Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: cheeredy skrivet 25 mar-13 kl 23:18

Titel: Stoppa kolsyrningen av läsk
Skrivet av: cheeredy skrivet 25 mar-13 kl 23:18
Brukar göra egen ofiltrerad läsk på ingefära, mums, så mycket" starkare" än allt man kan få tag på i butiken. Innan jag häller den på flaska tillsätter jag lite jäst och låtar den stå i rumstemperatur något dygn för att kolsyra ska bildas i flaskan, för att sen ställa in den i kylen avstanna jäsningen. Nu är min fråga om jag kan stanna jäsningen helt så att jag kan förvara flaskorna i rumstemperatur utan att de sprängs? Har funderat på om det går att hetta upp flaskorna i ett vattenbad för att döda jästen? Några tankar? Kylen blir överfull annars =)
Titel: SV: Stoppa kolsyrningen av läsk
Skrivet av: Valmet skrivet 25 mar-13 kl 23:33
Om du tar lagom mkt socker så blir det bra.
När jag gör öl så tillsätter jag högst 7g socker per 33cl-flaska.

När jästen käkat upp sockret så slutar det jäsa.
Titel: SV: Stoppa kolsyrningen av läsk
Skrivet av: Hallstrom skrivet 25 mar-13 kl 23:39
Jag har provat att göra läsk av färskpressad ingefärsjuice.
Jag la flaskorna i en kastrull med hett kranvatten och la på ett lock. Spolade på nytt när det började svalna
Jästen dog mycket riktigt. Problemet var att få ut den ur flaskorna.
Först försökte jag helt enkelt dekantera, men så fort jag öppnade flaskan yrde bottensatsen upp i en kaskad av skum ochblandade sig med drycken.
Flaska 2 ställde jag uppochner i kylen tills allt slam lagt sig mot korken, öppnade den uppochner i en plastpåse och vände snabbt upp den åt rätt håll. Halva flaskan tömdes, men det som blev kvar var genomskinligt och gott.
Nästa gång ska jag prova med champagnemetoden.  :)
Titel: SV: Stoppa kolsyrningen av läsk
Skrivet av: Hallstrom skrivet 25 mar-13 kl 23:41
Om du tar lagom mkt socker så blir det bra.
När jag gör öl så tillsätter jag högst 7g socker per 33cl-flaska.

När jästen käkat upp sockret så slutar det jäsa.

Vad har du för oechslevärde på ölet innan du tillsätter det sockret?
Titel: SV: Stoppa kolsyrningen av läsk
Skrivet av: Valmet skrivet 25 mar-13 kl 23:48
Helst runt 0!

Hade plus20 en gång, för ölet verkade färdigjäst, men det satte fart igen.
Jag fick nästan frysa flaskorna för att kunna öppna utan att behöva städa köket :P
Titel: SV: Stoppa kolsyrningen av läsk
Skrivet av: cheeredy skrivet 25 mar-13 kl 23:52
Ska prova att hetta upp flaskorna lite då och hoppas på det bästa. Vilken temperatur dör jästen vid, (vanlig jäst för bak), man säger ju 37 grader men vad är felmarginalen? Bottensatsen är inget problem för mig, eftersom drycken ändå är så grumlig "märker" man inte av den. Men ska nog också prova med champanjejäst, ska vara klar och fin.

Det funkar tyvärr inte med ölmetoden eftersom läsken redan är så söt så har jästen massor att leva på och sötman ska gärna vara kvar även efter jäsningen.
Titel: SV: Stoppa kolsyrningen av läsk
Skrivet av: Markus_Almroth skrivet 26 mar-13 kl 08:43
Du bör nog upp över 50 grader, kanske 55?

/M
Titel: SV: Stoppa kolsyrningen av läsk
Skrivet av: Valmet skrivet 26 mar-13 kl 08:50
Kanske enklare att skaffa en sodastream-apparat.
Jag brukade använda en sån förr till läsken, alltså inte bara i dom flaskorna
som följer med då.
Viktigt att drycken är iskall, sen efter kolsyrningen kan man försiktigt hälla över
på en vanlig flaska å sätta på kapsyl.

Fast om din dryck är söt, kanske det blir en smula explosivt?


Om man värmer upp så att jästen dör, ruttnar den inte då å ger konstig smak?
Annars måste man väl upp i 100grader för att avdöda alla mikroorganismer?
Titel: SV: Stoppa kolsyrningen av läsk
Skrivet av: Markus_Almroth skrivet 26 mar-13 kl 09:04
Nej, jästen dör vid lägre temp. Och om man värmer för mycket frigörs kolsyran och då smäller det ändå.

Intressant dilemma..

/M
Titel: SV: Stoppa kolsyrningen av läsk
Skrivet av: cheeredy skrivet 26 mar-13 kl 11:23
Nej, jästen dör vid lägre temp. Och om man värmer för mycket frigörs kolsyran och då smäller det ändå.

Intressant dilemma..

/M

Okej, hur låg behöver temperaturen vara för att helt döda jästen? Vad jag fattar det som så slöar man bara ner den när man ställer in den i kylen.
Titel: SV: Stoppa kolsyrningen av läsk
Skrivet av: Nettus skrivet 26 mar-13 kl 12:59
Jag har samma problem när jag försöker göra mousserande vin.
Nästa gång ska jag prova med champagnemetoden.  :)
Vad innebär den?
Titel: SV: Stoppa kolsyrningen av läsk
Skrivet av: Hallstrom skrivet 26 mar-13 kl 21:27
Jag har samma problem när jag försöker göra mousserande vin.Vad innebär den?

Så här ungefär:
Låt drickan efterjäsa i försluten flaska, ställ den kallt, lite snett uppochner.
Rotera flaskan lite varje dag tills allt slam samlats mot kapsylen.
Frys flaskhalsen så att bottensatsen blir en fast kork.
Vänd upp flaskan och öppna så att jästproppen skjuts ut, tillsätt ev konserveringsmedel och korka flaskan.
Titel: SV: Stoppa kolsyrningen av läsk
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 26 mar-13 kl 21:43
Finns det några andra metoder för att stoppa jäsning i vätska än att:
Låta jästen förbruka allt socker.
Tillsätta extra socker så att sockret verkar konserverande. Krävs mycket socker.
Låta alkoholhalten bli hög (ca 20 procent).
Sterilisera med värme.
Tillsätta hämmande kemikalier. Vinsvavel eller konserveringsmedel.
Filtrera bort jästen. Kräver avancerad filterutrustning.
Låta kolsyrehalten (och trycket) bli så högt att jäsningen avstannar. Särskilda högtrycks jäskärl.
Frysa ner.
Strålningssterilisering. Inte särskilt praktiskt...
?
Titel: SV: Stoppa kolsyrningen av läsk
Skrivet av: kurt skrivet 27 mar-13 kl 04:50
Man kan nog också filtrera bort jästen genom att tillsätta gelatin eller något annat som får jästen att faalla ut på botten, så att den inte finns i lösningen längre.

Pastörisering är ju ett alternativ

http://www.homebrewtalk.com/f32/easy-stove-top-pasteurizing-pics-193295/ (http://www.homebrewtalk.com/f32/easy-stove-top-pasteurizing-pics-193295/)
Titel: SV: Stoppa kolsyrningen av läsk
Skrivet av: cheeredy skrivet 27 mar-13 kl 12:56
Man kan nog också filtrera bort jästen genom att tillsätta gelatin eller något annat som får jästen att faalla ut på botten, så att den inte finns i lösningen längre.

Pastörisering är ju ett alternativ

[url]http://www.homebrewtalk.com/f32/easy-stove-top-pasteurizing-pics-193295/[/url] ([url]http://www.homebrewtalk.com/f32/easy-stove-top-pasteurizing-pics-193295/[/url])


Precis vad jag var ute efter!