Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: lite_av_varje skrivet 25 jan-07 kl 21:31

Titel: fond
Skrivet av: lite_av_varje skrivet 25 jan-07 kl 21:31
hej!
har precis kollat hur man gör en fond, men vad använder man en fond till???
Titel: Re:fond
Skrivet av: Marieberg skrivet 25 jan-07 kl 21:35
En fond är väl en buljong?
Titel: Re:fond
Skrivet av: lite_av_varje skrivet 25 jan-07 kl 21:40
En fond är väl en buljong?

ja, en fond är en slags buljong.
men om man gör den själv, vad kan man använda detta spad till??
Titel: Re:fond
Skrivet av: Johan1 skrivet 25 jan-07 kl 21:48
Fonden kan man använda till mycket bla. sjömansbiff som han visade.

Såser,grytor och soppor är andra ex på vad man kan använda den för att höja smaken i anrättningen. Allt som man har vätska i kan man nog säga :)


Titel: Re:fond
Skrivet av: Edgar skrivet 25 jan-07 kl 22:59
Fond används mycket till såser. Den innehåller ju en massa smakämnen!

Edgar
Titel: Re:fond
Skrivet av: Fred skrivet 26 jan-07 kl 03:44
En fond (eller buljong) används till all sorts matlagning där man vill ersätta den vanliga ersättningen av buljongtärning och vatten som är vanlig hos/bland folk som saknar kunskap (eller tid) att koka egen fond (buljong).
Oftast används ben, brosk, skinn samt grönsaker som får koka ihop och ångas ur tills smakämnena koncentrerats för att därefter silas och användas i olika maträtter.
Titel: Re:fond
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 26 jan-07 kl 08:24
är vanlig hos/bland folk som saknar kunskap (eller tid) att koka egen fond (buljong).

... eller som saknar ingredienserna för att de inte har kommit så långt på vägen till självförsörjning...