Alternativ.nu

Bygga & Bo => Bygga och renovera => Ämnet startat av: mohsart skrivet 20 feb-13 kl 22:57

Titel: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: mohsart skrivet 20 feb-13 kl 22:57
Hittade http://www.legoelektronik.se/index.php/sol/solvarme-luft/minivent-solcellsdriven-ventilator.html (http://www.legoelektronik.se/index.php/sol/solvarme-luft/minivent-solcellsdriven-ventilator.html) och funderar på en sån för att få lite cirkulation på luften i krypgrunden.

Sedan tänkte jag på ett hemmabygge jag sett av en solpanel byggd med ölburkar, uppborrade och hoplimmade till "rör" som monteras sida vid sida i en lådda som tar in luft i ena änden och släpper ut i den andra.
Med en sådan i kombination med solcellsfläkten skulle man alltså kunna höja temperaturen i krypgrunden, måhända tämligen lite men det borde väl inte skada?

/Mats
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: torpjens skrivet 20 feb-13 kl 23:27
Att ventilera grunden under sommaren är en rätt dålig idé.


Din solcell kommer att jobba bäst när solen skiner mest - under sommaren. Då är luften varm och innehåller mycket vätska. När den kommer in i grunden som är sval kondenserar fukten i luften och sätter sig som dagg i grunden på ditt hus. En dålig idé.


Det du vill (om du bryr dig om din grund) är att värma den under sommaren och då hålla ned luftflödet.


Under vintern eldar du i din eldstad så att skorstensstocken blir varm, då kan du glatt öka luftflödet genom grunden eftersom utetluften är kall och torr medan grudluften är varm så att den kalla uteluften när den kommer in i grunden värms upp och kan ta upp fukt.


M.a.o: Elda och ventilera på vintern och begränsa ventlationen på sommaren. Detta om du bryr dig mer om grunden än om komforten.


Principerna förklaras här: http://handbok.alternativ.nu/Bygga_och_bo/Allm%C3%A4nt/Fukt_i_hus (http://handbok.alternativ.nu/Bygga_och_bo/Allm%C3%A4nt/Fukt_i_hus)


Hälsningar
Torpjens
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: mohsart skrivet 20 feb-13 kl 23:47
Ait, jag tänkte på vintern.

Men om jag fattar rätt bör en uppvärmning av krypgrundsluften även på sommaren vara en bra ide, om man inte tar in luft utifrån?

/Mats
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: EkoLady skrivet 20 feb-13 kl 23:59
Jag har haft samma tankar men med en annan lösning:
http://www.tateknik.se/. (http://www.tateknik.se/.)

Har någon provat själv? Jag har varit hos den här mannen och sett hur det funkar hos honom, men inte med krypgrund. Kan det bli mer problem istället: kondens eller radon?
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: mohsart skrivet 21 feb-13 kl 00:01
...eller om man först kyler ned uteluften, tex genom att lägga 3-4 m under jord, tappar av kondens och sedan värmer den med solfångaren och trycker in i grunden?

/Mats
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: hatte skrivet 21 feb-13 kl 07:05
Om jag inte fattar helt fel så vill torpjens att man ska ventilera på vintern och begränsa på sommarn. Men di gamle de gjorde tvärtom, skottade snö över kattgluggarna på vintern och såg till att det ventilerade på sommarn. Intressant ämne där sista ordet är nog inte sagt än.
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: Rödskägg skrivet 21 feb-13 kl 08:16
På vintern är ju inte behovet av ventilation i krypgrunden särskilt stort (obefintligt?) för att förebygga fuktskador. På sommaren däremot är behovet större, att däremot föra in varm fuktig luft i krypgrunden utifrån kan vara förödande. Ska fläkten suga ut luft så ta en rejäl funderare på varifrån ersättningsluften kommer i så fall. Termisk avfuktning däremot fungerar bättre men det är ju en helt annan grej. Sedan kan du ju alltid elda i vedspis varje dag i princip samma sak som termisk avfuktning. För det är ju det som är problemet med gamla krypgrunder att det tillförs så lite värme. Att sedan också ligger 150 år av sågspån och annat organiskt material på marken ger ju en bra grogrund.
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 21 feb-13 kl 08:45
Hej forumet. (premiärinlägget)

När vi flyttade in i vårat första, och hittills enda, hus var huset i behov av omdränering och avfuktning. Då jag inte ville göra som alla andra och installera en luftavfuktare som säkert löst problemet men även ökat min elförbrukning. Efter lite forskande kom jag då fram till att behovsstyra ventilationen, när det lönar sig att ta in varm & torr luft gör man det, annars inte.

Detta kräver 2 sensorer för temperatur och fuktighet (absolut & relativ) en ute och en inne, en liten algoritm i ett styrsystem & några fläktar. Sedan boostar man uteluften med luft-sol-fångare. Det man får hålla koll på är att man inte tar in luft som när den kommer in i grunden kyls ner och ökar luftfuktigheten. Se

Detta skulle kunna gå att snida ihop.
Men tid & tillfället gjorde att jag hittade en leverantör som kunde leverera & installera ett sådant system.
DryVent Solutions ([url=http://dryvent.se/archives/924]http://dryvent.se/archives/924 (http://www.lfs-web.se/fukt.htm[/url) eller https://www.facebook.com/dryvent (https://www.facebook.com/dryvent))

Har kört detta system i ett år utan boost av LSF & dryga ½ året med och ricktigt nöjd med resultatet, och elförbrukningen (som en glödlampa).

Steg 2 i utvecklingen är att driva anläggningen med en solpanel.

Köpa färdigt eller bygga själv? Tid pengar & kunskap styr.

Tilläggas att detta är en krypgrund så jag har inte förmånen att dra nytta av uppvärmning via murstocken. Huset är lite för nytt & modernt.
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: Rödskägg skrivet 21 feb-13 kl 08:47
Jo det är också ett bra alternativ.
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: Brukspatronen skrivet 21 feb-13 kl 09:27
Fast fråga nr ett torde ju vara: har TS några problem med sin krypgrund? Det är lätt att bli orolig när man ser diverse annonser men har man redan har en frisk krypgrund så är ju det bästa att göra absolut ingenting. Bästa sättet att förstöra något som funkar är att fixa det...
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: mohsart skrivet 21 feb-13 kl 15:03
Nu blir det lite större och off topic, men ok, såhär är det:
Huset är från 1931 och vi har inga märkbara problem vg tex mögel eller lukt. Än.
Dock är golven kalla och med tanke på hur tak och väggar ser ut tror jag inte att golven är så (väl-)isolerade.
Inga eldstäder, men ett par kaminer är planerade.
Grundvattnet står högt vinter/vår och vi har en grop grävd i gruset med en pump.
Det är en krypgrund och den är relativt stor till ytan, huset består av två hus som byggts ihop, ursprungligen sommarstugor.
Min tanke är att OM jag konstruerar något som trycker in torr, varm luft, så ska "utblåset" ske vid pumpen där det står vatten.
Sedan, förutom att se till att luften är torr kanske en höjning av lufttemperaturen i grunden, om än med bara ett par grader, kan vara positivt för energiåtgången.

/Mats
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: Rödskägg skrivet 21 feb-13 kl 15:30
Ok, krypgrund med pumpgrop  :o Jag har faktiskt sett det tidigare, men huva. Ok har du inga problem så ändra inte luftlödet, sommarluft innehåller oftast mer vatten än vad den kalla miljön i krypgrunden kan bära.

Framför allt åtgårda problemen från rätt håll, dränera på utsidan.  (:)
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: mohsart skrivet 21 feb-13 kl 16:19
Självklart, men det är olika saker.
Det jag funderar över i den här tråden är främst hur vi kan undvika problem som kan uppstå när vi ser över golvisoleringen, och eventuellt om det kan ha positiva effekter att ventilera grunden med uppvärmd luft även innan vi kommit dithän.
Så för att återgå till ämnet:
Uppvärmning med direktel, sparsamt isolerade golv, krypgrund: är det en bra idé att blåsa in uppvärmd luft i grunden vintertid för att spara ett par kronor i uppvärmning och få aningen varmare golv? (Sekundär fråga)
Efter att ha isolerat golven, är det en bra idé med ovanstående åtgärd för att kompensera för minskad uppvärmning av krypgrundsluften via golven?
Eftersom investeringskostnaden är låg och driftkostnaden noll är det viktigaste inte om de positiva effekterna är stora utan om det är en helt meningslös åtgärd eller till och med kan ha negativa effekter.
Ett sidospår som ev kan vara intressant att diskutera är om det är smart att leda luften i ett jordrör för att få en uttorkande effekt med systemet igång även sommartid, men primärt är jag intresserad av effekterna vintertid.
Jordrör kanske kan vara smart oavsett tid på året iom att man då får +4 grader på inluften även vid minusgrader?

/Mats
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: Rödskägg skrivet 21 feb-13 kl 16:30
Ska du leda uppvärmd luft till grunden bör ju den vara isolerad annars blir nog effekten på golven väldigt liten alternativt dyr.
Vintern är primärt ingen problemtid för krypgrunder med andra ord du kan misshandla dem rätt grovt utan att få problem dvs. omvänt mot tak & vind.

Fråga angående jordröret, ska du pumpa ut kondensvattnet?
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: mohsart skrivet 21 feb-13 kl 18:29
Soldrift som sagt, så dyrt blir det inte utan gratis oavsett hur mycket/lite det gör.
Jag minns inte exakt, men storleksordningen +20 graders uppvärmning har jag för mig att det handlade om med ölburkssolfångaren. (Fast med kraftigare fläkt än vad solcellen ger, så antagligen mer, men med svagare flöde.)
Ja jordrör innebär ju mer tanke/arbete än ursprungliga idén, spontant tänker jag dräneringsrör på lägsta punkten men det är inget jag har funderat så mycket över.
Primärt tänker jag vinter och då bör inte kondens vara någon issue (leda -10 garders luft ned till +4 gradig jord bör väl snarare torka ut röret).

/Mats
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: Brasa skrivet 21 feb-13 kl 18:35
På sommaren har vi vår fuktigaste tid då vill man inte ventilera så mkt
På vintern kan man få kondens i krypgrunden om man värmer där.
Ventilera bra på vintern & led bort vatten från huset så klarar man sig bra
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: mohsart skrivet 21 feb-13 kl 19:23
Jag köper inte det där, riktigt.
Ventilation i sig kan inte vara dåligt, det är om man ökar fukten iom ventilationen som det ev kan vara det (fast ett stort flöde av aningen fuktigare luft tycker jag borde vara bättre än stillastående torrare luft).
Ang att värma luften på vintern förstår jag inte hur det skulle orsaka kondens.
Det är i princip två scenarion jag tänkt på
1. ta luft från grunden och värma samt cirkulera
2. ta luft utifrån (kallare och därmed torrare luft) och värma och pumpa in i grunden

/Mats
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: hatte skrivet 21 feb-13 kl 22:35
Jag satte en solcells driven fläkt på krypvinden, när solen skiner trycker den ner varm luft i grunden. Det verkar fungera hos mig.
Fläkten kostade cirka 1000:- på Jula och ska ge c:a 60m3/timmen
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: Rödskägg skrivet 22 feb-13 kl 14:49
Hur ska du leda luft genom dräneringsrör i marken när det är så mycket vatten i marken att det måste pumpas bort ur grunden?

Jo ventilation i sig kan vara riktigt dåligt. Titta t.e.x. på kallvindar där man ventilerar för mycket i nybyggda hus. Torr luft är alltid bättre oavsett cirkulation eller ej.
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 22 feb-13 kl 19:41
Ha detta i beaktning
"Exempel på vad som händer med fukt när temperaturen sjunker
En varm sommardag mäts temperaturen upp till 30 C och den relativa fuktigheten till 60%. Eftersom 30 grader varm luft kan innehålla maximalt 30,4g vatten/m3 innehåller denna sommarluft 18,24g vatten/m3. Luften ventileras in i krypgrund och kyls där ned till 18 grader mot kall mark och kalla grundmurar.

Det som händer är följande:
Per kubikmeter luft som ventileras in i krypgrunden följer 18,24g fukt. Den 18 grader varma luften i utrymmet kan maximalt hålla 15,4g fukt. Daggpunkts-temperaturen har nåtts där fritt vatten i form av kondens kommer att bildas då luften inte längre kan hålla all vattenånga. Per kubikmeter luft som ventileras in fälls 2,84g fritt vatten ut mot kallare ytor. Är luftomsättningen av storleks ordningen 100m3/h kan det teoretisk sett bildas 284g kondens/h, 6816g kondens/24h i detta utrymme. I praktiken handlar det ofta inte om så här stor produktion av kondens. Ventilationen ser till att få ut en del fukt.
Ponera att grunden håller en temperatur om 24 C i stället för 18 C: 24 grader varm luft kan maximalt innehålla 21,8g vattenånga. Därför uppnås inte daggpunktstemperaturen utan den relativa fuktigheten höjs från 60% till ca. 84% (18,24g dividerat med 21,8g = 0,8366972 = ~84% RF)."


Tabeller för uträkning av olika förhållanden gällande fukt
(http://www.lfs-web.se/fukt-temperatur.gif)

Källa http://www.lfs-web.se/fukt.htm (http://www.lfs-web.se/fukt.htm)

(För deras förklaring är bättre än vad jag kan åstadkomma.)

Håll koll på detta så är det bara att ventilera på.
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: Rödskägg skrivet 22 feb-13 kl 19:47
Betänk sedan att 80-90% RF inte är ovanligt på sommaren och läs sedan tabellen. Är det dessutom ett hus från modern tid så är virket mycket sämre.
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: mohsart skrivet 22 feb-13 kl 22:21
Ok, vi kan prata mer om sommaren om det känns relevant, det är för mig något som bara är teoretiskt ännu, men visst är det intressant. (Allt är iofs teoretiskt, men mer eller mindre)
Sommartid sjunker grundvattennivån med över en meter, så dräneringsrör bör fungera tycker jag. *
Annars kan det vara så att utomhusluften på norrsidan är svalare/mindre fuktig än den i grunden, men det måste ju isf mätas.

* Dock innebär grundvattennivån på vinter/vår att jordrör kanske inte går att använda för tilluft på vintern, i vart fall inte utan dräneringsarbete (som ju ändå ska göras).

/Mats
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: Rödskägg skrivet 22 feb-13 kl 23:01
Jo en riktigt utförd dränering bör vara prio 1. Mängden fukt i luften lär vara den samma på baksidan som framsidan om inte luften står väldigt stilla.
Vad jag hela tiden velat säga är att man bör vara väldigt försiktig när man ändrar ventilationen i grunden om man inte gör något drastiskt som att stänga helt och avfukta mekaniskt, dyrt. Man bör ha bra koll på vad man tillför.
Titel: SV: Ventilera (+värma?) krypgrund
Skrivet av: JPAS skrivet 30 mar-13 kl 21:14
Du skrev aldrig om du behövde ventilera. Vet du inte så mät luftfuktigheten (i sommar). Behövs det inte åtgärdas så är mitt råd att inte pilla med det för det är lite som att leka med elden (fast med mögel då).. Det finns så många lösningar på krypgrunder men det finns inte en enda som i slutändan är en säkerhet för förbättring.