Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: torpjens skrivet 01 apr-13 kl 00:26
-
Blir mer nyfiken på permakultur men en fråga jag ännu inte snubblat över något svar på är: Var får man tag i all stärkelsemat som potatis och spannmål? Kan man köra permakultur och ändå ha potatis, bröd och pasta?
/Torpjens
-
Permakultur är väl egentligen ett verktyg man använder sig av för att designa olika saker, tex sin gård, en stad, en organisation eller vad som...
Det är ett härligt sätt att öppna för nya tankesätt och att tänka till ordentligt över vad man gör så att hela systemet gynnas av varje liten del i systemet på något vis.
Jag tror säkert att man kan odla både säd och potatis någonstans i ett permakultur-designat system om man så önskar.
Masanobu Fukuoka var en japansk bonde som bla skrev boken "One straw revolution", och han myntade begreppet natural farming som har stora inslag av permakultur och han odlade både ris och råg vet jag. Utan att plöja marken.
Permakultur = permanent kultur, dvs långsiktigt hållbara lösningar.
Mvh Dagar
-
Har du kollat den här tråden? :)
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=148857.0#gsc.tab=0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=148857.0#gsc.tab=0)
-
Mycket relevant artikel/nedtecknad intervju med Mark Shepard om restoration agriculture (på engelska, mycket relaterat till permakultur):
http://www.acresusa.com/toolbox/reprints/Dec12_ShepardInterview.pdf (http://www.acresusa.com/toolbox/reprints/Dec12_ShepardInterview.pdf)
Mer med samma person (intervju/ljudfil/lite stökigare men med en hel del ytterligare material)
http://bdnow.org/?p=465 (http://bdnow.org/?p=465)
Mark Shepard driver permakulturliknande jordbruk på en gård i Wisconsin USA. Han hävdar att permakultur inte har lyckats särskilt bra med försörjning av basvaror som spannmål och baljväxter. Hans eget system verkar tillgodose detta bättre, dock ändå i begränsad och minskande grad. Ekologiskt anses odling av ettåriga grödor som något som naturen bara gör efter en allvarlig störning då befintlig vegetation har försvunnit, vilket lämnar plats för ettåriga s.k. pionjärväxter, inklusive bl.a. spannmål. Shepards eget system utvecklar sig gradvis från detta till mognare ekologiska stadier, med stora inslag av bärande träd. Samtidigt innebär det att även hans eget system efterhand bidrar ganska lite till att producera t.ex. spannmål och bönor. Han menar att den naturliga förekomsten av lämpliga betingelser för pionjärväxter är någon procent av jordens yta, naturligtvis varierande var någonstans. Det är då enligt Shepard både onaturligt och improduktivt att ha väsentligt större yta som bearbetas och sås årligen. Jag undrar dock om han därmed har en praktisk lösning på behovet av sådan mat som idag är stapelvaror, som spannmål och potatis. Jag tror inte riktigt på att mänskligheten kommer ersätta större delen av sitt intag av spannmål, baljväxter och potatis med frukt och nötter - särskilt inte på kort eller medellång sikt. Ändå ett mycket intressant exempel på ett kreativt sätt att både bedriva jordbruk inkl fruktodling och att återställa ett landskap.