Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: fårbonden skrivet 16 feb-13 kl 20:15
-
Ja vad ska jag göra med min mögliga ved? Har kommit in en bit i vedskullen nu och märkt att en hel massa har möglat. Nå vad gör man? Slänger ut det på gårdsplanen och torkar vidare i vår, lägger det i en stor hög och tänder eld, eller vad är lämpligt? För som det är nu, mögligt och halvtorrt hör det inte hemma i köket.
Hjälp mig att bli klok tack! :)
-
Jag har samma problem med björkved som jag klöv i somras, den torkade inte utan började mögla istället i det fuktiga vädret. Jag har just staplat om den luftigare och kluvit alla större bitar en extra gång.
-
Ja vad ska jag göra med min mögliga ved? Har kommit in en bit i vedskullen nu och märkt att en hel massa har möglat. Nå vad gör man? Slänger ut det på gårdsplanen och torkar vidare i vår, lägger det i en stor hög och tänder eld, eller vad är lämpligt? För som det är nu, mögligt och halvtorrt hör det inte hemma i köket.
Hjälp mig att bli klok tack! :)
Se till att det blir torrt och elda upp den. Möglar det så ligger veden för kompakt
-
Behöver du veden för att elda med? I annat fall så kan du antingen göra jord av den, göra en rejäl majbrasa eller använda den för att hålla fukt i torra rabatter etc. Mögel är hälsovådligt så tänk på hur du hanterar den oavsett vad du tänker göra med den.
-
Hade inte använt den inomhus, även om den torkat upp igen så finns det säkert massor av mögelsporer kvar på veden. Låt torka och använd till utegrillen; gräv ner den så blir det jord; är det jättemycket kan man göra en hög kant runt texen odling, trava och täck med jord; alternativt göra en snygg vägg/vindskydd om pinnarna är fina så här kanske fast utomhus http://www.interiorguiden.se/2012/10/ved-som-inredningsdetalj.html (http://www.interiorguiden.se/2012/10/ved-som-inredningsdetalj.html)
-
Det beror på hur veden är, är den bra för övrigt så är det vansinne att inte elda upp den som vanligt. I mitt fuktiga västkustklimat är det ofta mögel i ändarna på vedträna, men det är ju inget fel på själva veden. Det är inte det samma som att såga ner en gammal död, rutten björk där veden är helt mjuk
-
Det behöver inte vara fel på vedens eldningsvärde även om det är mögel på den men man ska tänka på att de farligaste gifterna vi känner till finns i just mögel tex aflatoxin, så det kan vara skadligt att hantera och dra i sig sporer av trämögel - att tänka utifrån försiktighetsprincipen i detta fallet.
-
Att ha möglig ved inne i köket kanske inte är så trevligt, men hos nån med vedpanna kanske?
-
Möglet har ju ändå sedan länge dött när man fått veden så torr att den går att elda, och jag vet inte om död mögel är lika illa som levande?
-
Skönt med pannrum i källaren så man slipper bekymra sig över att ha möglig ved i köket.
-
Låt den torka ordentligt och elda upp den som vanligt.
-
Nu vet jag ju inte vad du har för lagringssystem, men jag brukar alltid predika för den som orkar höra på, att det enda rätta är att ha en vedbod med golv, med springor mellan golvbrädorna och med skaplig ventilation under. Då slipper man helt problemet med möglig eller fuktig ved. 8)
Ja, det förutsätter ju då att du satt in veden som torr, och inte som färsk ;)
Tänk på det !
-
Bakar från virkessågningen är bra som golv, då gör det inget om man får byta efter några år