Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: lupus skrivet 29 jan-07 kl 18:13

Titel: Chapati???
Skrivet av: lupus skrivet 29 jan-07 kl 18:13
Hej på er!!!
Nån av er som har nåt smarrigt recept på chapati de indiska brödet....
Mvh/Matte
Titel: Re:Chapati???
Skrivet av: alternaiv skrivet 29 jan-07 kl 20:44
Som den indofil jag är, (åker regelbundet dit och har varit gift med en indier) svarar jag utefter mina erfarenheter:
I Indien använder man helvete=grahamsmjöl till chapattis/roti, men det mjölet har andra egenskaper än det vetet som växer här i Norden. Så tar man bara svenskt grahamsmjöl blir det alltför hårda chapattis. Jag har kommit fram till att "Fyra sädesslag" som finns i varenda affär är det bästa att använda för att det ska bli så likt det indiska som möjligt.
Blanda mjöl och vatten till lagom konsistens (salt ska det inte vara i, men man gör som man vill) låt stå en stund. Ta äggstora eller mindre bollar, beroende på hur stor panna du har o kavla ut tunt, använd mycket mjöl.
Stek i gjutjärnpanna, inget fett (kan man ha men då heter det inte chapatti)
Och här kommer hemligheten:
Brödet ska ju puffa upp om det ska vara lyckat och det får man det att göra genom att ta en kökshanduk eller dyligt och trycka på kanterna av brödet, samtidigt som man puttar det runt (motsols brukar jag göra men det har nog ingen betydelse, är väl lättast när man är högerhänt)
Lycka till :)
Titel: Re:Chapati???
Skrivet av: lupus skrivet 30 jan-07 kl 17:34
Man tackar så mycket, och jag som är vänsterhänt men det går nog endå....
/Matte