Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: brantas skrivet 20 feb-13 kl 15:11
-
Håller på att planera nya grönsaksland. Måste öka självhushållningen för att kunna gå hemma med vårdnadsbidrag på dottern i 2 år till. Potatis, lök, morötter, squash, ska även plantera lite bärbuskar... Tips på grönsaker som ger mkt...
-
Beroende på hur mycket plats du har att odla, så prioritera det som är lite dyrare. Lök, potatis, kålrot brukar kosta några kronor/kilo här på hösten.
Tomater? Koka in de som ni inte äter så har du egna "krossade tomater"
-
Våran tomt e stor.... Så tomater absolut!
-
nån sorts kål och palsternacka kanske? sparris?
-
Vilka grönsaker brukar du främst köpa?
Odla bönor och torka, ärtor, rödbetor, spenat är inte dumt det heller, kasta någon näve i en smoothie på banan för att lura i barnen. o:)
-
Rovor och palsternackor är ju bara ett måste tycker ja fint att ha i grytor eller rotmos .
-
Jag har nog en konstig unge, hon älskar grönsaker, så jag får lura i henne kött istället....
-
Jag vet inte om du hittat denhär tråden:
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=148857.50;topicseen (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=148857.50;topicseen)
Den läser jag varje dag ;D
-
Jag har nog en konstig unge, hon älskar grönsaker, så jag får lura i henne kött istället....
Härligt, det gör mina med, men dom äter inte rå spenat som den är. Spenatsoppa är ju jäkligt gott och gratänger, kör på spenat, tar lite plats med ok avkastning. Dessutom jäkligt nyttigt! ;)
-
Jordärtskockor, potatislök, kålrot, pumpa (ger väldigt mycket, är gott, lätt att lagra), oregano, timjan, gräslök, målla, rankspenat (perenn), bondbönor, spritbönor, vaxbönor, sockerärt, jordgubbar.
Ett annat tips är att ta reda på vilka ogräs som går att äta. Tex: kirskål, vitmåra, våtarv. Det är smaskens.
-
Ärter och bönor förstås. Broccoli tycker jag är utmärkt som går att göra mycket av och ger oftast stor skörd. Inlagd gurka är fint. Brysselkål. Sen finns det ju hur mycket fina salladssorter som helst som räcker åtminstone hela odlingssäsongen om man sår flera omgångar. Majs (beror lite på var du bor). Vitkål att syra.
-
o:)Mangold är en perfekt grönsak att odla . Används som spenat och den vita stjälken kan kokas som sparris . Kallas också fattigmans sparris .
Vi fick alltid rika skördar och du kan plocka bladen efterhand .
Du kan också odla örtkryddor att använda som krydda samt vitlök .
Majrova är också perfekt kan användas till mycket .
Skall du sätta bärbuskar kan jag rekommendera svarta vinbär . Ett av de mest c-vitamin rika bären .
-
Squash, brukar ge massor och brukar vara dyrt i affären. Paprika, kanske enklast med något slags växthus.
-
Min man tycker att vi bör bara odla det som vi äter, men man kan väl börja äta mer squash ??? Vi har nog faktiskt aldirg smakat på mangold, hur tycker ni att man kan "övertala" honom att vi ska testodla? för det finns väl inte att köpa nu någonstans??
-
Det bästa tippset är väl att du funderar på vilka grönsaker ni brukar köpa?
Zuccini är väldans bra egen odlad tycker jag, lätt att variera,suverän att lägga in som typ smörgåsgurka eller dyligt,god i sallader,perfekt att gratinera,god att grilla, perfekt att dippa, slänger in ett par bilder på maten jag gjorde går... typ vegitarisk lasange,men utan pasta :-)
Bond bönor tycker jag är underbart :-) och lätt odlat och ger bra skörd.
-
Ja, börja äta squash om ni inte redan gör det! Enormt lättodlad, och ger massor med skörd utan nämnvärd arbetsinsats....
Vi har torkat mycket av squashen. Perfekt att bara ösa ner i soppor och grytor hela vintern sen... Till sommaren, när den kommer, så ska jag prova syra... Kan inte tänka mig annat än att det går utmärkt att koka in också, men jag har inte provat, trots att jag kokat in en del annat..
Mangold är också lättodlat. Används som spenat. Dvs, grytor, soppor, pajer, pizza, stuvning, etc.
Hälsa din gube att matlagningen blir så mycket roligare om man kan variera sig, och experimentera med sånt man inte provat förr! ;)
-
Ja, börja äta squash om ni inte redan gör det! Enormt lättodlad, och ger massor med skörd utan nämnvärd arbetsinsats....
Vi har torkat mycket av squashen. Perfekt att bara ösa ner i soppor och grytor hela vintern sen...
Hur gör du för att torka squashen? Vi får jättemycket men hittills ligger den kokad i frysboxen. Det verkar mycket mer praktiskt att ha den torkad (när det väl är gjort) :)
-
Hur gör du för att torka squashen? Vi får jättemycket men hittills ligger den kokad i frysboxen. Det verkar mycket mer praktiskt att ha den torkad (när det väl är gjort) :)
Hittills har vi använt en sån här http://www.evermat.se/ (http://www.evermat.se/) . Skiva i lagom tjocka skivor, och så på med apparaten! Jag planerar även att bygga ett skåp för torkning, där man rymmer lite mer. Då bör man kunna använda både en enkel solfångare, eller en värmefläkt till detta.
-
Det bästa tippset är väl att du funderar på vilka grönsaker ni brukar köpa?
Zuccini är väldans bra egen odlad tycker jag, lätt att variera,suverän att lägga in som typ smörgåsgurka eller dyligt,god i sallader,perfekt att gratinera,god att grilla, perfekt att dippa, slänger in ett par bilder på maten jag gjorde går... typ vegitarisk lasange,men utan pasta :-)
Bond bönor tycker jag är underbart :-) och lätt odlat och ger bra skörd.
Zucchini odlar jag också, passar som sagt utmärkt i veglasagne som pastaplattor eller i allehanda pytt. Jag får ofta stora skördar.
Mangold är bra, men tänk på att dom blir jäkligt stora så så inga jättemängder om ni inte tänkt att vräka i er. :P
-
Förutom annat som är redan nämnt odlar jag grönkål. En planta ger massor med blad som är super nyttiga och goda. För eget behov förväller jag kålen, hackar och fryser ner. Den kan dock stå kvar i grönsakslandet över vinter och skördas vid behov. Våra hönor är helt galna i grönkål. Fint tillskott till deras foder på vinter och det blir fina gulor i äggen av grönkål. Nackdelen är kanske att harar och rådjur också tycker om den och kan äta upp den om den är inte skyddat. Det räcker med att lägga en odlingsduk över för att ha den i fred.
-
Mangold ger mycket mer än spenat (hos oss i alla fall) och är lättare att odla (börjar inte lika lätt blomma i förtid). Kan användas i samma maträtter som spenat och är enligt mig aningen godare.
Grönkål har vi mycket. Tycker det är jättegott, kan stå ute tills det blir runt -10 men häruppe i Värmland tål den inte att vara ute hela vintern som söderut. Instämmer inte med Rossbo att det räcker att lägga fiberduk över mot djur som vill äta kålen. I alla fall räcker det inte mot älg, som här hos oss har ätit upp grönkålen genom fiberduken (och samtidigt tuggat sönder duken). Vi har ofta älg inpå knuten och är tvungna att ha stängsel runt lannet.
Tomater, sorten subarctic plenty från Runåbergs fröer ger just plenty oavsett väder på friland. Jag kokar inte utn kör latmajavarianten och skär dom i mindre delar och stoppar i frysen och använder som burktomater i grytor, soppor o sånt.
-
Tomater, sorten subarctic plenty från Runåbergs fröer ger just plenty oavsett väder på friland. Jag kokar inte utn kör latmajavarianten och skär dom i mindre delar och stoppar i frysen och använder som burktomater i grytor, soppor o sånt.
Tja... Jag vet inte om det är så mycket mer "latmajavariant" än att koka in, då det stora jobbet med att koka in, är just att skära dem i bitar... ;) Är tomaterna väl skurna, så är det inget stort jobb, att slänga dem i en gryta, och låta dem puttra tills de såsat sig, och sen hälla på heta burkar, än att stoppa dem i påsar, och stoppa i frysen... Ungefär samma mängd jobb, men lite annat användningsområde sen, gissar jag :)
Ang mangold, så fick jag i höstas tipset om att syra mangold, men jag är oerfaren på området, ohc vågade mig inte på att prova... Ska dock prova det till sommaren! Grönkål borde ju också funka fint att syra...
-
Tja... Jag vet inte om det är så mycket mer "latmajavariant" än att koka in, då det stora jobbet med att koka in, är just att skära dem i bitar... ;) Är tomaterna väl skurna, så är det inget stort jobb, att slänga dem i en gryta, och låta dem puttra tills de såsat sig, och sen hälla på heta burkar, än att stoppa dem i påsar, och stoppa i frysen... Ungefär samma mängd jobb, men lite annat användningsområde sen, gissar jag :)
Ang mangold, så fick jag i höstas tipset om att syra mangold, men jag är oerfaren på området, ohc vågade mig inte på att prova... Ska dock prova det till sommaren! Grönkål borde ju också funka fint att syra...
Jag har aldrig kokat in förr, men är det så pass enkelt?
Hur länge håller sig burkarna?
-
Ja, det är busenkelt! Och burkarna håller länge. Jag har precis ätit upp det sista av krusbärssylten, som jag kokat in på det viset. Äppelmos har jag nåt par burkar kvar, som håller sig finfint. Häller man det kokande, i heta burkar (ställa burkar och lock i ugnen först, och så använda grytlappar när man skruvar på locken), så blir det vacuum om inte locket är skadat...
-
Ja, det är busenkelt! Och burkarna håller länge. Jag har precis ätit upp det sista av krusbärssylten, som jag kokat in på det viset. Äppelmos har jag nåt par burkar kvar, som håller sig finfint. Häller man det kokande, i heta burkar (ställa burkar och lock i ugnen först, och så använda grytlappar när man skruvar på locken), så blir det vacuum om inte locket är skadat...
Man tackar! :-*
Då vet jag vad jag ska göra av alla tomater som ska odlas.
Det går nämligen åt ruskiga mängder krossade tomater här hemma.