Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Gruff skrivet 31 jan-07 kl 01:29

Titel: Kokning av ister.
Skrivet av: Gruff skrivet 31 jan-07 kl 01:29
Har just kokat 3 liter ister. Men i min gamla bok står inget om när det är klart. Jag gick på känn. Till nästa gång, undrar jag om någon kan tala om vad man ska titta efter när det är klart. Idag silade jag ifrån vävnaderna när ljudet mer gick över till ett knäppande och det började lukta stekt istället för kokt
Titel: Re:Kokning av ister.
Skrivet av: goldqueen skrivet 31 jan-07 kl 02:47
hej gruff.jag har ju hört talas om ister och isterband. MEN vad används ister till. Vad ska du ha din ister till, och är den alltid gjord av ett särskilt djurfett? Jag är nyfiken i strut :D
Titel: Re:Kokning av ister.
Skrivet av: Gruff skrivet 31 jan-07 kl 04:08
Ister är fett från gris som man tärnat eller kört i köttkvar och sen kokar med lite vatten tills vattnet försvunnit. Sen silar man och häller det fett i rena burkar.

Här i Sverige stekte man väl mest i det förr. Jag är delvis upvuxen i England och där är det vanligare, även i bakverk. Kanske du såg avsnittet av River Cottage, där dom bakade lardy cakes? Lard = ister. Grovt förklarat; det du får kvar i skekpannan när du stekt fläsk är ister. Brukar också finnas bland smör och sånt i mataffären.

Men jag tänkte koka tvål på mitt.
Titel: Re:Kokning av ister.
Skrivet av: dolk skrivet 31 jan-07 kl 08:37
Jag har försökt koka ister men fixade inte doften :P
men jag fick tipset av en äldre dam att klyfta i ett äpple så luktade inte så mycket har dock inte testat det själv än.......

Dolk
Titel: Re:Kokning av ister.
Skrivet av: Henning skrivet 04 feb-07 kl 09:10
En vän till oss som kommer från Tyskland gör jättegoda skorpor och använder ister i dem. Ska be om receptet och återkommer i brödtråden.
Titel: SV: Kokning av ister.
Skrivet av: Pernilla Lava skrivet 10 mar-12 kl 16:17
Någon som har erfarenhet av lamm ister....
Jag har kokar malet fett i vatten och låtit det svalna. När det är kallt, tagit bort det hårda fettet.
Men det finns typ löst fett smul under den hårda vita fettskorpan. Vad skall jag göra med det?
Är det bara att ge till hönsen eller ska man låta det hela koka annourlunda från början eller svalna annourlunda???

mvh Pernilla
Titel: SV: Kokning av ister.
Skrivet av: TiB skrivet 10 mar-12 kl 16:28
När jag var liten sparades ALLT som blev kvar i stekpannan efter det stekta fläsket. Betänk då att denna kropp nästan vuxit upp på fläsk.
Det lades i stekpannan när vi stekte ägg, bakade eller gjorde annat som man idag använder margarin eller olja till. Fanns inget smör hemma så användes det som smör också.
Titel: SV: Kokning av ister.
Skrivet av: zeina66 skrivet 10 mar-12 kl 16:39
Hej

Jag kokar ister tills vävnader lossnar,häller upp det i avklippta 1-liters mjölkförpackningar. När det börjar stelna och bli segt blandar jag i krossat korn,solrosor och lite hel havre,sen i i frysen. Under vintern tar jag fram dom och lägger i en beg nätpåse (köpt frukt i) och hänger upp till fåglarna - som älskar det! Om jag har mkt och är lat,fyller jag bara nätapåsar med fettet,fåglarna pickar i sig detta också - fast inte med samma aptit som det "fröade" :)
Titel: SV: Kokning av ister.
Skrivet av: hustran skrivet 10 mar-12 kl 17:13
Någon som har erfarenhet av lamm ister....
Jag har kokar malet fett i vatten och låtit det svalna. När det är kallt, tagit bort det hårda fettet.
Men det finns typ löst fett smul under den hårda vita fettskorpan. Vad skall jag göra med det?
Är det bara att ge till hönsen eller ska man låta det hela koka annourlunda från början eller svalna annourlunda???

mvh Pernilla
Jag skulle nog koka om det om du vill använda det som "ister" lammfettet blir aldrig lika hårt som antagligen svinister.