Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: FridaH skrivet 31 jan-07 kl 15:23
-
Vad har Yoghurt och fil för historia bakom sig? När och var uppkom det?
Sitter här och gör yoghurt och fil på mikrobiologin, får se om det blir något av det ;)
-
Förr stod det på yoghurtförpackningarna om alla ryska 150-åringar, som levt på yoghurt hela sitt liv. Så vitt jag minns, så nämnde Arla (eller vad de nu hette förr) att det var ridande kosacker/hunner som av misstag råkade uppfinna yoghurt. Är det någon annan som vet?
-
Jag skulle tro att både fil och yoghurt funnits lika länge som man mjölkat djur. Båda uppstår med lite tur spontant om man lämnar mjölk stående i värmen. Mjölksyrabakterier finns ju lite överallt. De thermofila (värmeälskande) som används till yughurt växer bäst i ett varmare klimat, och de mesofila (inte-fullt-lika-värmeälskande) trivs bäst runt 20 grader, ungefär som nordisk sommar.