Alternativ.nu
Hantverk => Skinn => Ämnet startat av: Kanin-Eva skrivet 19 feb-13 kl 08:44
-
Håller just på att bereda några kaninskinn och använder mig, som vanligt, av recepten i Lotta Rahmes bok. Där står det att man efter alunbetningen och sköljning men före mjukgörningen ska lägga ut skinnen och strö ett lager mjöl på köttsidan. Tidigare har jag både struntat i detta och gjort det här momentet och inte kunnat se någon uppenbar skillnad i resultat.
Nu är alltså min fråga VARFÖR man ska strö på mjölet? Vad uppnår man med detta steg? Någon som vet?
-
Suga upp fett
-
Men i det läget finns ju inget fett på skinnet. Och man skakar ju av mjölet innan man fettar in? Eller...?
-
Nu fettgarvar jag bara, så det här är en gissning. Funderar på om det kan ha något att göra med alunet? Kanske att mjölet neutraliserar det?
Tänker så eftersom det ska göras innan mjukgörningen...
-
Jag har läst någonstans att det är stärkelsen som man vill åt. Det går tex utmärkt att använda potatismjöl eller vilken stärkelse som helst.
...och stärkelsen är fuktupptagande, vilket väl kanske kan göra att skinnen behåller sin mjukhet?
Eftersom många äldre skinnberedningsrecept innehåller stärkelse, så har det väl haft någon nyttig betydelse, kan jag tro. Kanske blev mer effekt när skinnen användes i fuktiga hus, på slädar osv, i jämförelse med dagens varma torra lägenheter och hus.
Har ingen källa på detta, utan det är egen påhittad slutsats :P o:)
-
Mjölet suger upp fukt ur skinnet. Du får det alltså torrt fortare.
-
Mjölet suger upp fukt ur skinnet. Du får det alltså torrt fortare.
Detta har jag också lärt mig. Plus att skinnet skall bli vitare. Men det vet jag inte om jag tror på! :)
/Martina
-
Detta har jag också lärt mig. Plus att skinnet skall bli vitare. Men det vet jag inte om jag tror på! :)
/Martina
Vill man ha köttsidan vitare kan man ta krita (pulver) och med skapan fösa ut den över skinnet och skrapa runt den så den fastnar i skinnet. Skaka bort överflödet.