Alternativ.nu

Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: Maskros skrivet 26 mar-13 kl 20:21

Titel: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Maskros skrivet 26 mar-13 kl 20:21
Hur ska jag rengöra min gjutjärnspanna? Min diskborste vart full av fett efter några diskningar (utan diskmedel) så att det vart värre när man borstade.
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Gården Lund skrivet 26 mar-13 kl 20:43
Såhär står det på nätet ;D
 
 I en gjutjärnspanna använder man aldrig (eller i stort sett aldrig) diskmedel. Bästa sättet att rengöra den är att koka upp vatten i den och rengöra med diskborste under rinnande varmt vatten medan pannan är het, därefter sätta tillbaka den på plattans eftervärme och låta den torka och svalna på plats.

Plättlaggar och crêpes/omelettpannor får under inga omständigheter rengöras med diskmedel.

Anledningen till ovanstående är att gjutjärn är poröst och diskmedelssmaken kan stanna kvar länge. En bra gjutjärnspanna måste också "stekas in", och rengöringsmedel fördärvar processen.

Teflonpannor däremot är annorlunda. Beläggningen ska skydda mot vidbränning och är inte porös. Diskmedel anbefalles samt luft- eller handdukstorkning. Diskar man under rinnande varmt vatten gör det inget om pannan är het, men har man t.ex. stekt bacon bör fettet hällas av först. Om det bränner vid i en teflonpanna eller bildas beläggning (vilket händer när billiga pannor åldras ) kan man koka upp vatten + en diskmaskinstablett i den och diska ur, och pannan blir som ny.

 
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: javill skrivet 26 mar-13 kl 20:46
Skölj, skrapa ur det värsta, häll i vatten, ett par centimeter, ställ på plattan och koka upp. När vattnet kokar ta av från plattan och diska ur med diskborsten. Om du har rinnande varmvatten, skölj ur pannan med det. Ställ tillbaka pannan på plattan så att den torkar ordentligt.

"Pucktvåa
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: vindensbonig skrivet 26 mar-13 kl 20:48
Lite fel årstid men har du sand någonstans så kan du använda den  för att rengöra sand och vatten i hop .
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: mwson skrivet 26 mar-13 kl 20:51
Skölj av med lite vatten medan pannan är het och torka torr med papper.
Om du har problem med att det bränner fast, värm upp pannan med ett rejält lager salt och låt stå på värmen minst en kvart, vrid av värmen, töm av saltet och täck botten i pannan med matolja, ställ tillbaks på plattan när den svalnat av tömmer du bort överskotsoljan och torkar av.
Vi använder aldrig borste i pannan :)
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Maskros skrivet 26 mar-13 kl 21:22
Tack för tipsen. En annan fråga. Hur får jag fin svart och slät stekyta? Min panna är ny och är väldigt grov i ytan och väldigt grå förutom en större brun fläck av bränt fett.
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Bonnafan skrivet 26 mar-13 kl 21:25
Lite fel årstid men har du sand någonstans så kan du använda den  för att rengöra sand och vatten i hop .

Du menar å sandblästra Grytan,
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: vindensbonig skrivet 26 mar-13 kl 21:29
Du menar å sandblästra Grytan,
Nä skura  när man ren gör  med sand och vatten .
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: torbjorn skrivet 26 mar-13 kl 22:50
Om en gammal gjutjärnspanna är riktigt svårt ingrodd, kanske till och med så att den luktar härsket eller mögligt, så kan man vara så illa tvungen att diska ur den med diskmedel. Se dock till att använda ett diskmedel som är fritt från färg och parfym, alltså INTE t ex Yes. Man kan gärna låta pannan stå på spisen och småputtra några timmar med måttligt stark diskmedelslösning och så skrubbar man med diskborste då och då, fyller på mer vatten i god tid innan det kokar bort. När pannan är tillräckligt ren så får den stå på kokning några timmar med rent vatten för att avlägsna diskmedlet ur porerna. Och så bör man ju steka in pannan på nytt efteråt, så att gjutjärnets porer får tillfälle att dra åt sig fett.

Sandblästring är bra om det är mycket fastbränd smuts som inte ens maskindiskmedel biter på, i synnerhet på utsidan av pannan. Se dock till att skydda eventuella emaljerade ytor under blästringen. Efter blästring bör man diska och koka ur pannan grundligt så att man inte får blästersand i maten sedan.
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Nettus skrivet 28 mar-13 kl 18:29
För att bränna in pannan efter rengöring, så häll i ett tunnt lager matolja, sätt plattan på hög värme och bränn tills oljan gått in i pannan. Det kan osa och ryka lite under tiden.
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Till salu skrivet 30 mar-13 kl 13:05
Har köpt en del beg. gjutjärnsobjekt på auktion, dessa får sig alltid en omgång med sand och stålull, men sköter man sedan rengöringen så håller de sig fina länge.
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Hundens Husse skrivet 30 mar-13 kl 15:36
Hur ska jag rengöra min gjutjärnspanna? Min diskborste vart full av fett efter några diskningar (utan diskmedel) så att det vart värre när man borstade.

Jag brukar torka ur pannan med hushållspapper först om det är mer än väldigt lite fett kvar sedan tidigare. Då får man bort det mesta, sen brukar det räcka med att skölja/borsta ur den med varmt vatten en stund.

Har man rinnande vatten och framför allt avlopp så minskar det dessutom risken för att fettet stelnar igen i rören vilket är måttligt roligt om det händer...
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Vitis skrivet 03 apr-13 kl 11:31
Hur ska jag rengöra min gjutjärnspanna? Min diskborste vart full av fett efter några diskningar (utan diskmedel) så att det vart värre när man borstade.

Stek pannkakor i den! Mycket smör ska det vara eller ännu hellre animaliskt fett, typ ister. Det löser upp det gamla intorkade fettet. Pannkakorna kan man ge till hönsen om man tycker det är äckligt att dom innehåller det som dom löst upp från pannan.

Sen torkar man bara ur den med hushållspapper.
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Nettus skrivet 03 apr-13 kl 16:19
Enligt Skeppshult (eller var det Ronneby Bruk...?) säger att ett bra sätt att fetta in sin stekpanna är att steka prinskorv i den. Men det är kanske bara en anekdot?
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Trollmor skrivet 03 apr-13 kl 16:25
Men den aktuella pannan var ju ny?  Jag har en gång råkat ut för (billiga) stekpannor som var impregnerade med någon sorts hård gelé, som inte gick bort hur jag än skrapade och diskade.  Slängde den till sist, den var alldeles oaptitlig.  Men denna panna är alltså ny, och ändå full med fett?
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Maskros skrivet 03 apr-13 kl 19:39
Men den aktuella pannan var ju ny?  Jag har en gång råkat ut för (billiga) stekpannor som var impregnerade med någon sorts hård gelé, som inte gick bort hur jag än skrapade och diskade.  Slängde den till sist, den var alldeles oaptitlig.  Men denna panna är alltså ny, och ändå full med fett?
Pannan var fin när jag fick den, men efter lite användning så har den blivit gråaktig och tappat sin fina svarta stekyta. testade att he i jordnötsolja, ställa den på plattan och låta den "röka ur".
Råkade ta i för mycket och tror att jag brände bort allt fett så nu är den järngrå ;/.
Skulle verkligen behöva hjälp med att få den svart och fin. Bra tips på instekning? Eller är det bara att använda den ordentligt och ofta? Den är en skeppshults
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: torpjens skrivet 03 apr-13 kl 20:31
Verkar finnas många skötselråd, här kommer ett till för pannor som blivit dåliga:
1) Värm pannan måttligt och torka ur allt fett som finns i den.
2) Koka vatten i den en god stund.
3) Häll ut vattnet.
4) Diska med diskmedel.
5) Gnid med stålull.
6) Diska med diskmedel.
7) Koka vatten i den en god stund.
8 ) Häll ut vattnet.
9) Torka torrt.
10) Häll i matolja.
11) Ställ på sådan värme att det inte ryker men att en vattendroppe kokar när den släpps i.
12) Låt stå på värmen i två timmar.
13) Låt svalna, häll av överflödsfett, torka ur litegrann och ställ undan.

När pannan är ok:
1) Torka ev. ur litegrann.
2) Stek i mycket fett.
3) Torka ur pannan innan den svalnar.
4) Är den smutsig så rengör med varmt vatten och torka sedan ur.
5) Ställ undan.

Pannan ska alltid vara fet när den ställs undan. Den behöver användas ganska ofta för att fungera väl. Möjligen kan man komma undan det kravet om man värmer in typ ister innan man ställer undan den.

Ovanstående funkar för det mesta bra för mig. Något jag noterat är att vitpeppar i kombination med het panna och lite fett resulterar i brända fläckar som kräver den långa varianten av rengöring.

Vänligen
Torpjens
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: christelle skrivet 03 apr-13 kl 21:09
hetta upp pannan så det ryker om den, håll den sedan under rinnande vatten och skura samtidigt med diskborsten. sitter något kvar efter den proceduren så skrapa bort det med skrapa som används till glashällspis.
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: bua skrivet 03 apr-13 kl 21:42
När jag var ung fick jag en stekgryta av min fars mormor, en gammal Husqvarna. Rådet hon gav mig var att fetta in den och ställa in den i ugen på svag värme (mellan 50-100) och låta den stå i många timmar (vintergöra så spillvärmen tas tillvara). Det har fungerat bea för mig - gissar att stekgrytan är 100 år nu.
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: mt_knot skrivet 03 apr-13 kl 22:06
Bra sida med massor av information om gjutjärnspannor, på engelska. Även video.

http://www.richsoil.com/cast-iron.jsp (http://www.richsoil.com/cast-iron.jsp)

Johan
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: torpjens skrivet 03 apr-13 kl 22:37
 :o :-[  Ja där fick jag lära mig ett och annat. Verkar inte finnas mycket att säga efter att ha läst den sidan. Baconfett alltså... Bränna in det på hög temperatur...


En nackdel med min nya gjutjärnspanna är att den har ett träklätt handtag. Den är f.ö. väldigt bra men jag kommer ju aldrig att kunna kasta in den i elden som beskrevs på den länkade sidan. Dumt nog tänkte jag inte på det när jag hittade den i en järnaffär. Deras skötselråd är lite annorlunda http://www.ronnebybruk.se/rb/skotsel/skot_gj.pdf (http://www.ronnebybruk.se/rb/skotsel/skot_gj.pdf) men den tidigare länken verkar rätt vettig.


Kan man ersätta trähandtaget på något sätt? Det är ju trä runt en pinne liksom, kan man gjuta eller smida på något som ersättning för träet tro?


Vänligen
Torpjens
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: christinag skrivet 03 apr-13 kl 23:18
Det där har jag heller aldrig begripit mig på, vad skall det vara för vits med att ha ett trähandtag på en gjutgärnspanna? När jag använder gjutjärnspannan på en vedspis så svartnar träet så småningom. Inte på en gång kanske, men iaf. Dessutom så känns det litet fel att ha brännbart och även skört material på ett såpass tungt bruksföremål. Gjutjärn + matinnehåll är rätt tungt. Då känns det betydligt vettigare att ha ett genomgående material i handtaget.

Kanske det går att bocka en plåt till en strut/rör, som man trär på "stumpen" vid behov? Kanske duger vid kortare förflyttningar. Större diameter utåt gör ju att den inte ramlar av. Man får se till att det inte snurrar. Eller ett sånt där "balkonglådegrepp" som tar tag i kanten på pannan (om ni fattar hur jag menar  ;D.

MvH
Christina G
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: ieenilorac skrivet 04 apr-13 kl 06:14
Att hårdbränna fett på det viset ger ju transfetter och andra cancerogena ämnen. Jag rengör med kokande vatten, använder diskmedel vid behov, och återfettar med olja som får koka in vid låg temperatur. Har funkat i 20 år för mig, och känns betydligt mindre hälsovådligt i min värld...
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: johe71 skrivet 04 apr-13 kl 07:42
Enligt Skeppshult (eller var det Ronneby Bruk...?) säger att ett bra sätt att fetta in sin stekpanna är att steka prinskorv i den. Men det är kanske bara en anekdot?


hittade två sidor Skötselråd från Skeppshult  (http://bagarenochkocken.se/50.0.1.0/9755/download_18803.php) där det bland annat står "Ett beprövat sätt att göra underhållet ännu enklare är att då och då steka prinskorv. Detta kan man också göra i en
gryta. Stek prinskorven på lite lägre värme än normalt för att förlänga stektiden. Denna kombinerade matlagning-sprocess och underhållsinfettning brukar vara det enda som behövs för att kärlet ska må jättebra.
"
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Trollmor skrivet 04 apr-13 kl 08:23
Jag tror att avsikten med trähandtag är att inte jag ska behöva bränna mig på mina söta små trollfingrar ...   :-[ ;)

Vad blir det för färg om man använder kokosfett?  Inte är det så någon har  gjort?
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: vindensbonig skrivet 04 apr-13 kl 09:17
Jag tror att avsikten med trähandtag är att inte jag ska behöva bränna mig på mina söta små trollfingrar ...   :-[ ;)

Vad blir det för färg om man använder kokosfett?  Inte är det så någon har  gjort?
Du får lära dig vika grytlappar :)
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: javill skrivet 04 apr-13 kl 12:53
Du får lära dig vika grytlappar :)

Eller hur!? Det är ju det alla små virkade grytlappar ska vara till.  :)  ( Inte till att plocka ut plåtar med från ugnen. )   Orkar eller vill man inte virka själv hittar man dem nästan gratis på loppis.
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Vitis skrivet 05 apr-13 kl 13:08
Eller hur!? Det är ju det alla små virkade grytlappar ska vara till.  :)  ( Inte till att plocka ut plåtar med från ugnen. )   Orkar eller vill man inte virka själv hittar man dem nästan gratis på loppis.

Hittade en gång en "grytlapp" som var virkad som ett rör som man trädde över handtaget. Mycket praktiskt.
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Trollmor skrivet 05 apr-13 kl 13:28
Då slipper vi vika dem!  Men de tål förstås ändå inte öppen eld ...
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: höna bönan skrivet 15 apr-13 kl 23:21
Jag diskar ur min gjutjärnspanna med bara hett vatten efter användning. Torkar ut med hushållspapper. Smörjer in den med lite olja innan jag ställer undan den. Den håller sig fin och inget bränner fast .

Har provat Nya "fina" stekpannor med olika beläggningar . Men efter ett tag åker dom i soporna. Och jag tar fram min gamla ärvda gjutjärns stekpanna igen.
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Trollmor skrivet 16 apr-13 kl 08:32
Det finns väl ingen anledning att trassla med nya stekpannor för den som äger en ärvd väl infettad sak?
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: höna bönan skrivet 16 apr-13 kl 09:17
Så sant Trollmor. Har insett det nu. Man lär sig av sina misstag . Nu kör jag bara med min fina panna.
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Trollmor skrivet 16 apr-13 kl 12:50
Man lär sig av sina misstag.
Ja, man gör det.  Och här på alternativ har vi även chansen att lära av varandras.  :)
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: christinag skrivet 16 apr-13 kl 19:40
Det är lätt att falla för reklamen. Nytt är inte alltid bäst.

MvH
Christina G
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Jerryr skrivet 10 dec-14 kl 18:31
Hur ska jag rengöra min gjutjärnspanna? Min diskborste vart full av fett efter några diskningar (utan diskmedel) så att det vart värre när man borstade.

Jag har köpt flera gjutgärnsstekpannor på loppisar som haft mkt ingrott fett och illaluktande.. Man får en sådan för en tia eller 2... Köp vanligt bordssalt fyll botten med 2-3 cm samt att det går upp mot kanten på järnet så att det blir 2-3 cm "vall", sätt järnet på full värme, fettet går ut i saltet, saltet skiftar färg eftersom fettet förbränns i saltet, det kommer att ryka och lukta en del, öppna upp fönster i annat rum så att köksfläkten kan jobba för fullt... när saltet börjar bli vitt, helt vitt blir det inte. då är det rent järnrent... Stäng plattan, men låt järnet stå kvar för värmeutjämning.. Då tempen sjunkit till handvärme, tar man bort saltet, fettet på utsidan har förkolnat om det stått länge nog, enkelt att skrapa bort med stålborste eller kniv.. saltet får inte svalna ned till rumstemperatur i stekpannan, då börjar det rosta under saltet...
Stek sedan in järnet på nytt...   Saltet kan återanvändas många gånger, kan kanske behövas renas genom en såssil då fettet kan ha klumpat sig vid förbränningen..

Innan ni köper på loppis,försök att kolla att järnet är plant i botten. Det kan vara för att järnet är ojämnt som den förra ägaren lämnat bort det...

Lycka till....
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: torpjens skrivet 10 dec-14 kl 18:45
Såg att min gamla länk pajat, här är den nya sidan med tips, både om skötsel och stekning.
http://www.ronnebybruk.se/rb/ (http://www.ronnebybruk.se/rb/) Klicka på "information" sen "instruktioner".


/Torpjens
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: Be skrivet 29 sep-17 kl 17:19
Köpte en gjutjärnspanna för ett tag sedan, och har oljat in den med linolja (enligt detta http://sherylcanter.com/wordpress/2010/01/a-science-based-technique-for-seasoning-cast-iron/ (http://sherylcanter.com/wordpress/2010/01/a-science-based-technique-for-seasoning-cast-iron/))

Fick dock aldrig ytan riktigt jämn och den har inte blivit riktigt bra; trodde jag varit för slarvig i början och kanske inte bränt in den tillräckligt många gånger. Nå, saken är att nu när jag oljade in den i dag råkade solen lysa på, och då såg den fläckvis alldeles rödaktig ut. Så undrar nu om det kan vara rost under beläggningen, och att den därför inte går att få att fungera så bra? Och om det är det borde jag antagligen slipa bort allt och börja om med instekningen? Eller är gjutjärn alltid sådant i viss belysning? Känner mig rätt rådvill här!
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: torbjorn skrivet 03 jan-18 kl 22:09
Jag har ju tidigare propagerat för att sandblästra gjutjärnspannor som är så ingrodda att de inte går att få salongsmässiga med andra rengöringsmetoder.  Nu har det visat sig att ett enkelt sätt att få bort all ingrodd och fastbränd smuts, hårda förkolnade matrester mm, är att lägga in dem i en modern pyrolysugn och sätta igång pyrolysrengöringsfunktionen.  Ibland ser de ut som om de nyss kom från gjuteriet efteråt, ibland är en del rost och askbeläggningar kvar men det värsta grovjobbet med saneringen slipper man i alla fall.
Givetvis måste instekningen göras om.

Det vore intressant att prova om detta även fungerar på emaljerat gjutjärn och inte bara på obehandlat.
Titel: SV: Rengöra gjutjärnspanna
Skrivet av: javill skrivet 04 jan-18 kl 01:06
Det var en intressant iakttagelse torbjörn!