Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Prins Tuvstarr skrivet 25 jan-07 kl 17:09
-
Räcker det för uppvärmning att ha en vedspis som enda värmekälla i ett timmerhus på knappt 30 m2 och som har minst 20 cm tjocka väggar? Stockarna kommer att vara synligt för att bättre magasinera värmen i väggarna. Läste i en annan tråd att man kan ha täljsten/tegel i ugnen för att magasinera värmen.
Det kommer ev. att finnas en bastugryta i ett utrymme på 5 m2 som kommer att värmas upp ca varannan dag i stugan, som också bidrar till stugvärmen.
Inser att det är många faktorer som spelar in… men hur länge tror ni att värmen varar i stugan när elden slocknat, när det bara finns en vedspis?
-
Det går utmärkt. I 15 års tid värmde jag upp ett 90 m2 hus i två plan, byggt på 20-talet av timmer flyttat från ett torp några km därifrån, med enbart en Tirolia vedspis i köket. När jag flyttade in satte jag in fläktar mellan rummen, för jag hade lärt mej att man ska få luften att röra på sej, men vi använde aldrig dessa, de lät så högt. Det räcker med att man själv rör sej i huset så fördelar sej värmen. På mornarna var det varmare på övervåningen, murstocken var fortfarande varm, men det gick snabbt att få varmt där nere med den effektiva vedspisen.
-
alternaiv, jag kikade nyss på en sån som du hade, Tirolia vedspis. De måste vara väldigt effektiva. :D
Men jag skulle vilja ha en gammeldax, typ Idun eller något liknande. ;)
-
Om du bara har en , låt oss säga - en gjutjärnsspis på cirkus 80 kg som ger någonstans mellan 4Kw och 7 kw värme , utan någon mantel av sten, kakel eller murad rökgång så kommer du att få tropisk värme jättefort och jättekallt igen när klabben har brunnit klart.
Det är nästan omöjligt att få jämn värme utan något slags magasin. Fria stockar av trä som ingår i byggnade kommer inte att kunna bidra till jämnare värme eftersom trä lagrar värme dåligt , verkligen dåligt.
Täljsten är förstås det bästa. Men låt dig inte luras av kaminer som visserligen har täljstensmantel men som ofta är för tunna för vissa behov. Du behöver så mycket täljstensvikt som möjligt om du har ambition att inte behöva elda stup i kvarten.
Allra bäst är nog den finska mas-kaminen. I stora hus (Över 150 m2) räcker det med en sådan. Fast sådana bjässar (murade av eldfast tegel) väger mellan 5 - 10 ton. Men då eldar man hårt en enda gång per dag, även i smällkalla vintern.
För ett utrymme på 30m2 kan du mycket väl gjuta en grund för en liten murad kamin att stå på, sedan kan du själv välja ur mycket vikt du vill mura på. Med en halv ton vikt kommer du långt i jämn och go´värme.
Om du inte gillar teglets kantiga form kan man alltid putsa med murbruk och sedan kalka den vit (eller rosa om man vill)
-
Det går säkert alldeles utmärkt att värma upp ett så pass litet hus med bara en vedspis.
Som jag skrev i nämnda kamintråden så värmer jag upp hela mitt hus med en sådan.
Huset är gammalt och inte speciellt välisolerat.
-
Det går säkert alldeles utmärkt att värma upp ett så pass litet hus med bara en vedspis.
Som jag skrev i nämnda kamintråden så värmer jag upp hela mitt hus med en sådan.
Huset är gammalt och inte speciellt välisolerat.
Vedspis går bra , om det finns en murstock som håller värmen.
Om du inte har något emot att laga maten på vedspis , prinsen ?
-
Vedspisen är tänkt att muras in. Hjälper det till att lagra värmen något? Murad skorsten kommer att finnas också.
Stugan blir inte så stor och jag hoppas det ska räcka med att elda ca 3 gånger men det kanske är för optimistiskt?
Timmerväggarna har en viss lagrande effekt på värmen har jag läst men det krävs tjocka stockar. Men jag har ingen praktisk erfarenhet av detta.
-
Vedspis går bra , om det finns en murstock som håller värmen.
Om du inte har något emot att laga maten på vedspis , prinsen ?
Jag hade tänkt så... matlagning på vedspisen... ingen el... :-[
-
Jag hade tänkt så... matlagning på vedspisen... ingen el... :-[
Åhh... :P jag måste vara trög idag , eller nåt. Din tråd handlar ju om VEDSPIS ..... här har jag tjatat om kamin hela tiden ::)
En murad skorsten är ju kanon, speciellt om du gör den lite som en kakelugn , snirklar rökgången ett par varv. Då behåller du värmen i teglet och inte för kråkorna.
-
Åhh... :P jag måste vara trög idag , eller nåt. Din tråd handlar ju om VEDSPIS ..... här har jag tjatat om kamin hela tiden ::)
En murad skorsten är ju kanon, speciellt om du gör den lite som en kakelugn , snirklar rökgången ett par varv. Då behåller du värmen i teglet och inte för kråkorna.
Blev lite fundersam *hmmm*... SvenS ingen fara. Känner mig så allt för ofta. ;D
-
Det går säkert alldeles utmärkt att värma upp ett så pass litet hus med bara en vedspis.
Som jag skrev i nämnda kamintråden så värmer jag upp hela mitt hus med en sådan.
Huset är gammalt och inte speciellt välisolerat.
Hur ofta måste du elda för att hålla en någorlunda jämn temeratur?
Spraka, bäst att skriva med osynlig text så att tråden inte spårar ur
*undrar om jag kan ha kilt på mig inne i stugan mitt i vintern*
-
Hur ofta måste du elda för att hålla en någorlunda jämn temeratur?
Spraka, bäst att skriva med osynlig text så att tråden inte spårar ur
*undrar om jag kan ha kilt på mig inne i stugan mitt i vintern*
Hehe,
Det kan jag svara på ( Förlåt Spraka)
Jo, *host* Det kräver kontinuerlig eldning :-[
-
Hehe,
Det kan jag svara på ( Förlåt Spraka)
Jo, *host* Det kräver kontinuerlig eldning :-[
Egna erfarenheter (?) av jämn temperatur i eldningen? ;D
-
Egna erfarenheter (?) av jämn temperatur i eldningen? ;D
Råkade se sprakas inlägg om köksspisen i en annan tråd (Funkar bra om någon är alltid hemma som kan elda på)
Och så hade jag i min förra bostad vedspis på ca. 60m2 yta, och när jag kommer hem efter jobbet så hittade jag alltid katten som sov i under mitt sängtäcke, det var en anings kallt, minst sagt.
Nu är det ju sällan vi har hårda vintrar, men förra året var rätt tufft, mest för katten ;D
Edit : Den och många gamla köksspisar var traditionella, rökgången gick rakt ut i en skorsten som inte utnyttjade de heta rökgaserna.
-
Råkade se sprakas inlägg om köksspisen i en annan tråd (Funkar bra om någon är alltid hemma som kan elda på)
Och så hade jag i min förra bostad vedspis på ca. 60m2 yta, och när jag kommer hem efter jobbet så hittade jag alltid katten som sov i under mitt sängtäcke, det var en anings kallt, minst sagt.
Nu är det ju sällan vi har hårda vintrar, men förra året var rätt tufft, mest för katten ;D
Edit : Den och många gamla köksspisar var traditionella, rökgången gick rakt ut i en skorsten som inte utnyttjade de heta rökgaserna.
Jag tänkte mer på *host*den lätta klädseln. ;)
-
Har man murstock och eldar regelbundet så kommer murstocken aldrig bli kall vintertid. Vi har fyra gamla gångar i våran murstock, använder bara en. I början av säsongen blir bara den fjärdedelen av murstocken varm. Men så här års har även motsatta hörnet blivit uppvärmt.
Nyckeln till att få värme som inte försvinner bums är att ha ett isolerat hus. En oisolerad stuga blir kall fort.
Vi värmer 190 kvm med en 7 kW kamin (85% verkningsgrad + det som lagras i murstocken), badrum och tvättstuga undantagna eftersom dörrarna är stängda. Eldar inte ens halva dygnet.
-
Nyckeln till att få värme som inte försvinner bums är att ha ett isolerat hus. En oisolerad stuga blir kall fort.
Men en riktig timmerstuga borde väl kunna hålla värmen, med minst 20 cm tjock, massiv, stockvägg?
-
Jag tänkte mer på *host*den lätta klädseln. ;)
Ja just det . Kilt-temperatur :o. Hm...
-
Men en riktig timmerstuga borde väl kunna hålla värmen, med minst 20 cm tjock, massiv, stockvägg?
Har du läst detta ? http://www.tematra.se/files/%C3%84kta%20svensk.pdf
-
Har du läst detta ? [url]http://www.tematra.se/files/%C3%84kta%20svensk.pdf[/url]
Tack för länken. Ögade snabbt igenom den nu och sparar den.
-
alternaiv, jag kikade nyss på en sån som du hade, Tirolia vedspis. De måste vara väldigt effektiva. :D
Men jag skulle vilja ha en gammeldax, typ Idun eller något liknande. ;)
Ja, Prinsen det förstår jag att du vill ha i ditt lilla timmerhus ;) ville bara säga att det inte är något problem att värma upp ett helt hus med bara en vedspis.
Nu har jag en rejäl svart gammeldax och den värmer bra den oxå, det är bara det att man måste mata in så ofta eftersom eldstaden är så liten.
Jag funderar på att byta vedspisen på mitt nya ställe. Det är en sån där tråkig halvgammal Husqvarna där nu, men jag vet inte vad som skulle vara bäst.
Jag vill ha en spis som är bra att laga mat på och baka i samtidigt som den värmer (ja det vill väl alla). Just nu lutar det nog åt en svart Wamsler.
http://www.hansforsman.se/produkter/index.html
AGA-spisen som så många pratar så lyriskt om, är det någon här som har en sån?
Är de verkligen värda sitt pris ???
-
Jag tänkte mer på *host*den lätta klädseln. ;)
Herregud, som det kan gå när man för en gångs skull släckar datorn före kl 23 på kvällen! *skakar förargad på huvudet*
Här råkade jag missa en synnerligen spännande och intressant diskussion omkring vedeldning och kiltar... ;D
-
Ja, Prinsen det förstår jag att du vill ha i ditt lilla timmerhus ;) ville bara säga att det inte är något problem att värma upp ett helt hus med bara en vedspis.
Jo, jag läste så ditt inlägg också. ;)
Du stärkte min förhoppning att det fungerar med en liten spis på ett så litet utrymme som jag tänkt mig. :D
-
Det ska ju vara en Husqvarna, ju!! Hade en nytillverkad vedspis, Celus har jag för mej att den hette, på ett av dom tidigare ställena jag bodde, och den värmde inte alls lika bra. Ska väl inte dra alla nya vedspisar över en kam, men ändå...
Fråga kolon, alternaiv, går det inte bra att baka i Husqvarnan, då? Eller har du en gammal, liten av modell Smålandsspis kanske?
Prins Tuvstarr: Tjocka timmerväggar är bra. Det är isolering av taket oxå, så slipper du elda hela tiden (fast det kanske inte stör dej?). Fin, torr lövved så går det nog både med och utan kilt...eller långkalsonger ;D
-
Har man murstock och eldar regelbundet så kommer murstocken aldrig bli kall vintertid. Vi har fyra gamla gångar i våran murstock, använder bara en. I början av säsongen blir bara den fjärdedelen av murstocken varm. Men så här års har även motsatta hörnet blivit uppvärmt.
Nyckeln till att få värme som inte försvinner bums är att ha ett isolerat hus. En oisolerad stuga blir kall fort.
Vi värmer 190 kvm med en 7 kW kamin (85% verkningsgrad + det som lagras i murstocken), badrum och tvättstuga undantagna eftersom dörrarna är stängda. Eldar inte ens halva dygnet.
alltsp borde 7Kw räcka till 90kvm? har jag rätt?
-
alltsp borde 7Kw räcka till 90kvm? har jag rätt?
Är det vedspis eller kamin du frågar om här?
-
Är det vedspis eller kamin du frågar om här?
typ en kamin i vardagsrummet.
-
typ en kamin i vardagsrummet.
Snälla Lite av varje, kan vi inte försöka hålla isär "kamin" tråden och "Bara vedspisvärme" tråden. Det blir förvirrande både för de som läser och de som skriver i ämnet.
Men du är välkommen in i min tråd "Bara vedspisvärme" om du vill, men ämnet är hur man ska klara sig med en vedspris som enda värmekälla i en 30 m2 timmerstuga, värmelagring, murstock mm.
-
som svar på din fråga som startade tråden: självklart kan du endast ha vedspis på ett så litet utrymme som 30kvm, inget snack om saken. men det kommer bli varmt och du kommer svettas!! ;D
-
som svar på din fråga som startade tråden: självklart kan du endast ha vedspis på ett så litet utrymme som 30kvm, inget snack om saken. men det kommer bli varmt och du kommer svettas!! ;D
Det finns stora vedspisar och det finns små vedspisar.
Man behöver inte elda för fullt bara för att man har en vedspis.
Jag gillar värme. Skulle det bli för varmt så öppnar jag ett fönster.
-
Mamamia, 7 kW!
Vi värmer huset under smällkallaste vinter med 7kW - utan värmepump. Med värmepump knappt 3 kW.
Då är det 300 kvm.
7 kW räcker alltså fuller väl. Vårt hus är inte så välisolerat. Byggt -79 med 2-glas och tunt lager stenull på vinden. (ska åtgärdas)
Jag tror det handlar tillviss del hur ofta kaminen ger 7kW.
Den ger ju inget om det saknas ved i den! Man behöver oftast lägga i ett par ggr i timmen.
-
Halaj!
Det finns en tumregel som säger att man skall dimensionera sin uppvärmningsanläggning till 50 W/m^2.
Den är väl tilltagen och gäller således uppe i norra korpilombolo för ett måttligt isolerat hus.
//T
-
Brorsan värmer sitt torp (boyta ca 55 kvm, nyrenoverat) med en gammal köksspis. I ena rummet står en kamin, men den är ännu inte inkopplad. Huset är varmt och skönt trots vinterns äckliga minusgrader.
-
Räcker det för uppvärmning att ha en vedspis som enda värmekälla i ett timmerhus på knappt 30 m2 och som har minst 20 cm tjocka väggar? Stockarna kommer att vara synligt för att bättre magasinera värmen i väggarna. Läste i en annan tråd att man kan ha täljsten/tegel i ugnen för att magasinera värmen.
Det kommer ev. att finnas en bastugryta i ett utrymme på 5 m2 som kommer att värmas upp ca varannan dag i stugan, som också bidrar till stugvärmen.
Inser att det är många faktorer som spelar in… men hur länge tror ni att värmen varar i stugan när elden slocknat, när det bara finns en vedspis?
Svar : Ja
Hur länge varar värmen? Inte en sekund. Den börjar läcka så snart du slutar elda. Men om du har 22-23 när du lägger dih kanske du kan hålla 16-18 när du vaknar, beroende på isolering och utomhustemperatur.
-
Visst är det så. Men 18 grader är ju ingen dålig morgontemperatur!
Och Prins T, glöm inte takhöjden! Högt i tak ger dej en massa extra kubikmeter luft som ska värmas, helt i onödan...om du inte är väldigt lång (kan tänka mej dej 2 meter plus och med kilt ;) , en sann syn!) ....seriöst nu, så klarar man sej fint på 2,00 eller 2,10 upp till taket.
-
Om jag ska våga mig på en liten sammanfattning här utifrån de svar jag fått och rätta mig om jag uppfattat något på fel sätt.
Det räcker med en vedspis som har en effekt på 1,5kW i en 30m2 timmerstuga med minst 20 cm tjocka stockväggar. Väggarna är massiva med isolering mellan stockarna och med ordentligt med isolering i golv och tak. Skorstensmurens förmåga att lagra värmen ökar med rökgångens ”slingrande” i muren. Allt eftersom det eldas, värms murstocken upp och längre fram kan det (beroende på väder och vind) ev minska antalet brasor då muren inte hinner kallna helt. (?)
skräptanten, tyvärr måste jag göra dig besviken, är 170 cm lång eller om man ska säga kort. Min morbror brukar alltid säga att de flesta i släkten är så korta i rocken att de kan gå med platåskor och sombrero under ett bord.
Takhöjden behöver i och för sig inte vara hög men ev blir det ett lågt sovloft för släkten, dock utan platåskor och sombrero. ;)
-
Jag eldar med en vedspis för att hålla värmen i ett gammalt hus av timmer från skutet av 1800talet. Jag har en husqvarna, alltså den gamla ursprungliga. mitt hus är på 2 plan a´75 kvm. På morgonen då ingen eldat under natten är min innetemp ca 15 om det är - 20 ute.
Ett billigt och mycket enkelt tips är: lägg in eldfast tegel i ugnen då den inte brukas för matlagning. Du kan även lägga lite runt kanten övanpå spisen. Och om du nu ska mura denna (ja att den inte redan finns där) då kan du göra som vissa sagt på denna tråd att gör lite som då man murar kakelugn, lägg lite rör i slingor! Denna metod är utmärkt om man ändå ska mura nytt!
Och skulle det bli -40 en vinter och du fryser så kan man blanda i lite "pellets" med veden. en näve pellets funkar bra. men tänk på att just pellets är MYCKET värmeeffektivt så lägg inte i för mycke och för snart om den är nynurad :-)
-
Det räcker med en vedspis som har en effekt på 1,5kW i en 30m2 timmerstuga med minst 20 cm tjocka stockväggar. Väggarna är massiva med isolering mellan stockarna och med ordentligt med isolering i golv och tak. Skorstensmurens förmåga att lagra värmen ökar med rökgångens ”slingrande” i muren. Allt eftersom det eldas, värms murstocken upp och längre fram kan det (beroende på väder och vind) ev minska antalet brasor då muren inte hinner kallna helt. (?)
Jo. Fast det skadar inte att ösa på lite med kilowatten på spisen...1,5 kW blir en mycket liten spis, och du vill väl laga mat och kanske baka i ugnen oxå?
skräptanten, tyvärr måste jag göra dig besviken, är 170 cm lång eller om man ska säga kort. Min morbror brukar alltid säga att de flesta i släkten är så korta i rocken att de kan gå med platåskor och sombrero under ett bord.
Åhhh....170 cm, sombrero, platåskor.......och kilt ;D
-
Och skulle det bli -40 en vinter och du fryser så kan man blanda i lite "pellets" med veden. en näve pellets funkar bra. men tänk på att just pellets är MYCKET värmeeffektivt så lägg inte i för mycke och för snart om den är nynurad :-)
Hej och välkommen till forumet färnäskullan
Tack för ditt tips. Att dryga ut med lite pellets har jag inte hört förrut. :)
-
Jo. Fast det skadar inte att ösa på lite med kilowatten på spisen...1,5 kW blir en mycket liten spis, och du vill väl laga mat och kanske baka i ugnen oxå?Åhhh....170 cm, sombrero, platåskor.......och kilt ;D
;D
Det kommer att bli en större spis. Tror inte att det finns så små.
Det är bara de korta som får ha platåskor och sombrero i släkten. Med mina 170 cm klarar jag mig. ;)
-
Fresh Prince T:
Nä, finns nog inte så små...men här har du att dregla på iaf....*mums*
http://www.j-davidssons.se/
(Oki, bara kilt då..men det är ju inte så bara, för den delen! Du får väl ha sombreron att bära in ved i, åtminstone... ;) )
-
Fresh Prince T:
Nä, finns nog inte så små...men här har du att dregla på iaf....*mums*
[url]http://www.j-davidssons.se/[/url]
(Oki, bara kilt då..men det är ju inte så bara, för den delen! Du får väl ha sombreron att bära in ved i, åtminstone... ;) )
Hittade sidan för ett tag sedan och har dreglat en hel del. Tack iaf.
En sombrero kan man ha till mycket. ;D
-
Jag blir lite fundersam när ni skriver om varm murstock.............men kråkorna blir väl glada....
-
Jag blir lite fundersam när ni skriver om varm murstock.............men kråkorna blir väl glada....
Hej benno
Jag hänger inte riktigt med i din tankegång...
Tanken är att murstocken avger värmen till rummet. Rökgången gör några vändningar i murstocken som då värms upp och rummet/köket får värme en längre tid. Stugan ska vara öppen till taknocken så det mesta av muren är i rummet/köket.
-
Jag har en känsla av att om murstocken blir så varm att den avger värme i nån större mängd är kanske risken att "murväggarna" är för tunna
-
OK, då förstår jag.
Om det visar sig att den blir för varm så får jag elda mindre. Jag kommer att ta proffshjälp vid murningen så att murväggarna får en bra tjocklek.
-
Det finns en gammal tradition av att "för-elda" i kamin eller liknande (i detta fall järnspis) monterad framför kakelugn/rörspis. Om man tänker sig att skorstensstocken sas kompletteras med med en del som muras som en rörspis med ett lämpligt antal pipor som går upp-ner-upp och sedan ut i den egentliga skorstenen så får man flera fördelar. Järnspisen ger snabbare värme i rummet och tål hårdare och mer kontinuerlig eldning än en tex en kakelugn och rörspisen magasinerar och sprider värmen under många timmar efter avslutad eldning.
Mvh/Ulfven
-
Hej och välkommen till forumet ulfven
Jag hängde med från skorstensstocken till kompletteringen med murade "piporna" som i en rörspis. Men är en järnspis det samma som en vedspis? Jag är så okunnig i detta.. :-[