Alternativ.nu

Djur => Getter => Getsjukdomar, skador & juverproblem => Ämnet startat av: Getabockens skrivet 01 mar-13 kl 09:31

Titel: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Getabockens skrivet 01 mar-13 kl 09:31
Hej!

Jag har en dvärgget som fick killingar för två månader sedan. Nu mår mamman inte så bra, även om hon börjar bli bättre, och killingarna får inte dia lika mycket.

De äter ju hö och dricker vatten, men behöver de extra ersättning nu medan mamma get blir frisk?

Tack på förhand för alla tankar och svar!!
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: skräptanten skrivet 01 mar-13 kl 15:52
Om killingarna verkar pigga och friska är det nog ingen fara med dem! På många mjölkgårdar avvänjer de killingarna helt och hållet från att dricka mjölk vid 2 månaders ålder. (Det kanske är att betrakta som extremt.) Men det är helt naturligt att dina killingar inte diar lika mycket som innan, och de får mer och mer av sin näring genom att äta grovfoder själva.

Vad var det för fel på getmamman?
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Trollmor skrivet 01 mar-13 kl 15:58
Vid get-vänlig uppfödning brukar man ge killingarna di eller flaska upp till 3 - 4 månader.  Så 2 månader ... hur kan det bli friska starka mjölkgetter av de killingarna?

  Om de vore mina, skulle jag alltså prova att ge dem lite extra av något gott tillskottsfoder, för att ersätta den mjölk de inte får från mamman.  Om du har pellets så är det nog bäst, annars getternas vanliga kraftfoder.  Även en sjuk get behöver nog lite extra.  Hoppa hon kryar på sig!  Ompyssling är viktigt, och passa nu på att få killingarna riktigt tama, så blir de lättare - och trevligare - att hantera i framtiden.
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Sussilo skrivet 01 mar-13 kl 17:59
Om jag förstått rätt så är killingarna tillsammans med geten även om de får mindre mjölk? Tror inte att de behöver mjölkersättning om de är pigga och friska. Däremot skulle jag ge dem litet kraftfoder. Bockkillingar tar man ofta från mamma och systrar vid 3 mån ålder, så det är inget konstigt att börja avvänjningen när de är 2 mån. Jag skulle göra en liten spjälavbalkning bredvid geten med en liten lucka som bara killingarna kan komma igenom. Där ska killingarna ha tillgång till eget hö, vatten och kraftfoder, gärna litet ris och grenar också. Till natten kan man stänga luckan så get och killingar sover var för sig. Då får geten chans att vila sig.
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Getabockens skrivet 04 mar-13 kl 09:48
Tack för era svar! Det blev en jobbig helg, då vi inte alls visste vad det var för fel på geten. Hon åt, drack, idisslade, och bajsade, men ville inte ställa sig upp. Ibland ställde hon sig på bakbenen, men bara på knäna fram. Efter ett dygn av vila och extra närning verkade hon piggare, men sedan blev det inte bättre. Hon verkade som sagt "pigg" hela tiden, pskykiskt, och med och så, men låg bara ner, eller hankande sig runt på knä. Veterinären sa avvakta...

Igår kunde vi inte vänta längre, tyckte synd om henne. Så vi tog det tunga beslutet att avliva henne.

De två små ropade efter henne ibland under kvällen, men inte alls så mycket som jag hade förväntat mig. De var inte ett dugg intresserade av mjölkersättning...

Vi har hanterat de väldigt mycket sedan de föddes, så de är mycket tama redan. KOmmer alltid och lägger sig i knät när vi kommer dit.

Trollmor, vilket pellets menar du? Jag har haft svårt att hitta ett bra svar på vad man bör ge för kraftfoder till getterna.

Tack igen!
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Trollmor skrivet 04 mar-13 kl 13:20
 :-[ Jag var både trött och lat när jag skrev  det där.  Tänkte:  Någon här på gettavlan föder säkert upp sina killingar och kan ge råd om riktigt gott pellets åt de små. :-[

  Men om de inte vill ha ersättning, så får det väl bli vuxenfoder då, av finaste kvalité du kan hitta den första tiden.  Jag antar att de redan idisslar?

  Grattis till tama kel-ingar!  :D

Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Getabockens skrivet 04 mar-13 kl 13:33
Aha... :) Då ställer jag frågan så här då... Vilket kraftfoder ger ni era getter? Vi ger inte normalt, men när de är högdräktiga och diar vill jag ju att de ska ha lite extra. Tänkte om det var nån här som hade ett jättebra förslag!!

Japp, de idisslar, och har gjort ett tag.

Tack!! De är så underbara...
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Trollmor skrivet 04 mar-13 kl 13:37
De är ju små och få, så det kanske inte går åt så mycket.  Då kan du ta lite ur ditt eget hushåll, havregryn kanske.  Gott hö och lite havre  OOOPPS!!!  Nu ser jag att det är dvärggetter du har!  Bara grovfoder!  Inget onyttigt godis, kan ge problem som liknar fång.

Ursäkta att jag inte såg det genast ...   :-[

Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Sussilo skrivet 04 mar-13 kl 13:54
Jag skulle ge dem lucern, antingen som hackat strå eller som pellets som komplement till hö. Lucern är ett mycket bra proteinfoder och getter brukar gilla det, även killingar. Killingarna är ännu ganska små och näringsämnen ska lagras in i skelettet, så lucern och litet mineralfoder skulle jag ge dem.  Lycka till!
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Grimla skrivet 04 mar-13 kl 20:45
Hon åt, drack, idisslade, och bajsade, men ville inte ställa sig upp. Ibland ställde hon sig på bakbenen, men bara på knäna fram. Efter ett dygn av vila och extra närning verkade hon piggare, men sedan blev det inte bättre. Hon verkade som sagt "pigg" hela tiden, pskykiskt, och med och så, men låg bara ner, eller hankande sig runt på knä. Veterinären sa avvakta...

Selenbrist.
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Trollmor skrivet 04 mar-13 kl 21:00
Lite sent nu, men du kollade väl klövarna?
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Getabockens skrivet 05 mar-13 kl 12:58
Oj, selenbrist? Jag som läst en massa om selenförgiftning och varit rädd för det. De har en viltsten och en mineralbalja med koppar (som de inte alls verkar gilla dock). Vad mer ska jag ge de? Blir ju nu orolig för de andra.

Japp, vi kollade över hela henne och hittade inga ömma punkter och heller inget konstigt med klövarna...
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Trollmor skrivet 05 mar-13 kl 13:36
Selenbrist.
Jag trodde det drabbade bakben i första hand?

Just selen är knepigt, eftersom det i stort sett endast är en tiopotens mellan brist och förgiftning.  Det heter att det terapeutiska fönstret är litet.
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: hustran skrivet 05 mar-13 kl 15:11
Prova med B-vitamin,det lär vara brist på det och vi hade tackor med detta problem som blev bra.
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Torptomten skrivet 05 mar-13 kl 15:57
Efter som TS get redan är på de saliga ängderna, så kanske B-vitamin inte är så effektivt, i alla fall inte till just henne... :-X

Till de överlevande killingarna skulle jag förorda Lucernhack som kraftfoder, men bara under uppväxten - och inget annat kraftfoder!  Överutfodring kan ge en del obehagliga effekter!
Dvärgetter är extra, extra känliga för detta!

Minneral-stenarna är slickstenar - fyrkantiga med hål i, gissar jag?
Det var bra med båda stenrna!
Kompletera gärna med Fårminneralbalja MED koppar! På Grangården skall den vara röd, för att var rätt sort.  Andra firmor kanske har annan kodning, jag vet inte det.
Sedan kan Du, efter den dosering som står på flaskan, ge ett multvitamin-preparat dagligen i 1 vecka, och sedan göra uppehåll i 3 veckor, och så återinsätta det dagligen i 1 vecka osv.  På detta sätt förindrar Du både ev brist och ev. överdosering.
Kontrollera även minneralfoderbaljan - ibland kan minneralfodret vara vitaminiserat!!!

Jag hade en bock med samma symtom som Er get.  Jag valde att ta bort honom, därför at jag tyckte så mycket om honom! :'(
Vid obduktionen fann jag, en kraftig vätskefyllnad av hjärtsäcken, kanske orsakad av någon fästingburen infektion.
Jag kan bara säga, att jag högaktar den djurägare som är modig nog, att våga ta detta svåra beslut, - att avliva, då man inte finnr orsaken till lidandet, eller behandlingen hjälper.  Men det ÄR tungt!
 
Lycka till med småttet! /Tt
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Getabockens skrivet 06 mar-13 kl 09:35
Tack Torptomten, det värmer, för tungt är precis vad det är!!!

OK, Lucernska vi testa. Men hur mycket ska de ha per dag?

Japp, viltstenen är den vanliga saltstenen, fyrkantig med hål i. Vi har även redan fårmineralbaljan med koppar från Granngården, den röda, men ingen av getterna rör den...  :(
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Trollmor skrivet 06 mar-13 kl 09:57
Tungt är ordet.   :'( :-*

Jag tror de kan få fri tillgång på grovfodret.  Du får helt enkelt kolla att de inte börjar bli feta!  Så länge de växer och skuttar omkring som små tornados (för de gör de väl?) så hinner de inte få i sig för mycket av grovfoder.  Så snart det finns bete så är det bättre - om det är parasitfritt!

Försiktig övergång förstås mellan olika sorters foder.  Betessläpp är traditionell tid för diarréer.  För det är ju så GOOTTT!  ;)

När de är vuxna och "ordentliga" så kan det nog vara dags att ransonera lite åt dvärggetter.  Men jag känner inte till rasen så noga.  Balbina här på forumet kan dvärgisar, men hon loggar sällan in numera.
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Getabockens skrivet 07 mar-13 kl 09:24
De har fri tillgång på hö, det har de under hela vintern.

Men jag tänkte mer på hur mkt Lusern de ska ha, för det är ju rätt mycket protein i det, eller kan killingarna få fri tillgång på det också?

Ursäkta alla följdfrågor...  :-[
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Trollmor skrivet 07 mar-13 kl 11:52
Följdfrågor, det är väl vad såna här trådar är till för?  Din egen dessutom!  ;)

  Du kan ha rätt i att lucern kanske inte bör ges i fri tillgång.  För dvärggetter kan det hända att det räcker med enbart hö, särskilt om det är av god kvalitet: både välbärgat och artrikt, ofta benämnt ängshö.  Vilket kan vara knepigt att få tag på i dagens Sverige.

  Man kanske ska fråga killingarna själva?  Skuttar de som killingar brukar?  Växer de?  Verkar de nöjda?  Inte magra, inte feta?  (Och så Trollmors mantra igen, då:  Bild?)


**********Raderat OT//ieenilorac
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Getabockens skrivet 07 mar-13 kl 13:17
Jag ska se till att ta lite nya bilder och lägga upp.

De äter och växer som bara den, ser sunda ut. Jag har nog tyckt att de inte busar och skuttar lika mycket som fjolårets killingar gjorde, men det gjorde de inte medan mamman fanns heller. Jag har avskrivit det till att det är vinter och flocken mest håller sig inomhus, plus att jag bara träffar de på kvällstid när det blivit mörkt... Fjolårets killingar föddes i juli, och de var ju som tokiga när de släpptes in med flocken i stora hagen...  :) :)

Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Torptomten skrivet 07 mar-13 kl 13:36
Men hö skall de naturligtvis ha fri tillgång till samt gärna sälg,asp och tallris. Och gott om friskt, rent, och gott vatten, förståss. Använder Du hink måste Du byta vatten minst två ggr om dagen eller så fort det blir förorenat.  Det är basen.

Men eftersom de både växer och är lite stillsammare än Dina tidigare killingar, så skulle jag föreslå 1dl per killing och dag, med lucernhack, under första veckan  Pellets kan fastna i luftvägarna! :o
Sedan öka med en dl per vecka så att de om fyra vecor får fyra dl hack per killing och dag. När de är året drar Du ner på hacket i samma takt som Du satte in det. Blir de feta tidigare drar Du ner på det tidigare.
Man skall kunna med lätthet känna benutskotten på ryggen men de får inte vara "vassa" - är det så är de för lite hull =hälsofara, medan om det knappt går att känna benutskotten på rygg kotorna är de överfeta = hälsofara.

Skaffa gärna en ren NaCl-sten(vit) också som alternativ till viltstenen(grå) om Du inte har det redan.  Då killingarna börjar beta av vårbrodden kommer nog minneralbaljan (Röd) att bli mer använd.  Men ger Du ris minskar användningen av mineralbaljan.
 
Ris ger också bättre struktur på fodret samt vitaminer och annat som är nyttigt för getter och för "vomm-samhällets" komplicerade samliv! Om killingarna skall kunna ta till sig näringen i lucernhacket maximalt, behöver de därför även ris och barr nu, och till sommaren även lövet.
På Engelska kallas får "gräsätare" medan getter betecknas som "buskätare".
Det säger en hel del, tycker jag.

Lycka till! /Tt

************ Raderat ot//ieenilorac
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Sussilo skrivet 07 mar-13 kl 16:07
Här finns många som föder upp dvärggetter, som kan svara på frågor om uppfödning av rasen  :).

*********Följdmoderering//ieenilorac
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Sussilo skrivet 08 mar-13 kl 06:42
För dvärggetter (...) kan det hända att det räcker med enbart hö, särskilt om det är av god kvalitet

Instämmer när det gäller vuxna getter. Men till 2 mån killingar som ska växa och utvecklas utan mammans mjölk skulle jag absolut ge ett tillskott. Jag har använt lucern tidigare och det är ett bra foder, men det går ju att använda annat kraftfoder också. Getabockens, det står kanske på påsen/säcken hur mycket du ska ge, jag minns inte exakt mängd.
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Getabockens skrivet 08 mar-13 kl 10:54
Nu har jag köpt Lusernhack... då kommer såklart nästa problem... De var inte alls intresserade av det, gick hellre till sitt vanliga hö... hmmm...

Nåväl, ska inte ge upp, det kanske bara är en vanesak för de små.

Har en dråktig get också som börjar se lite tunnare ut än vanligt som också nu ska få Lusern ett tag.

Tack för alla goda råd!!
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Trollmor skrivet 08 mar-13 kl 11:52
Inte intresserade ...  Det skulle kunna vara en fråga om inlärning.  De lärde sig av sin mor vad som går att äta, och nu finns hon inte där för att visa dem.  Kan de månne få härma den andra geten?

Hullbedömning på get och får, finns fina bilder, jag TROR att det är på FiasCo farm.  Där finns i vart fall massor av matnyttig info för getälskare.

Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Getabockens skrivet 08 mar-13 kl 13:21
Det är min plan, att de ska få vara med den andra geten som också ska få Lusern. När hon stod med nosen i Lusernet, gick de i alla fall dit och nosade på det, innan de gick till höet.

Men inte heller den vuxna geten var jätteintresserad av det... inte som när hon får andra godsaker!!  :)
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Sussilo skrivet 08 mar-13 kl 20:16
 :) Lucern är inte godis utan mat - men getter brukar gilla det när de fått smak på det. Jag skulle ta bort allt annat foder över natten och bara låta dem ha lucern och vatten. Ge dem hö i morgon och sedan bara lucern igen på kvällen tills de har vant sig.
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Getabockens skrivet 10 mar-13 kl 10:55
Nu äter de små lusern även om de har tillgång till hö, de går mellan.. Så det känns bra!
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Getabockens skrivet 10 mar-13 kl 11:16
Lite bilder också... Gott att se de små utomhus tillsammans med de andra mumsande på granris! Och sista bilden ätandes lusern.
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Sussilo skrivet 10 mar-13 kl 12:39
Kul med bilder! Fint att killingarna är en del av flocken. De ser absolut inte svältfödda ut  ;D!
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Trollmor skrivet 10 mar-13 kl 14:28
Grattis till fina killingar!  Håller med Sussilo, de där ser ut att må ganska bra.  :D  Verkar lite blyga dock.  Inte hunsade av de andra hoppas jag?
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Getabockens skrivet 11 mar-13 kl 13:24
Idag har vi tyvärr sorg igen...

När jag kom till getterna igår så är den ena killingen jättesvag, ligger bara ner på sida och andas svagt. Hon gick snart bort i mina armar.

Så nu känns det rätt hopplöst! Detta mindre än ett dygn efter att jag var så glad att de var ute och åt granris med flocken och även åt lite Lusern.
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Balbina skrivet 11 mar-13 kl 14:19
Stoppa omedelbart i dom Selen..... Geten ska ha en extra stor selendos när hon väntar killingarna mer  början och sedan trappa ner. Dosering står på förpackningen om jag inte missminner mig. Killingar har stort behov av selen.  B vitamin är också bra för ALLA djur. Köp dom vanliga B vitamintabletterna på apoteket och en tablett per djur och dag.
vatten hö som byts flera ggr dagligen lite grenar och ris, minerlaer med koppar och saltsten en halv näve havre och lite betfor. Getter behöver socker för matspjälkningen ÄVEN dvärgisar. Lite banan och nån brödbit är inte heller fel. Dom där små såg ut att vara i ett mycket gott hull och skulle snarare varna för att stoppa i dom allt för myckat annat kraftfoder för fetma är betydligt värre än att dom är aningens tunna. Tänk efter hur dvärggetterna lever i sitt vilda så inser ni snabbt att dom INTE är i behov av massa kraftfoder.
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Getabockens skrivet 11 mar-13 kl 15:19
Hej och tack för svar Balbina! Som vanligt lite följdfrågor:

Selen: vilken sort, var hittar jag det som är bäst?
Betfor: jag har läst här både rekommendationer och blötlagd och torr: vilket bör dvärgetter (och speciellt då killingar) få? Jag trodde aldrig man gav betfor torr, ack vad jag bedrog mig... :)
Havre: funkar krossat korn?

Vatten, hö, grenar, ris, vanlig saltsten, saltsten med koppar och mineralbalja med koppar har de redan...

Tack igen för alla kommentarer och svar!!!
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Getabockens skrivet 11 mar-13 kl 20:02
Jag har hittat selen och både killingen och den dräktiga geten har fått en dos enligt deras vikt.

Men på burken står det att man bara ska ge selen 1-2 gånger per månad. Ska verkligen ett halvt gram räcka om killingen har brist? För enligt hennes vikt skulle hon bara ha så lite...
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: skräptanten skrivet 12 mar-13 kl 06:56
Kul att du är här igen, Balbina! Du kan väl ha en djupströbädd på balkongen nu på vintern och sedan låta getterna beta på innergården under sommaren, grannarna (åtminstone barnen) skulle bli överförtjusta :P ...

Getabockens, det finns flera olika typer av selenpreparat, den sorten du köpt ska bara ges enligt förpackningen 1-2 ggr per månad. Andra sorter finns där det ska ges daglig dos istället. Om en gör som det står på låda´ brukar det gå bra!
Idisslare (getter, kor och får) kan äta torr Betfor, det är enkelmagade djur (hästar) som prompt måste ha den uppblött. Näringsinnehåll står på säcken, så du kan räkna ut mellan tummen och pekfingret ungefär hur mycket de kan tänkas behöva, men det är inga jättemängder för en sån liten tjockis :-* . Kom ihåg att introducera nytt foder lite i taget.
Krossat korn funkar, men hel säd har längre hållbarhet och ger deras magar mer nyttigt arbete.
Lycka till med den kvarvarande killingen!
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Trollmor skrivet 12 mar-13 kl 14:57
Tack för infon, Balbina!  :D

Getabockens, jag har tittat på dina killingar sen sist.  På bilderna står de lite hopkurade, vilket är ett tecken på att de inte mår bra.  Men varför de inte mår bra kan jag inte säga.  Jag kan bara hoppas att selenet hjälper.
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Getabockens skrivet 13 mar-13 kl 09:02
Visst hade du rätt, Trollmor... tyvärr mådde de inte bra.

Ett dygn efter bilderna dog den första killingen, och efter ytterligare 2 dygn dog den andra också. Då hade vi gett henne Selen och även fått i henne lite lammnäring.

Vet inte vad vi ska tänka nu... Värst är såklart oron inför framtida killingar. Vad var felet på geten? Var det nåt som killingarna fick av mamma? Vad kunde vi göra för att ha undvikit det? Som sagt, frågor finns det gott om.

Tack alla som svarat och gett goda råd!!
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Trollmor skrivet 13 mar-13 kl 10:30
Så trist, Getabockens!   :'(  Om det är något jag avskyr, så är det att få rätt ...  I sådana här fall.  :(  Här är en med liknande problem, kanske du kan få några idéer:

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=150794.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=150794.0)

Blev du förresten hälsad Välkommen till Gettavlan?  Jag tror inte vi kom ihåg det, för dina killingar verkade behöva hjälp.  Hoppas du känner dig välkommen!
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Getabockens skrivet 27 mar-13 kl 10:54
Jaha, då var det dags igen...

Get nummer två visar idag samma symtom som geten som gick bort, med skillnad att denna är mycket piggare (än så länge).

Har fått tag i en veterinär som nu pratat med Kalle Hammarberg. Kalle tycker tyvärr att det låter som CAE...  :'( Vi ska nu ge henne smärtstillande för att se om hon reser sig upp, gör hon det så är det INTE CAE, men om hon fortfarande inte kan resa sig så är sannolikheten stor att det är så illa. 

Då är nästa steg att ta blodprov på samliga 4 getter vi har kvar och skicka till SVA. Vet. sa att avlivning kanske blir enda utvägen, och i så fall ska vi göra en obduktion.

Fortsättning följer...

Och förresten, tack för välkomnandet! Absolut känner jag mig välkommen med alla goda tips och råd!
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Trollmor skrivet 27 mar-13 kl 18:52
Jaha, så CAE kan yttra sig på det sättet också.  Då har jag lärt mig något nytt, alltid kul.  Men synd på getterna!
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Getabockens skrivet 28 mar-13 kl 10:22
Efter en lång dag i går där en otroligt engagerad veterinär pratade med allt och alla för att hitta eventuell diagnos, så följde vi alltså Hammarbergs råd och kunskap...

Geten reste sig dock inte efter smärtstillande heller och hennes allmäntillstånd blev sakta sämre. Ingen feber, åt och drack med god aptit, vommen var igång, inga konstiga hjärt- eller lungljud - men kunde inte resa sig.

Hon fick då lugnt somna in.

Sedan körde jag henne till ett obduktionslaboratorium, så idag ska de obducera och förhoppningsvis hitta nåt svar. Vi har även skickat blod till Uppsala på analys. CAE är fortfarande den starkaste misstanken.

Som jag skrivit innan så har hon avmagrat de senaste två veckorna, trots att jag gett henne extra lusern. Enligt Hammarberg är detta, plus hälta/förlamning på frambenen i samband med god aptit tydliga tecken på CAE.

Så nu funderar man ju på varifrån det kommer, om det är CAE... Ägarna av gården vi har getterna på hjälpte länsstyrelsen och tog hand om en vanvårdad get under några månader i vinter. Denna get gick inte tillsammans med våra getter, då vi just var lite oroliga för CAE, så hon gick med deras får. Enligt Hammarberg är dock smittorisken betydligt värre än literaturen visar. Han säger att det även kan spridas genom våra kläder, om vi går mellan smittade och friska getter. Denna get finns dock inte kvar längre, så där får vi inga svar.

Nåväl, så ligger det till nu... väntar oroligt på resultaten. 
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Sussilo skrivet 28 mar-13 kl 10:36
Håller tummarna för dina djur och dig!
Titel: SV: Behöver killingarna extra ersättning?
Skrivet av: Torptomten skrivet 28 mar-13 kl 15:47
Ta noga vara på obduktionsvaren och lab-resultaten! Cae är en  >:D -sjukdom!
Hoppas allt går bra! /Tt