Alternativ.nu
Djur => Får => Fårsjukdomar & skador => Ämnet startat av: ia-pia skrivet 30 mar-13 kl 20:56
-
Så var det den där tackan som stött bort sitt ena lamm och bara har ett lamm som diar.
Antingen har hon en spene som hon diar från för halva juvret är större än den andra halvan,
Kan detta bli ngn förstoppning för henne eller är det normalt att det ser ut så.
Kan vi låta detta vara eller bör vi mjölka ur den sidan?
Tänkte kanske bäst att mota Olle i grind.
-
Min uppfattning är att lammen blir präglade på en sida av juvret. Alltså har ditt lamm diat bara på sin sida. Då krymper den andra sidan...
Jag tycker inte att du ska mjölka ur, utan låta det vara!!!!
-
Det kan absolut vara på väg att bli stopp ..Mjölk stockning
Och då är det bråttom att mjölka ur om du ska rädda juverhalvan. Ungen kan som tidigare skrivits ha sin favorit sida och då är det den sidan som är mjuk och elastisk.Kontrolera att det kommer mjölk ur den
Är den andra sidan stor,spänd och spenen kanske större men frisk mjölk i så mjölka ur. Jag mjölkar flera gånger så att halvorna ser likadana ut. Är mjölken frisk fryser jag den .. Är det gulaktig kornig mjölk eller som skirat smör har det gått för långt och juvret eller i värsta fall tackan går inte att rädda.
Jag hade 4 st tackor förra året som fick tvillingar varav ett hos alla var dött missfoster där den friska ungen/arna efter någon vecka envisades med att ta bara en spene. Tack vare envist mjölkande och ( tyvärr ) antibiotika så klarade sig juvren på alla tackorna. Även ungarna tog båda spenarna sen då den halvan blev mer elastisk.
MvH Cokett
-
Var ute och mjölkade lite förut men ser nu efter läst vallhundens inlägg att jag nog tänkt fel. Jag mjölkade den sidan som var störst , tänkte att den var nog den som var fullast och behövde tömmas. Tänkte tvärtom. Den sidan var ju mjölken vit och fin.
Egentligen skulle jag väl mjölkat den sidan som var minst.
Hur får man bäst glid då man mjölkar tar saliv men det torkar ju så fort fast märker det går ju lättare om det inte blir så torrt. Funderat på kan man ta lite olja och i så fall vilken det får ju inte lämna ngn lukt
Puh, undrar varför utsätter man egentligen sig för det här. ???
-
Nej du mjölkade rätt sida.
-
Var ute och mjölkade lite förut men ser nu efter läst vallhundens inlägg att jag nog tänkt fel. Jag mjölkade den sidan som var störst , tänkte att den var nog den som var fullast och behövde tömmas. Tänkte tvärtom. Den sidan var ju mjölken vit och fin.
Egentligen skulle jag väl mjölkat den sidan som var minst.
Hur får man bäst glid då man mjölkar tar saliv men det torkar ju så fort fast märker det går ju lättare om det inte blir så torrt. Funderat på kan man ta lite olja och i så fall vilken det får ju inte lämna ngn lukt
Puh, undrar varför utsätter man egentligen sig för det här. ???
Brukar ha en hink med vatten, doppar fingrarna i vattnet så går mjölkningen lättare.
-
har nu försökt att mjölka fast detta är inte lätt!!!!!!
Det kom ut lite grann som jag testat på ett slags läskpapper jag köpt från LG. Det visade grönt på själva de gula plupparna men det flöt ju runt mjölk uppepå pappret alltså allt rann ju inte in i pappret på direkten och den lösa mjölken rann ju utanför de gula plupparna och den blev lite blåfärgad,
Ngn som använt dessa papper.
Tempen var 39,5 (hennes kompistacka hade 39.9) Har pratat med en veterinär på telefon som sa att nylammade tackor kan ha en ngt förhöjd temp.
Hon äter och har ingen hälta som tydligen är kännetecken för mastit.
Juvret har blivit mer jämt nu efter jag fick ut lite mjölk Kanske var det en propp i spenen som ställt till det hela. Får tempa henne imorgon igen och ha uppsikt över henne.
-
Använd inte våld när du mjölkar då förstör du spenen och får andra problem. Dra inte i spenen eller kläm för hårt .Få tackan att slappna av och halv sitta, buffa på juvret som ungarna gör.. Låt det ta tid i början så du lär dig tekniken och framför allt ha varma händer.
Temp på en frisk tacka är mellan 38,7-39,7
Mjölka ur den sidan som är stor
Vet inte vad för läskpapper du beskriver.. Men läs noga vad som är ok .Finns en skala på det har jag för mig i beskrivningen. Det vet säkert någon annan bättre.
Tackan äter och mår allmänt bra tills inflammationen är ett faktum och spridigt sig i övriga kroppen då är det för sent att rädda juvret .
Om juvret är mer liksidigt nu .. Då är du är på rätt väg. Men mjölka några gånger extra är mitt råd :D Lycka till
Mvh Cokett
-
Blöt handen med lite av mjölken, så blir det lättare att mjölka. Den är fet och återfettar dessutom spenen :)
-
Tack för råden.
Jag får väl försöka att fortsätta mjölka idag.
-
När du ska mjölka ska du knipa åt om spenkanalen högst upp och sedan klämma ut mjölken, med fingrarna.