Alternativ.nu

Djur => Andra fjäderfän => Ankor och myskankor => Ämnet startat av: Vilkhyttan skrivet 16 apr-13 kl 10:40

Titel: Slakta äldre anka?
Skrivet av: Vilkhyttan skrivet 16 apr-13 kl 10:40
Hej har en Ankhane på 1 år som har fått problem med snäckan och antagligen måste tas bort, kan man ta rätt på köttet eller är den för gammal för att vara ätbar? tänkte att man oftast läser att de inte ska vara mer än 20-24 veckor vid slakt...kanske bara behöver "kokas" tillräckligt länge  ;D känns ju tradit att gräva ner det fina eller mata hunden :P fast hunden blir nog glad 8)
Titel: SV: Slakta äldre anka?
Skrivet av: hajens skrivet 16 apr-13 kl 10:44
varför skulle man inte kunna äta ett vuxet djur?
Hängmöra kroppen några dagar innan du plockar/flår den, så blir det hur fint som helst.

Titel: SV: Slakta äldre anka?
Skrivet av: Vilkhyttan skrivet 16 apr-13 kl 11:30
 :D, klart man kan men huruvida det blir bättre eller inte brukar ju bero på djurslag men jag provar väl då går det inte att äta så blir väl hunden glad ;)
Titel: SV: Slakta äldre anka?
Skrivet av: hajens skrivet 16 apr-13 kl 13:24
köttkvaliteten på ankan blir nog snarare bättre på en lite äldre anka som fått växa till sig. Antingen mörar du den genom marinering i kylen, eller genom att hänga den. 5 dagar hängde jag min, och jag skulle nog kunna hängt dem ännu längre. Blev supermört.
Titel: SV: Slakta äldre anka?
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 16 apr-13 kl 14:54
5 dagar hängde jag min, och jag skulle nog kunna hängt dem ännu längre. Blev supermört.

Fem dagar vid vilken temperatur?
Titel: SV: Slakta äldre anka?
Skrivet av: hajens skrivet 16 apr-13 kl 18:28
Fem dagar vid vilken temperatur?

minns inte riktigt, runt 12 grader kanske. Snackade med en vass kock jag känner lite, han sade att de gärna får hänga till det börjar droppar vätska från näbben. En kropp mår nog inte dåligt av att hänga ett tag. Att inte hänga däremot, då blir det nog bara skit av det. Musklerna måste omvandlas till kött, och det tar några dagar, annars bli det segt som döden.
Titel: SV: Slakta äldre anka?
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 17 apr-13 kl 09:30
Hajens, hänger du innan du plockar? Jag slaktade fyra ankor (ungdjur) i fjol och de fick hänga ett dygn plockade. Jag tyckte det blev bra men det hindrar ju inte att det går att utveckla omhändertagandet. Eller pratar du bara om äldre djur?
Titel: SV: Slakta äldre anka?
Skrivet av: hajens skrivet 17 apr-13 kl 09:48
den jag hängde var nog ca 8 månader gammal. (bara gjort detta en gång) Jag plockade inte eller tog ur. Lät den bara hänga efter slakt. Samtidigt så slaktade jag en anka som jag tog ur direkt och lade i marinad lika länge som den andra fick hänga. De var nog likvärdiga i kvalitet vid tillagning.

Efter att pratat med min kockkontakt så lät det som att de blir bättre ju längre de får hänga. Och det var ju så man förr tog hand om mat, man hängmörade det. Ett djur går inte att äta direkt efter slakt.

Nu har man ju applicerat epitetet hängmörning som något lite exklusivt man tar extra betalt för. Men förr var det nog en självklarhet för att de ens skulle vara ätbara. Dagens kycklingar möras genom att de ligger i saltlake, så du får hem en hel del vatten vid köp av industrimat, därav har vi också vant oss vid att äta blaskigt och poröst kött.

Skall även tilläggas att jag inte är expert på området, jag utgår från vad jag tagit reda på och hur de som kan verkar göra.
Titel: SV: Slakta äldre anka?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 17 apr-13 kl 17:10
Djur måste inte alls "hängmöras" och det är musklerna som är köttet, det sker inte någon magisk omvandling.

Unga ankor och gäss plockar jag och tar ur, och låter hänga över natten, dvs 12-20 h, beroende på temperatur. Lever hjärta och muskelmage tar man givetvis tillvara, och de måste tas om hand direkt, annars blir de lätt dåliga och man riskerar en matförgiftning.

Kockar är knappast experter på slakt, och förr hängmörade man sällan, eftersom man riskerar att bli sjuk om köttet blir dåligt av för höga temperaturer eller av att flugor kommer åt slaktkroppen. Viktigt är att kroppen inte kyls för snabbt, däremot, den ska ha svalnat av sig själv innan man hänger in den i kallt kylskåp eller fryser den.

Vilt och äldre djur rekommenderar man ofta att låta hänga i 40 dygnsgrader, men teorierna är olika, och allt beror på om man är duktig på att vara hygienisk under slakt och hantering av köttet. http://handbok.alternativ.nu/Mat/K%C3%B6tt/Styckning/Att_stycka (http://handbok.alternativ.nu/Mat/K%C3%B6tt/Styckning/Att_stycka)

En anka som är ca 1 år är inte gammal, den är säkert jättegod. Anledningen till att man slaktar vid 12-16-20-24 v ålder är att då är de lätta att plocka, och att tillväxten minskar, så det är oekonomiskt att behålla slaktdjuren för länge. Jag skulle avlivat, plockat, tagit ur, sköljt noga med kallt vatten av dricksvattenkvalitet, hängt luftigt men skyddat för flugor i 1-2 dygn i max 15 graders temperatur, då kommer det att bli en mycket god anka. Tillagning i romersk lergryta rekommenderas, med goda kryddor och grönsaker, det blir smaskens.
Titel: SV: Slakta äldre anka?
Skrivet av: Vilkhyttan skrivet 18 apr-13 kl 06:50
Tack för alla svar  :D många är de sätt, min far är/var jägare, slaktare styckare på gården förr så jag har lärt det mesta av honom men han mindes inte hur det var med ankor och sånt, däremot hade han ideer om fasaner och duvor  ;D haha. Hängning och slakttid avgörs av temperaturen om man inte har tillgång till kylrum vilket inte vi har, så bestämde mig för två dygns hängning. Sedan pratade farsgubben om ngt han kallade frysmörning (om man måste slakta och hängning inte är möjligt så ska köttet ligga i frysen i minst 3 v innan man tar upp det för tillagning, detta har vi gjort ibland på bla nöt sen har köttet fått tina i marinad innan det tillagats, blir också jättegott  8)