Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: jaktfalk skrivet 08 mar-13 kl 10:22
-
Hej!
Jag har hört talas om att man "förr i tiden" har gjort vin på gullviva, så kallad oxläggevin. Finns det någon som har gjort detta, eller annan dricka på gullviva? Någon som har något recept att dela med sig av?
Frid! /Markus
-
Gullviva är väl fridlyst i vissa län. så det är inget man skall ge sig i kast med trots att det är en gammal medicinalväxt. :)
-
Det är väl bara i ett par län den är frilyst för för plockning.. I resten av Sverige får man plocka men inte gräva upp.
-
Gullviva växer ju i trädgårdar också, i min t ex. Gullviva är god i sallad, både blomman och bladen. Någon dryck har jag dock inte provat att göra ännu, men dyker det upp något recept kan jag definitivt tänka mig att prova.
-
Vore väl synd att ta av de fina gullviveblommorna - (vin av maskrosor är nog lika gott) men recept finns här>>
http://www.raravaxter.com/product_info.php?products_id=1090 (http://www.raravaxter.com/product_info.php?products_id=1090)
-
Är fullt medveten om att den är fridlyst i vissa län.. Men som sagt kan man ha den i trädgården hortikulturellt framodlad, vilket jag har i mitt fall. Läste om oxläggevin när jag var inne på virituella floran och blev väldigt intresserad. Hur smakar gullviva egentligen? Det är en så otroligt fin blomma :)
-
[quote ...men recept finns här>>
[url]http://www.raravaxter.com/product_info.php?products_id=1090[/url] ([url]http://www.raravaxter.com/product_info.php?products_id=1090[/url])
[/quote]
Oj, haha. 4,5 liter gullviveblommor. Det var inte lite. Vore roligt att göra en liten sats.
-
Jag har kryddat snaps som blev riktigt god efter något års lagring. Använde bara det gula.