knight skrivet 30 maj-13 kl 10:10
Är det bara jag som klickat på TiB:s länk?

http://www.szabos.se/sida1.html (http://www.szabos.se/sida1.html)

Priset 39 kr/kg gäller halv gris inklusive allt. Allt ingår i vikten (även huvud, tassar etc)

Styckdetaljer kostar samma som på ICA.

Affärsidén verkar realistisk, då man vill attrahera kunder med annat än pris eller exklusivitet.
Titel: SV: Pris på kött - Linderödsgris
Skrivet av: Kristofer skrivet 30 maj-13 kl 10:41
Jag vet inte vad du menar som är så trist?  Jag skrev att jag aldrig mer tänker ägna mig åt nån livsmedelsproduktion som går ut på att förse folk med billigt kött på min bekostnad.

Det som är trist är att varje gång som någon här har planer och idéer om grisuppfödning, så ska du gå in och förklara att det är omöjligt att få ekonomi i det. Vad man än kommer med för motexempel så måste du försvara ditt eget misslyckande med att det är generellt omöjligt att få det att gå runt och ge vinst.

Citera
Hoppas du får det till att funka, men jag tycker ju det är lite märkligt att dom köpte 1 galt för över ett år sen och sen aldrig har kommit tillbaka för att köpa fler.  För mig är det ganska ointressant att sälja en gris per år, eller varannat år, om dom så betalar 500 kr/kg.

Den troliga orsaken till att de bara köpte en gris är att restaurangägaren flyttade till Frankrike för att öppna restaurang där. Men en av kockarna har just öppnat egen restaurang i Malmö och vill ha mina charkuterier där.

Citera
En granne till mig var förra året i tidningen med sina 500 lamm.. där berättades att det skulle komma ut kockar från restaurangerna för att välja ut sina lamm och det skulle ge väldigt bra betalt.  I år är verksamheten nerlagd. Där går väl 10 får nu.
Men jag hoppas ju såklart att det går bra för dig, men själv är jag rätt luttrad vid det här laget när det gäller att sälja mat.

Ytterligare ett anekdotiskt exempel på att matproduktion är helt omöjligt och kommer att misslyckas även om det ser ljust ut i början. Jag undrar hur många bra idéer och drömmar som du har kvävt vid det här laget.
Titel: SV: (Ämne saknas)
Skrivet av: Existens! skrivet 30 maj-13 kl 11:01
Dom som är orealistiska, hoppas jag. Så slipper kanske några dra olycka över sig.  Har man en bra plan , och det kanske du har, det vet vi inte än, så kan man säkert lyckas bra. Tyvärr är det snarast vanligt att det inte går som tänkt.  Det finns ju en hel del konkursbon med charkutrustning om man säger så. En kompis här byggde ett slakteri på gården och slaktar några tusen grisar per år och det går hyfsat, men då hade han ett antal egna miljoner att sätta in vid start. Han berättar om folk som kommer på besök för att dom själva funderar på att bygga, men tyvärr är det många av dom som inte har en aning om vad det handlar om. Och det är väl deras grejer man sen hittar till salu kan tänkas. 
Titel: SV: (Ämne saknas)
Skrivet av: TiB skrivet 30 maj-13 kl 11:27
Dom som är orealistiska, hoppas jag. Så slipper kanske några dra olycka över sig.  Har man en bra plan , och det kanske du har, det vet vi inte än, så kan man säkert lyckas bra. Tyvärr är det snarast vanligt att det inte går som tänkt.  Det finns ju en hel del konkursbon med charkutrustning om man säger så. En kompis här byggde ett slakteri på gården och slaktar några tusen grisar per år och det går hyfsat, men då hade han ett antal egna miljoner att sätta in vid start. Han berättar om folk som kommer på besök för att dom själva funderar på att bygga, men tyvärr är det många av dom som inte har en aning om vad det handlar om. Och det är väl deras grejer man sen hittar till salu kan tänkas.

Det är kanske det som är skillnaden många gånger. För stora lån för att man vill ha alltihop, HÄR och NU! Men kan man börja i liten skala och expandera för egna inkörda pengar så kan det mesta lyckas. Blir det en liten vinst  i liten skala så kanske det lönar sig i större skala också.