Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: leifhh skrivet 22 jan-07 kl 10:08

Titel: stenskiva i botten på köksspis
Skrivet av: leifhh skrivet 22 jan-07 kl 10:08
Fick i helgen Jan Hedhs (det heter han väl?) inspirerande brödbok av min ömma hustru. Han tyckte att man kunde efterlikna effekten av en vedeldad stenugn genom att lägga en stenskiva i bottnen av sin ugn och baka sitt bröd på denna skiva.

Är det någon här som provat metoden?
Vad tyckte ni om den?
Titel: Re:stenskiva i botten på köksspis
Skrivet av: Attis skrivet 22 jan-07 kl 11:50
Jag har en  ;D

Fick den ifrån ett stehuggeri för 200 kr.
Jag var dock lite dum, beställde efter måttet i botten på ugnen. Så den är för bred för att placeras högre upp. Är mest ett problem när jag gör pizza, brukar inte vara så lätt att få färg på kanterna.

Brödet brukar dock bli lite bättre än utan sten, svårt att säga precis hur (kanske mest psykologiskt?). Jag tycker i alla fall att skorpan undertill blir bättre, brödet reser sig lite mer också.

Du behöver också någon form av "brödspade" för att kunna lägga av och ta upp brödet. Jag gjorde en av masonite. Det krävs några försök för att bli polare med spaden, bröden ser lite missbildade ut i början.  :D

Titel: Re:stenskiva i botten på köksspis
Skrivet av: hemmamamman skrivet 22 jan-07 kl 15:44
Har läst i en bok att man kan köpa en oglaserad terrakottasten på byggvaruhuset och använda som bakplatta i ugnen. Blir tydligen lika goda stenugnsbakade pizzor som på pizzerian. Har dock inte provat själv. Men ska göra det så snart jag får tummen ur det berömda och tar mig till byggvaruhuset. ;)
Titel: Re:stenskiva i botten på köksspis
Skrivet av: gust1880 skrivet 22 jan-07 kl 17:51
När jag bakar tunnbröd eller annat liknande bröd så använder jag en plan bakplåt att skicka in och ta ut brödet med. En så med en nedvikt kant i ena kortsidan. Kräver lite träning men fungerar jättebra. Har f ö en sådan plåt i ugnen hela tiden vid t ex tunnbrödsbak och använder den andra att skicka in och ta ut med. Vi behov får man mjöla den som man använder utanför ugnen för att degen inte ska fastna.
Titel: Re:stenskiva i botten på köksspis
Skrivet av: Hus-Modern skrivet 25 jan-07 kl 16:41
Jag använder en skiva av granit. Det tar en stund att få den varm, men den är den suverän. Pizzorna blir krispiga och goda. Om man sprayar in lite vatten när man sätter in brödet så får det en otroligt fin skorpa.
Rekomenderar starkt en baksten/ugnssten!
Titel: Re:stenskiva i botten på köksspis
Skrivet av: aavaen skrivet 26 jan-07 kl 00:36
Svar från aavän
En skiva av täljsten är det bästa. Pizzaugnarna har en botten av täljsten fråga i östersundstrakten. Skivan kan sågas till med en vinkelslip med kapskiva för sten. Det ena man behöver är en tumstock, en rak bit tegelläkt eller dyl och 2 små tvingar. Tegelläkten eller brädan har man för att kunna såga rakt.
Som brödspade tycker jag att en 3,2mm plywood som är inoljad med olivolja. OBS man sågar till denna som en gammaldags bakspade med handtag och snedslipade kanter. När man sedan använder denna är det en förutsättning att man mjölar densamma annars fastnar brödkakan eller pizzan.
När man bakar pizza måste botten vara helt hel annars läcker pizzan och fastnar.
När man gör rent skivan använder man wn "japanspackel" som man använder när man finspacklar vid målningsförberedelser.
Titel: Re:stenskiva i botten på köksspis
Skrivet av: Vitis skrivet 26 jan-07 kl 00:50
Svar från aavän
En skiva av täljsten är det bästa. Pizzaugnarna har en botten av täljsten fråga i östersundstrakten. Skivan kan sågas till med en vinkelslip med kapskiva för sten. Det ena man behöver är en tumstock, en rak bit tegelläkt eller dyl och 2 små tvingar. Tegelläkten eller brädan har man för att kunna såga rakt.
Som brödspade tycker jag att en 3,2mm plywood som är inoljad med olivolja. OBS man sågar till denna som en gammaldags bakspade med handtag och snedslipade kanter. När man sedan använder denna är det en förutsättning att man mjölar densamma annars fastnar brödkakan eller pizzan.
När man bakar pizza måste botten vara helt hel annars läcker pizzan och fastnar.
När man gör rent skivan använder man wn "japanspackel" som man använder när man finspacklar vid målningsförberedelser.

Det här låter ju suveränt. Var köper man täljstensskivor ? Hos nån kaminfirma ?

Hur tjock ska den va ? 10-20-30 mm ??

"japanspackel" använder alla seriösa pizzabagare i min landsända att skrapa rent sina bakbord så det låter helt rimligt.  :)
Titel: Re:stenskiva i botten på köksspis
Skrivet av: aavaen skrivet 26 jan-07 kl 01:10
hej, svar ca 15-20mm. I skrivande stund har jag ingen adress. Ring Köpmannaföreningen i Östersund och fråga efter någom håller på med täljsten däruppe.
Fick själv en täljstensplatta i present och den kom däruppe ifrån
aavän
Titel: Re:stenskiva i botten på köksspis
Skrivet av: Prins Tuvstarr skrivet 26 jan-07 kl 01:19
Vet inte om det är rätt produkt, men titta i länken Vitis?

http://www.j-davidssons.se/

Se under Tillbehör - Täljsten -Täljstensplatta
Säljes hos Josef Davidssons Eftr. AB

Titel: Re:stenskiva i botten på köksspis
Skrivet av: Attis skrivet 26 jan-07 kl 09:10
Jag brukar bara göra rent den i vatten, under kranen nån gång då och då. Blir bra det med  ;)

Är det inte i Handöl som dom bryter täljsten? Ligger längs den väg som hette E75 förut (har glömt vad den heter nu). Förbi Ånn och sen in mot Storulvån.

Men ring och kolla att dom fortfarande håller på där innan  ;D.
Titel: Re:stenskiva i botten på köksspis
Skrivet av: aavaen skrivet 26 jan-07 kl 22:39
hej, har varit ute och botaniserat på nätet, en adress:

www.annsjobygden .se

äterkommer om jag hittar något mer konkret
Titel: Re:stenskiva i botten på köksspis
Skrivet av: koko skrivet 02 feb-07 kl 17:40
Jag tycker att undersidan blir likadan som i stenugn när man har ett "evighets-bakplåtspapper" att baka med... ::)
Titel: Re:stenskiva i botten på köksspis
Skrivet av: Matglada Tänkaren skrivet 21 feb-07 kl 02:09
Hej!
Jag har i många år bakat med billigare material; vanliga oglaserade klinkers som jag lägger på gallret. Jag lägger flera bredvid varandra. Du kan kapa dem så att de täcker.
När stenarna är riktigt heta lägger jag in bröden med en gammaldags lång bakspade. Samtidigt slänger jag in en halv kaffekopp kokande vatten (kokas i vattenkokare) på ugnsbotten och stänger luckan snabbt. Ofta sitter jag sedan på golvet framför ugnen och lyssna när det fräser av vattnet och ser hur fantastiskt brödet höjer sig. Det är det som är poängen: att lägga brödet på riktigt hett underlag så att de snabbt jäser upp sista biten innan brödets kristallstruktur stelnar. Man kan se att brödet efter gräddningen blir konvexa i botten. Det bli de inte utan den höga bottenvärmen.
Jag vet inte om ugnen mår så bra av allt vatten jag slänger in.
Men jag har hellre en gammal "oöm" ugn och inte en ny fin som man kanske måsta vara mer rädd om.
Lycka till!
Matglada Tänkaren