Alternativ.nu
Djur => Grisar => Ämnet startat av: Kirre skrivet 11 feb-13 kl 23:00
-
har en kompis som börjat fundera på att föda upp minigrisar istället för stora grisar för slakt.
Hur fungerar det? finns de nått att äta på en minigris eller blir de mest fett? :)
Lite nyfiken blev man allt,. för mig har ju minigris alltid bara varit ett nytto/husdjur.
-
Det var bra du frågade för jag har också undrat. :)
-
Då skulle jag rekommendera kaniner istället. Mycket bättre foderomvandlare och så äter de mat som vi människor inte kan tillgodose oss som gräs och sånt. Kan inte tänka mig att det skulle vara så värst lönsamt att äta minigrisar :)
-
fast kanin och gris är inte samma sak. även om jag förstår lönsamhets faktorn.
men som jag förstod det så va de för att tillgodose familjen med fläsk kött och ha ett mindre djur att ta vara på istället för en stor slakt sugga ala 130 kg.
Min fråga va nog mer om de överhuvudtaget "går" att äta,eller är de bara grisar av kött ras som bör konsumeras?
-
Du är inte den första att undra. http://www.alternativ.nu/index.php?topic=21853.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=21853.0)
-
Då förstår jag :) Spännande att se i fall någon har erfarenhet av detta.
-
Nja... Jag känner att kanin nog inte är min grej. Mycket jobb och platskrävande är de och då jag tycker köttet är för likt "hemmagjor" tupp så är det så mycket enklare med höns än kanin. Men griskött är nått annat liksom så frågan kvarstår. ;)
-
Jag har köpt (och ätit) en slaktad minigris av en kompis.
Grisen var styckad som ett lamm med sadel osv.
Hur gott som helst.
Mvh
Charlotte
-
För den som har plats, så måste minigrisen vara perfekt! Ett djur som äter vad f-n som helst! Och ett djur som trivs var f-n som helst!
En omsättare av ogräs, rens från odlingarna och av rent utsorterat avfall! Visst under några månader under vintern så måste man ge ett visst tillskott av riktiga näringsämnen.
Men jag har sett minigrisar böka upp kvickrot och maskros under våren. De älskar att käka daggmask! De äter upp rötter och grönt av kirskål. Ja hela vårbruket underlättas av minigrisar! För säkert tjugo år sedan såg jag minigrisars förberedelser på en odlingsplats där man hade planerat köksväxtodling! Tja vad jag såg, så var förutsättningarna närmast ultimata!
Köttet på dessa grisar torde i kostnad utgöra en liten summa vad de har uträttat. Problemet för en svensk familj är troligen, att känslorna för djuret hindrar att äta upp det!
-
Finns det minigrisar med mer kött på så att säga som är till för att ätas? Blir lite nyfiken nu. Kul och intressant att höra Peter Erlandsson :)
-
De djur som jag såg på 1990-talet var rena kelgrisar! Det intressanta var att några av dessa ägdes av människor, som även såg djuren som en köttresurs! Jo det har alltid funnits klarsynta människor! Jovisst jag tillförde en del mat medan dessa grisar levde och växte! I slutändan så fick jag vara med om att njuta avkastningen!
Jo! Hävdvunnen gödgris! Scan släng dig i väggen! Riktigt slaktat svin styckat rätt. Herre Gud så gott!
-
Snubben som hade dessa grisar var född 1917, så jag kan av förståeliga skäl inte fråga om råd!
-
Intressant om deras bök- förmåga. :)
Har haft mini- grisar i cirka 10 månader nu. Men när jag hört mig för om deras bök- förmåga hos olika minigris- ägare så "räknade de ut dem" som bökare. Sagt att de mest ligger och sover. Men tänker själv att deras bökande bör hänga ihop med utfodring och instinkten till födosök/ bökning. Om man inte överutfodrar så bör deras födosök öka.
Själv har jag skaffat dem för bökning och har tänkt att låta dem gå i tegar för att böka upp olika delar.
-
Är minigris samma sak som Vietnamesiskt hängbuksvin eller finns det olika sorters minigrisar? Finns det "midigrisar" också, alltså grisar som storleksmässigt ligger mellan vanliga stora svin och minigrisar?
/Jens
-
De grisar som jag såg för drygt tjugo år sedan såg ut som renrasiga hängbuksvin. De var snälla, sociala och riktiga födgenier! Allt som kom i deras väg var något matnyttigt! Jag minns, att jag slängde till dem kött och fiskrester. De fick avfall och ogräs från trädgården samt matavfall. Allt omsattes i deras magar!
Jag kan tänka mig att dessa nyttodjur har degenererat nu när de har blivit keldjur! Sorgligt tycker jag!
-
Finns det "midigrisar" också, alltså grisar som storleksmässigt ligger mellan vanliga stora svin och minigrisar?
/Jens
Skulle villja påstå att Linderödssvin och korsningar med dessa är "midi-grisar".
En erfarenhet som jag fått är att dessa är svåra att få att växa som en vanlig gris.
Med mycket mat tenderar de att mest bli feta.
-
http://sv.wikipedia.org/wiki/Minigris (http://sv.wikipedia.org/wiki/Minigris)
-
De minigrisar som jag kom i kontakt med i slutet på 1980-talet fick jobba en del i födsökningen. De var feta OK men inte övergödda som nutida minigrisar. Mitt minne av deras fläsk var, att det var saftigt, mört och välsmakande. Modernt slaktsvin OK är magrare men också torrare. Att inte äta sin minigris är helt en etisk fråga!
-
Många frågor och tänkande, Mini grisen är ett djur som kommer från asien från grunden och är något mindre än våra svenska grisar. Dock ska man tänka på att ha dom som "husdjur" kan vara lite se så där då man måste hålla en strikt diet till grisarna för att dom inte skall växa sig för stora. En så kallat äkta minigris kan bli upp till 100 - 150 kg om man utfodrar den mycket, man kan säga ca 80-85 cm hög. vilket gör att ha den till slakt funkar om man nu önskar det. Och vill även på peka att en gris är en gris, även minigris är duktiga bökare och inte så lata som många säger.
Har själv varit uppfödare på minigris och vietnamesisk hängbuksvin men la ner för några år sedan. Men tänk på att grisarna behöver få böka och även tillgång till lerbad för att må bra. Har som läget är två st hemma dom bökar och badar lera och mår prima.
//Ola
www.lillabondgarden.n.nu (http://www.lillabondgarden.n.nu)
-
Slaktade och styckade just två lite drygt 10 månaders minigrisar (hängbukssvin). De var mycket fett men köttet däremellan var fantastiskt gott. Men som sagt mycket ister att skära bort.