Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Mats Onsala skrivet 08 feb-13 kl 20:06
-
I Göteborg pågår testförsäljning i en butik (Ica Kvantum Munkebäck) av fårmjölk.
Tillverkad i Spanien med en fetthalt på 1,6 % och med en proteinhalt på hela 5,4 %.
Om det går bra kommer försäljningen att utvidgas runt om i Sverige.
-
Har du testat den? Vad tyckte du om den?
Lite trist att dom verkar ha tagit bort nästan allt fett från den där mjölken bara. Fårmjölk har så vitt jag vet, i sitt naturliga tillstånd, en bra mycket högre fetthalt än den där mjölken.
-
Mjölkens ungefärliga sammansättning,
Mölk fett,% Protein,% Casein,% Lactose,% Mineraler,%
Får 7,8 5,6 4,2 4,7 0,87
Get 3-3,5 3,3 2,5 4,4 0,8
Ko 3,5-4,5 3,25 2,6 4,6 0,75
Fick fram denna lilla tabell på google. Låter som om fårmjølk ær perfekt før dom som kækar låg-karbo mat.
-
...eller för den som vill göra ost, Lasse-Christian, men då får du se till att hitta en fårmjölkgård att köpa ifrån, det är måttligt lyckat att ysta på "affärsmjölk" som kanske t o m är UHT-pastöriserad.
(Getmjölk och -ost är förstås möe goare, och sen är getter roligare att jobba med än får :P .)
-
Precis som Nina säger har ju rå fårmjölk en betydligt högre fetthalt, än den som säljs i affären i Munkebäck.
Jag skulle gärna vilja inhandla fårmjölk, att ysta på, om någon skulle vara snäll nog att sälja till mig direkt från gården. Bara två gånger om året eller så.
Så om det finns någon som kan tänka sig att sälja rå fårmjölk till mig, i väst-Sverige, får ni gärna skicka mig ett PM.