Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: 09 skrivet 18 apr-13 kl 19:57
-
Jag ska göra coq au vin av min 1-åriga tupp nästa helg. I min gamla kokbok står det att ungtuppar ska kokas 30 minuter. Men äldre tuppar är väl lite segare och bör kokas längre va? Hur länge kokar ni?
Jag är också lite kluven över om jag ska koka honom hel med skinnet kvar eller om jag ska stycka upp "grytbitar". Hur gör ni?
-
Jag tycker det märks rätt väl när köttet börjar släppa från benen. Då är det klart, och riktigt gott. Lycka till!
-
Okej, då testar jag så. Brukar du stycka tuppen eller koka honom hel?
-
Jag tycker koktiden varierar lite men 30min känns lite snabbt. 50min- 1h 15 skulle jag säga, men det ser du nog om köttet börjar släppa. Sen har jag upptäckt att när man kokar dom i bara vin, inte utspätt med buljong, blir det mörare. Kanske det beror på alkoholen?
(God kryddning som sätter extra piff: Rivet skal av en halv citron. Knaperstekt rökt fläsk, som tillsätts dom sista 10 min i koket. Bara ett förslag, men det lyfter! :) )
-
Jag gjorde coq au vin förra helgen på en ettårig tupp. Jag följde receptet i rutiga kokboken, men det receptet gällde nog inte vuxen tupp. Då var koktiden 40 minuter och det var så segt att det vart helt oätligt. Skriv gärna hur länge du kokade tills den blev bra... det vore intressant att veta till framtida grytor.
-
Här kokas tuppar ett par timmar. Ett långkok alltså :-)
Garanterat färdig då man försöker lyfta upp den ur grytan i låret och det enda man får i handen är just benet ;-)
-
Vår första tupp i vin var oätligt gummiaktig tills kl 3 på natten...vi hade hoppats att äta 9 på kvällen.... Grovstyckade den. :) men man lär av sina misstag..
-
Insåg vid mitt andra tuppkok att det finns visst något som heter för lång koktid också. Kokade sönder fullständigt så det blev bara smulor kvar. Inte så gott. Lagom är nog bäst. ;D