Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Utfodring => Ämnet startat av: Tant Jansson skrivet 02 mar-13 kl 09:47
-
Hej!
En arbetskamrat till mig tycker ibland att ägg (köpeägg av någon sort) smakar hönsstjärt. Har ni märkt det? Vet ni i så fall varför?
/Tanten
-
Hur smakar "hönsstjärt" ::) ???
Måste väl funnits en bättre beskrivning typ beskt, unket, metall, smaklöst.
Ägg som ligger i kylskåp tar lätt smak av medvurst, dill, lök o rökt fisk ;)
-
Hur smakar "hönsstjärt" ::) ???
Undrar ja med .
-
Näe, hon säger "hönsstjärt" - typ rumpa.
Jag har aldrig märkt det. Och undrar om det inte mest sitter i huvudet på henne. (och inte i rumpan ;) )
-
De flesta "köpeägg" har ju helt klart en bismak jämfört med egna ägg, även kravmärkta har det. Väldigt svårt att beskriva smaken, men liksom kemikalisk/onaturlig/lite unken på någon sätt. Det kanske är den hon känner också. Det är ju ingen jättetydlig smak i min mun, men en svag bismak finns där. Har för mig att jag tyckte att coops kravägg har mer bismak än icas, men nu har vi varit självförsörjande på ägg i snart ett år, så jag kan minnas fel.
-
jag förtår inte att ni kan känna skillnaden på smak för det gör inte jag, ägg smakar ägg. skulle ni få 2 ägg ett köpe och ett hem så tror inte jag ni skulle veta vilken som var köpe.
-
Näe, hon säger "hönsstjärt" - typ rumpa.
Jag har aldrig märkt det. Och undrar om det inte mest sitter i huvudet på henne. (och inte i rumpan ;) )
Hon menar att dom smakar skit alltså. Och det kan dom göra om dom legat lite för länge, och det kommer just hönsskit på skalet. Skalet släpper lätt igenom smak. Man känner det inte om man äter ett kokt ägg med sked 'inifrån', men om man tar det helt i munnen så kan man ana en bismak utanpå vitan, just under skalet. ( ja, alltså i munnen utan skal då :) )
-
jag förtår inte att ni kan känna skillnaden på smak för det gör inte jag, ägg smakar ägg. skulle ni få 2 ägg ett köpe och ett hem så tror inte jag ni skulle veta vilken som var köpe.
Det skulle jag göra i alla fall. Glöm inte att det är väldigt olika från person till person hur känslig man är för smaker, bl.a. p.g.a. att vi har olika många smaklökar och olika "bra" doftsinne, och man kan ju också vara känslig för någon viss typ av smak för att man har en dålig erfarenhet av den eller så ;).
...
Men tvättade ägg från äggproduktion ligger väl knappast länge med bajs på sig? :-\
-
jag förtår inte att ni kan känna skillnaden på smak för det gör inte jag, ägg smakar ägg. skulle ni få 2 ägg ett köpe och ett hem så tror inte jag ni skulle veta vilken som var köpe.
Joo du, det gör jag. Köpeägg är vattniga i smak och mindre tuggmotstånd. Har provat flera gånger. Har du provat blindtest själv?
-
Jag har inte direkt tänkt på konsistensskillnaden förut, så jag är väl inte så känslig för det just. Men när du säger det blir ju vitan väldigt mycket hårdare och inte så sladdrig när man kokar egna ägg jämfört med köpta. Smaken däremot känner jag skillnad på utan att behöva "tänka efter" först ;). Konsistensen ser man ju skillnad på förstås, om man knäcker ägget. Men det är skillnad hos mina olika hönor också. Mina värphybrider har betydligt vattnigare ägg än de andra, trots att de lever likadant som de andra och inte har varit på hönseri på åtminstone 1,5 år.
-
så om ni tar ett kokt ägg och det är färdig skalat och äter det kommer ni då känna att det är köpe ägg om ni trodde det var vanliga ägg från era höns? har inte testat för jag vet att det smakar ägg av båda :)
-
Absolut! Jag hade känt att det smakade konstigt och "fel" och undrat vad som nu hänt med mina hönor, om de ätit något olämpligt eller blivit sjuka eller nåt :).
Kan tillägga att jag inte kände den innan vi fick våra egna ägg - det var ju så ägg smakade i min värld - och jag regerade inte på att ägg som vi köpte direkt från någon privatperson smakade särskilt annorlunda heller. Men när vi ätit våra egna regelbundet kände den när vi blev tvugna att köpa när våra inte räckte och jag känner den när jag äter köpta ägg hos andra.
-
jag förtår inte att ni kan känna skillnaden på smak för det gör inte jag, ägg smakar ägg. skulle ni få 2 ägg ett köpe och ett hem så tror inte jag ni skulle veta vilken som var köpe.
Jag har ingen aning om hur man inte skulle kunna känna skillnad. Fodret slår ju igenom jättemycket i smaken, och min man som är allergisk mot fisk kan inte ens äta ägg där djuren fått fiskmjöl, för då svullnar han igen i halsen.
Jag kan tänka två scenarion där äggen skulle ha tydliga bismaker, dels är det fiskmjöl som jag definitivt känner smaken på, dels om brunvärpare ätit kålväxter. Det blir en unken, mysko, svavelaktig smak.
-
Ägg från en utehönsproducent jag köpte av innan smakade fisk. Flera andra personer sa samma sak. Tydligen så testade producenten sin ekoäggsproduktion med linfröolja och denna smak bör kunna vara rätt lik fisk. Jag har slutat köpa ägg därifrån nu. Men de är de räligaste äggen jag ätit.
-
Ägg som ligger i kylskåp tar lätt smak av medvurst, dill, lök o rökt fisk ;)
Tips är att förvara äggen i rumstemp, de håller flera månader
-
Ägg från en utehönsproducent jag köpte av innan smakade fisk. Flera andra personer sa samma sak. Tydligen så testade producenten sin ekoäggsproduktion med linfröolja och denna smak bör kunna vara rätt lik fisk. Jag har slutat köpa ägg därifrån nu. Men de är de räligaste äggen jag ätit.
Oj, ja det kan jag tänka mig. :-X
-
så om ni tar ett kokt ägg och det är färdig skalat och äter det kommer ni då känna att det är köpe ägg om ni trodde det var vanliga ägg från era höns? har inte testat för jag vet att det smakar ägg av båda :)
? Är ju skillnad på olika köpefabriksägg också? Skillnad i smak, lukt och konsistens liksom.
-
Ja, precis. Som med "mina" coop- och ica-kravägg ovan. Slutade köpa coopäggen när jag kände att icas var bättre. Ja, i min mun i alla fall.
-
Tänk att det är så olika. Min kompis känner också sån där jätteskillnad på köpe och hemma ägg. Jag tror jag är mer som skogsbonne,jag känner ingen skillnad alls. Jag undrar varför?
-
Har du gjort blindtest? Jag kan inte svära på att jag ALLTID känner skillnad om man får bra köpeägg men när man har egna att jämföra med samtidigt så är det inte svårt. Testa! ;)
-
Tänk att det är så olika. Min kompis känner också sån där jätteskillnad på köpe och hemma ägg. Jag tror jag är mer som skogsbonne,jag känner ingen skillnad alls. Jag undrar varför?
Jo, för att du har det helt enkelt inte i huvudet! ;D
Att visst foder ger bismak på ägg är känt sen länge men det skulle iaf va innihälvitta intressant att blindtesta de som känner sån skillnad med köpeägg och lite diverse från den TiBbetanska hönsgården. Gärna med TV å allt....... 8)
-
Jo men visst är det skillnad. Jag äter ju mest våra ägg, för dels äter vi dem, dels köper både mina föräldrar, syskon och vänner våra ägg (vi har fyrtiåtta hönor) så när vi äter hos dem är det våra ägg vi får... men någon gång t ex i köpesallad på pizzerian får man köpeägg, de är så ljusgula i gulan att den nästan är vit, som vaniljsås, och smaken är lite tam, lite grynig.
-
Ägg från en utehönsproducent jag köpte av innan smakade fisk. Flera andra personer sa samma sak. Tydligen så testade producenten sin ekoäggsproduktion med linfröolja och denna smak bör kunna vara rätt lik fisk. Jag har slutat köpa ägg därifrån nu. Men de är de räligaste äggen jag ätit.
Ekovärpfoder har ibland fiskmjöl som proteinkälla, eftersom det inte finns ekologisk soja så det räcker. Och man får inte tillsätta syntetiska aminosyror i ekofoder, och då blir det fiskmjöl som återstår.
-
helana känner du smaken eller ska vi köra äggen i matberedaren :P ?
-
helana känner du smaken eller ska vi köra äggen i matberedaren :P ?
Haha du man skulle kunna göra blindtest på omelett! Blir sugen på att prova faktiskt. Som jag sa, jag kan inte svära på att jag känner skillnad om jag inte har nått att jämföra med.
-
Ekovärpfoder har ibland fiskmjöl som proteinkälla, eftersom det inte finns ekologisk soja så det räcker. Och man får inte tillsätta syntetiska aminosyror i ekofoder, och då blir det fiskmjöl som återstår.
Ja det trodde jag också men det visade sig alltså vara linfrö. Det hade nåt med kravmärkning att göra, gissninsgvis testade de olika slags foder
-
Jag ser skillnaden på de kokta, skalade köpeäggen och hemäggen på flera vis.
Har ofta både och då vissa här hemma inte äter mat från nåt som har sprungit lös på gården, inte har legat i en förpackning och är utan datumstämpel.
Vitan ser mer genomskinligt blå/blekvit ut på köpe, och ser kompaktare och gulvit ut på hemäggen.
På köpe är vitan lösare. Mer tuggmorstånd på hemäggsvitan.
Gulan är större i hemäggen, och krämigare i konsistensen (syns när man skivar dom). Gulan i köpe är grynigare. Färgen på gulan skiljer sig mycket när det är betessäsong (borde ge dom mer grönfoder på vintern med andra ord) då hemäggen blir orange.
Sen tycker jag smaken på köpeägg är mest som ett jasså. De smakar ägg förståss. Men hemäggen smakar mera "gott". :-)
Och gott gillar jag!!!
-
Jag har många gånger upplevt att ägg smakar litegrann som hönsbajs luktar. Antar att det är det som menas med att det smakar "hönsstjärt".
Kan dock inte säga att det har att göra med fodret eller huruvida ägget är köpt eller hemvärpt. Doch tycker jag att gulan är mer benägen än vitan att smaka bajs, och att hårdkokt gula är mer benägen än löskokt.
-
Biologilektion från Lovis. Ni får trycka fortsätt, för folk har tyckt hon är otäck och anmält.
http://lillalovis.blogspot.se/2012/09/its-tough-to-be-hen.html?zx=43c110f5bb22607d (http://lillalovis.blogspot.se/2012/09/its-tough-to-be-hen.html?zx=43c110f5bb22607d)