Alternativ.nu
Hantverk => Trä => Ämnet startat av: aston_sol skrivet 23 mar-13 kl 18:35
-
Tänkte jag skulle göra en större skärbräda genom att helt enkelt såga av en lagom tjock skiva av en större bok alt ek. Jag kommer såga 90 grader mot fiberriktningen. Antar att det är bättre att ha en bräda där fibrerna "tittar ut" ur bärdan och inte löper längsmed.
Min fråga är att jag ser att de flesta träskärbrädor till försäljning är ihoplimmade av flera småbitar.
Varför?
Något att tänka på i val av träslag?
-
Spontant känner jag att sågning tvärs fiberriktning ger en porösare skärbräda, som suger åt sig vatten och bakterier mer än om den är sågad längs med fibrerna. När man målar suger ju ändträ betydligt mer färg.
Limmade skärbrädor föreställer jag mig tål vatten betydligt bättre än om den är i ett stycke. Spricker lättare om de är i ett stycke.
-
de limmas för att de inte ska slå sig, men med tiden spricker de itu oftast eftersom träbitarna rör sig olika sinsemellan
det tillverkas ju massa skärbrädor på det viset så det borde ju inte vara något problem, men ska du ha den rund (som stammen är) så kommer den förmodligen spricka eftersom kärnan är kvar. jag skulle borra bort den om jag var du i så fall. med en så grov borr som möjligt för då kan det krympa utan problem, eller så får du såga itu den på mitten ock kaske sätta ihop den sen.
-
Jag håller med. Brädan kommer ofelbart spricka, speciellt om där finns en tydlig, mörkare kärna i mitten. Dessutom kommer den antagligen slå sig och liknas vid en gungbräda. Trist att behöva dämpa entusiasmen...kanske om du limmar ett tunt skikt med planhyvlat trä i samma material på undersidan. Då lär den åtminstone inte slå sig så mycket. Borde dessutom delvis förvåra sprickbildningen? Har faktsikt inte provat, men varför inte göra ett försök? Vad tror du jörmundur?
-
Jag håller med. Brädan kommer ofelbart spricka, speciellt om där finns en tydlig, mörkare kärna i mitten. Dessutom kommer den antagligen slå sig och liknas vid en gungbräda. Trist att behöva dämpa entusiasmen...kanske om du limmar ett tunt skikt med planhyvlat trä i samma material på undersidan. Då lär den åtminstone inte slå sig så mycket. Borde dessutom delvis förvåra sprickbildningen? Har faktsikt inte provat, men varför inte göra ett försök? Vad tror du jörmundur?
nja jag tror inte det kommer göra varken till eller från att limma på ett skikt under, svårt att veta vad som kommer hända innan man har provat.
man kan ju prova att belasta skivan medans den torkar, typ ställa ett smidesstäd el något ordentligt tungt på, men borra bort kärnan först.
eller så får man leva med charmen av en vinglig skärbräda...
-
En skiva av en stam är inte praktiskt, såga av en halvcentimeter av en planka och känn hur lätt det är att smula sönder biten med fingrarna och fundera lite över hur bastant bit du kan behöva för att det överhuvudtaget ska vara värt besväret.
Stavlimmat bryter upp brottanvisningarna och jämnar ut spänningar, men även stavlimmade ändträskärbrädor behöver vara rätt tjocka för att inte vara känsliga.
-
Det borde funka fint om du gör skärbrädan tjock. Och då du sågar skivan så gör den några cm tjockare än du vill att skärbrädan ska ha. Då har du möjlighet att justera men hyvelm om den slår sig. Du undviker sprickor om du låter träet torka riktigt långsamt. Potatisvarianten: att kleta mosad potatis runt hela träämnet funkar fint för att få en långsam torkprocess. Annars funkar det med en plastpåse med lite hål i också. Då skärbrädan är hyvlad och klar låt den ligga och mättas i linolja en vecka. Bra att verkligen dränka in den med olja så inte ändträet suger åt sig annat sen. Det är sprickrisk även då du lägger den i linolja. Allt som ändrar fuktkvoten. Har du tur så funkar det!
-
Det är nog bäst du provar helt enkelt det är ju inget hemmansvärde. Nog funkar den som skärbräda. Jag har för mig att formstabilast är kvartssågat trä men det är lite bök att såga till det. Tälj en bräda och va glad :).
(http://3.bp.blogspot.com/_xpC_SP3NryA/R4mLBco2vmI/AAAAAAAAAKs/a0Lui46eK1Y/s320/Quartersawn%5B1%5D.jpg)
-
Tack för alla bra och spännande svar!
Är ny på hantverk i trä så jag uppskattar verkligen era svar.
Jag får helt enkelt experimentera lite och göra två riktigt tjocka skivor. den enda borrar jag bort kärnan och lägger i en plastpåse med små hål + tyngd på. Den andra låter jag vara som den är men smetar potatis på och låter torka riktigt ruggigt långsamt.
ska bli spännande.
Något träslag som är mer lättarbetat?
-
Jag skulle inte göra en skärbräda av ek! Men bok är ju säkerligen bra även om det är hårt att arbeta i, det är ju liksom det som är bra för en skärbräda. Men bok kan slå sig väldigt mycket. Jag vet en snickare som gör olika limmmade produkter av ändträ. Han torkar hela stocken innan han går vidare. När det är torrt så tar han bort det som är sprucket.
-
Det var väldigt vad vi var negativa här. :P
Jag har gjort ett antal underlägg på detta sättet dock ingen med större diameter än 15 cm men det beror mest på att min såg inte ville ta tjockare.
Skivade upp en färsk stock i 2,5 cm skivor. Det jag gjorde var att jag torkade dem i micron, vägde biten och körde 10 minuter på halv effekt vädrade mickron och läte den ånga av sig lite, vägde igen och körde en ny cykel, fortsatte så tills viktnedgången hade stannat. Inga sprickor och den slog sig inget nämnvärt. Putsade den jämn med bandputsen och oljade den med linolja.
Sen är det lite skillnad på belastning på underlägg och skärbräda. Det är ju inte särskilt svårt att spräcka en kort kvistfri vedklabb med yxan.
-
Hej folk! Hur gör ni när ni använder en skärbräda? Jag brukar vara noga med att ha kniven ungefär vinkelrätt mot träfibrerna. Blir som minst repor i brädan då. Är jag helt ute och cyklar?
-
Det borde funka fint om du gör skärbrädan tjock. Och då du sågar skivan så gör den några cm tjockare än du vill att skärbrädan ska ha. Då har du möjlighet att justera men hyvelm om den slår sig. Du undviker sprickor om du låter träet torka riktigt långsamt. Potatisvarianten: att kleta mosad potatis runt hela träämnet funkar fint för att få en långsam torkprocess. Annars funkar det med en plastpåse med lite hål i också. Då skärbrädan är hyvlad och klar låt den ligga och mättas i linolja en vecka. Bra att verkligen dränka in den med olja så inte ändträet suger åt sig annat sen. Det är sprickrisk även då du lägger den i linolja. Allt som ändrar fuktkvoten. Har du tur så funkar det!
vi pratar ju ändträ, för att hyvla det med någorlunda framgång gäller det att ha rätt sorts hyvel ock att den är snorvass...
-
Tack för alla bra och spännande svar!
Är ny på hantverk i trä så jag uppskattar verkligen era svar.
Jag får helt enkelt experimentera lite och göra två riktigt tjocka skivor. den enda borrar jag bort kärnan och lägger i en plastpåse med små hål + tyngd på. Den andra låter jag vara som den är men smetar potatis på och låter torka riktigt ruggigt långsamt.
ska bli spännande.
Något träslag som är mer lättarbetat?
hur tjocka gör du dem?
Lättbearbetat? vad tänkte du till då?:) att bara börja tälja i eller att göra fler skärbrädor?
Al, är ett enormt tacksamt träslag att arbeta med! lätt att skära i ock hyvla, det har också den fördelen att när det har torkat så rör sig träet mycket lite när luftfuktigheten ändras under året. det är liksom "dött" mycket därfor man har gjort så mycket möbler av det under århundradena.
Björk är hårdare/starkare än Al när det torkat men också ett mycket bra träslag till allt möjligt, skaft,husgeråd mm. ett mycket bra nybörjarträ precis som Al. det rör dock mer på sig ...
-
Al blir morotsfärgat om man blöter ner det om jag inte minns fel :).
-
vi pratar ju ändträ, för att hyvla det med någorlunda framgång gäller det att ha rätt sorts hyvel ock att den är snorvass...
Jo så är det. Jag har ett par snorvassa som jag byggt av citronträ och pockenholz (och gammalt hyvelstål). Så det var ju kanske ett tokigt råd för nån som har kass hyvel.
-
Jag har funderat på en liknade skärbräda av en kapad stock. Tanken var att märgklyva ( såga ett snitt in till kärnan), låta torka och hoppas på att rörelsen vidgar snittet istället för att späcka ämnet. När det torkat så var iden att såga ut en tårtbit vid märgsprickan/sägsnittet och fälla in ett annat träslag. ingen aning om det funkar, någon som vågar prova?
-
Såg en platt grej påminnande om en skärbräda, man hade sågat ett snett "spiralsnitt" från centrum och ut till ca 1 cm från ytterkanten. Mellan snittet var det ca 1 cm. När man lyfte den blev det som en korg.
-
Jag har funderat på en liknade skärbräda av en kapad stock. Tanken var att märgklyva ( såga ett snitt in till kärnan), låta torka och hoppas på att rörelsen vidgar snittet istället för att späcka ämnet. När det torkat så var iden att såga ut en tårtbit vid märgsprickan/sägsnittet och fälla in ett annat träslag. ingen aning om det funkar, någon som vågar prova?
Så här. Jag hade inte limmat i någon bit utan lämnat utrymet åt rörelse.
-
Så här. Jag hade inte limmat i någon bit utan lämnat utrymet åt rörelse.
Precis, nu får di bort de mesta av spänningarna som uppstår vid torkningen.:)
-
Spännande med kilen. Det ska jag testa.
Om det är Al som blir sådär härligt orange så ska jag nog leta fram en al. är ju väldigt vackert.
-
The Wood Whisperer har ett avsnitt om att göra en snajdig "end grain" skärbräda. Kanske inte har så mycket med diskussionen att göra, men är iaf roligt att kolla på :)
http://www.thewoodwhisperer.com/videos/how-to-make-a-butcher-block-cutting-board/?category_name=sketchup-video%2Cmarcs-projects
-
The Wood Whisperer har ett avsnitt om att göra en snajdig "end grain" skärbräda. Kanske inte har så mycket med diskussionen att göra, men är iaf roligt att kolla på :)
[url]http://www.thewoodwhisperer.com/videos/how-to-make-a-butcher-block-cutting-board/?category_name=sketchup-video%2Cmarcs-projects[/url] ([url]http://www.thewoodwhisperer.com/videos/how-to-make-a-butcher-block-cutting-board/?category_name=sketchup-video%2Cmarcs-projects[/url])
Tack för den! Det var inspirerande..
-
Halaj!
Fick en meterlång limträskiva (bok) över, och inspirerad av the wood whisperer skar jag upp den till ett butcher block.
Och med bilden, ett tips: för detta projekt shoppade jag runt efter limträknektar i Gbg. 500 Kr för en schysst knekt. Hutlöst! tänkte jag. Måste ju gå att lösa billigare. Och jo: en gängstång på biltema kostar ca 40 Kr/st. och så lite brickor och muttrar på det. Och jag vågar påstå att min uppläggning ger en enormt mycket större klämkraft än vad limknektar kan åstadkomma.
//T
-
Tapio nice! Här är en film där jag åtminstone fick några aha-upplevelser. New Yankee Workshop 510 - Butcher BlockVideo9) (http://www.youtube.com/watch?v=O3af_1lpAqY#)
-
Halaj!
Tack!
Jo, såna där klipp kan man titta runt på youtube hur länge som helst!
Det är kul att gamla rävar visar upp sina trick och delar med sig av sina kunskaper.
Jag gjorde också en testvideo (för att testa vimeo) på min skärbräda:
https://vimeo.com/66747591
Det var inte meningen att den skulle bli så stor egentligen, men nu, efter att ha använt den ett tag inser jag hur bra det är. Man kan skära upp allt kött, och alla grönsaker på en och samma gång, på samma bräda. Suveränt, och kan rekommenderas!
Fast jag blir lite fundersam, efter att ha surfat runt lite på nätet: det visar sig att jag, helt ovetandes, ligger i den absoluta fronten vad gäller trender bland alla coola hipsters på södermalm! Surdegsbröd är helt ute, och korvstoppning är på väg ut. Det nuaste, heta är pulled pork och slaktarblock!
//T
-
Halaj!
Tack!
Jo, såna där klipp kan man titta runt på youtube hur länge som helst!
Det är kul att gamla rävar visar upp sina trick och delar med sig av sina kunskaper.
Jag gjorde också en testvideo (för att testa vimeo) på min skärbräda:
https://vimeo.com/66747591
Det var inte meningen att den skulle bli så stor egentligen, men nu, efter att ha använt den ett tag inser jag hur bra det är. Man kan skära upp allt kött, och alla grönsaker på en och samma gång, på samma bräda. Suveränt, och kan rekommenderas!
Fast jag blir lite fundersam, efter att ha surfat runt lite på nätet: det visar sig att jag, helt ovetandes, ligger i den absoluta fronten vad gäller trender bland alla coola hipsters på södermalm! Surdegsbröd är helt ute, och korvstoppning är på väg ut. Det nuaste, heta är pulled pork och slaktarblock!
//T
Helt klart är större gedigna skär brädor att för dra .Så din gillas verkligen .
-
Jädrar vilken redig skärbräda/slaktarblock. Mycket jobb att göra en sådan. Förstår att folk förr i tiden vände slaktarblocket bak och fram, upp och ner för att verkligen nyttja det maximalt. Innan elens tid måste det ha tagit extremt många arbetstimmar att göra ett stort slaktarblock.
-
Har stora hemmagjorda skärbrädor av al (sågade på längs av fibrerna). De är vackra och tål disk/blöta bättre än många andra trädslag. Ca 5 års användning hittills och har varken slagit sig eller spruckigt.
-
Det är inga som helst problem att göra skärbrädor av massivt trä, men som någon redan påpekat bör man välja en bit utan kärna. Bok använder man bla för att den är hård och fri från förorenande ämne som syror och kåda, därför lämpar sig inte ek eller fur lika bra.
Det är också anledningen till att husen som byggdes i ek och fur står kvar idag och att det är ytterst ovanligt med bok som snabbt angrips av skadedjur.
-
Halaj!
Funderingar: jag har försökt att mätta mitt slaktarblock med paraffin. Den bara suger och suger utan att verka mättas! Nu, efter att ha gnidigt in 1,5 L känns den numera ”fet” på ytan, men den suger paraffin lika girigt som vid första påstrykningen!
Så nu börjar jag att bli nervös: kan blocket spricka av allt paraffin?
Och vart tar det vägen egentligen?? Jag menar, en och en halv liter!! Finns det så mycket luft mellan fibrerna i träet??
Och en annan konstig grej: jag ställde en glasbytta med kycklingbitar på den efter en vända i ugnen. Värmet från glasbyttan fick blocket att svettas ut paraffinet! Varför?
//T
-
Du bör inte olja mera för jag tror det blir en disksvamp full med vatten. När du lägger an något så kommer nog olja sippra ut. Traditionellt så skrapades träskärbrädor, har väldigt svårt att tro att de dränkte brädorna i icke härdande olja.
-
Halaj!
Förstår inte din tankegång riktigt. Som jag ser det mättar man en skärbräda (med olja) i avsikten att den inte skall ta lukt/smak av det man hade på den tidigare.
Så din metafor med en svamp full med vatten är ju bra: är svampen full kan den inte suga i sig nåt mer. Och det är ju precis det man vill!
Men jag kanske missförstår dig?
//T
-
Halaj!
Förstår inte din tankegång riktigt. Som jag ser det mättar man en skärbräda (med olja) i avsikten att den inte skall ta lukt/smak av det man hade på den tidigare.
Så din metafor med en svamp full med vatten är ju bra: är svampen full kan den inte suga i sig nåt mer. Och det är ju precis det man vill!
Men jag kanske missförstår dig?
//T
Metaforen med svampen är väl ganska bra, brädan kan till slut inte suga upp nåt mer... men den kan tyvär ge ifrån sig av oljan igen. Att den svettas av värme är ju ett bra exempel på det, när luften i träet expanderar pressas oljan ut. Om du placerar nåt sugande material på så kommer också olja att vandra ut.
Oljade en bänkskiva som jag hade som skrivbord och allt man la på den sög upp av oljan, böcker, tidningar, papper, kläder. Allt blev oljigt. Nu efter många år har den slutat kladda av sig.
Nu kanske inte det är ett problem på en skärbräda men jag tror du kan lugna dig lite innan du häller på fler liter paraffin! :)
Annars, väldigt inspirerande bilder. Har några rejäla bitar bänkskiva liggande som jag nog får sätta sågen i. Dina "knektar" var ju också eleganta.
Fast jag väljer nog en annan olja...
-
Paraffin är rätta oljan för ändamålet.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_oil#Food_preparation (http://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_oil#Food_preparation)
http://en.wikipedia.org/wiki/Cutting_board (http://en.wikipedia.org/wiki/Cutting_board)
-
Att den svettas av värme är ju ett bra exempel på det, när luften i träet expanderar pressas oljan ut.
Fast jag väljer nog en annan olja...
Halaj!
Ja, det verkar ju logiskt att det är den expanderande luften som pressar ut paraffinet.
Oljan. Jo, jag har övervägt detta:
Matolja. Kan härskna och börja lukta f-n. Det ligger pengar, arbete och kärlek i brädan, och jag vill för allt i världen inte behöva slänga den för att den börjar lukta illa.
Linolja. Kan man vara säker på att den är ”food grade”, livsmedelsgodkänd eller vad det heter på svenska? Tveksamt.
Paraffin. Det är ju en petroleumprodukt och således fossil. Tjaa, jag har ju en bil också. Som jag tankar full nångång i månaden. Ska jag då låta bli att hälla på en skvätt paraffin på min skärbräda samtidigt som jag gör slut på kanske 70 liter bensin i månaden? Alla bäckar små, visst, men äschh, det blir ju bara löjligt sett i proportion. Skall man rädda världen finns det oändligt mycket bättre saker att fokusera på.
Tog nu en bild till, på undersidan. Blocket är så tungt och otympligt att lite urtag gör den lättare att handskas med. urtaget på kanten har jag gjort med överhandsfräs, och långhålet med Sajo metallfräs.
//T
-
Finns linolja i matvarubutiken, tror det är Zetas , fast med priser där efter förstås.
-
Finns linolja i matvarubutiken, tror det är Zetas , fast med priser där efter förstås.
Halaj!
Det var ett gott tips, tack!
Fast då får man ju ta ställning till en annan tanke: linolja oxiderar, som det heter. Den blir hård, stelnar. Ju kallare pressad, desto längre tid tar det, men till slut oxiderar all linolja! Kommer att försegla brädan. Vill man det? Kanske. Men trä lever. Kan oxiderad linolja följa detta? Jag är tveksam (utan att ha en dj-la aning, egentligen).
//T
-
[quote author=Tapio link=topic=151361.msg1546965#msg1546965
.....
Paraffin. Det är ju en petroleumprodukt och således fossil. Tjaa, jag har ju en bil också. Som jag tankar full nångång i månaden. Ska jag då låta bli att hälla på en skvätt paraffin på min skärbräda samtidigt som jag gör slut på kanske 70 liter bensin i månaden?
......
[/quote]
Det var inte det som var mitt argument emot paraffinoljan utan att brädan kladdar ner allt man ställer på eller ställer den på.
Är man bara medveten om det så är det säkert inget större problem.
-
Finns linolja i matvarubutiken, tror det är Zetas , fast med priser där efter förstås.
Jag mailade företaget Zeta ang. skillnaden mellan deras linolja och den man köper för trä (om den va pressad annorlunda etc). Kom aldrig fram till något slutgiltigt klart svar men deras ätbara linolja luktar mera än den man oljar in trä med.
-
Dom kanske inte kände till skillnaden mellan kokt och rå linolja. Det finns litet skillnader som kan vara värt att fundera över. Den sk råa linoljan är den som är intressant för impregnering av trä, särskilt för utomhusbruk. Den tränger in i träet bra. Det är detsamma som "kallpressad" som finns i matvaruaffären, men också varmpressad har samma användningsområden. Sen så finns det sk "kokt" linolja, som är upphettad till nånstans hundra till tvåhundra grader C. Den kan man också impregnera trä med, men den är segare och mera trögflytande. Det tar längre tid att få den att tränga in i träet. Den används ofta för impregnering inomhus men den torkar också snabbare och används ofta till att blanda linoljefärg mm med. Den är filmbildande i motsats till den råa linoljan, och utvidgar sig i torrt skick (och täpper till porer bra på så vis). För målning blandar man noga enligt vilken egenskap man vill ha - filmbildande för stark opak färg eller bara inträngande och med mindre, mera lasyrliknande färg och justerar sen med terpentin.
I princip kan du använda vilken du vill till din skärbräda. Personligen skulle jag kanske använda den råa. Dålig rå linolja luktar iofs väldigt illa men risken är väldigt liten att du får obehag av detta. Jag har använt rå linolja på massor av grejor som har använts i flera decennier utan att det uppstått lukt på själva grejen. Jag har bara upplevt dålig lukt i flaskor. Tycker också att det passar bättre på en slitagegrej med den råa. Det är lätt att sätta på mer vid behov och den är ju helt ofarlig att äta osv. Om du väljer den kokta så var noga med trasor som du använder, de kan självantända. Torka inte heller skärbrädan i solljus, den torkar under egen värmeutveckling efter påföringen. Det finns ytterligare linoljor som upphettas ännu mera. Dom är starkt filmbildande och krackelerar lätt och kanske inte nåt bra alternativ på en slitgrej som en skärbräda är. Tänk "fernissa" så förstår du. Man vill kanske helst ha en mera levande träyta på en skärbräda.
MvH
Christina G