Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Stellan_J skrivet 06 feb-13 kl 19:48

Titel: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: Stellan_J skrivet 06 feb-13 kl 19:48
... och vad blev det för mat av det?

Med tanke på en vegetarisk tråd i samma ämne så tycker jag att det är dags att starta den animaliska systertråden

Jag har slaktat 5 ungtuppar som kommer att bli kycklinggryta eller något annat gott :)





Den vegetariska tråden: http://www.alternativ.nu/index.php?topic=113445.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=113445.0)
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: Argona skrivet 06 feb-13 kl 20:09
Jag har inte slaktat något idag men tränar i sinnet på att snart ska tuppar slaktas och ätas upp :-\ Vid vilken ålder kan det vara lämpligt att slakta om man vill laga till någon god mat av dem? Det är Hedemora och blandisar av raserna Hedemora/Araucana/Isbar.
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 06 feb-13 kl 20:13
vi blev tvungna att slakta en av avelskaninerna efter att ho fastnat i höhäcken och skadad bakbenet,
Det kommer att bli en god gryta av henne. 
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: ieenilorac skrivet 06 feb-13 kl 20:18
Jag har inte slaktat något idag men tränar i sinnet på att snart ska tuppar slaktas och ätas upp :-\ Vid vilken ålder kan det vara lämpligt att slakta om man vill laga till någon god mat av dem? Det är Hedemora och blandisar av raserna Hedemora/Araucana/Isbar.
6-10 månader, om det ska vara något kött på dem. Mumsigt kött blir det från egna tuppar, men de raser du beskriver är ju inte direkt köttiga och snabbvuxna.
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: Valmet skrivet 06 feb-13 kl 20:28
Slaktade 6 ungtuppar igår, 4 månader gamla.
Tog vara på bröstfileerna som fick ligga i kylen över natten.

Gjorde ikväll en utsökt Sweet n sour-gryta med ris.
Slurp!
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: ieenilorac skrivet 06 feb-13 kl 20:30
Men det är ju låren som är det bästa köttet. Förutom inälvsmaten då, den är ändå bättre. Muskelmage, hjärta, lever, det är mums på riktigt.
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: Valmet skrivet 06 feb-13 kl 20:38
Tja det mörkare köttet kan man ju skoja till oxå.

Förra veckan malde jag ner en tupp, och några lår som sparats i frysen.
Gjorde hamburgare av honom  ;D

Såå gottigt
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: Anette skrivet 06 feb-13 kl 21:37
Slaktade sju tuppar idag. Fem (gula ben) Blomme/Indisk strids, en Blomme/Maran och en ren Maran. Ca 8 månader. De var rejält stora och tunga. Tog bara bröstköttet och benen. Ska frysa in fileerna men vet inte riktigt vad jag ska göra med benen, tips?
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 06 feb-13 kl 21:50
Av benen ska du göra långkok! Tupplår är bland det finaste kött man kan hitta att koka, bara såå gott!
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: Hamstern skrivet 06 feb-13 kl 21:53
släng inget! typ... :P...jag gjorde en supergod kycklinglevermousse vid nyår....å sen rostade jag skråv efter kyckling (som jag bara styckat) i ugnen och kokade detta bara med salt till en vansinnigt god buljong! jag säger bara att jag komme alldrig köpa kycklingfile igen, här är det hela kycklingar som gäller!

en fråga bara vilken ras för kött och äggprod är att rekomendera?
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: tinaw skrivet 07 feb-13 kl 15:41
Sju ungtuppar varav några åkte i frysen och några är urbenade, strimlade och ligger i marinad för att bli wok-kött.  ;D
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: Argona skrivet 07 feb-13 kl 15:54
Anette, Det var bra att se den bilden, ser ju fint ut. Bra, när jag ska ta tag i tuppslakt framöver ;D
Nu är mina båda tilltänkta tuppar bortskänkta denna vecka som livtupp till egna damsällskap så då är nästa gäng tuppar kläckta i oktober, slaktfärdiga i april-juni då.
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: tinaw skrivet 07 feb-13 kl 21:30
släng inget! typ... :P...jag gjorde en supergod kycklinglevermousse vid nyår....å sen rostade jag skråv efter kyckling (som jag bara styckat) i ugnen och kokade detta bara med salt till en vansinnigt god buljong! jag säger bara att jag komme alldrig köpa kycklingfile igen, här är det hela kycklingar som gäller!

en fråga bara vilken ras för kött och äggprod är att rekomendera?

Det finns flera kombinationsraser. Jag tycker att Wyandotte och Maran är jättebra, många gillar Faverolle och det finns massa andra kombiraser också.
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 08 feb-13 kl 10:39
Igår slaktade jag den näst sista av våra "överskottstuppar" från sommarens kläck. En liten stackare framkläckt ur ett ägg från Willys.

Av den ska jag till helgen göra en Chicken Galantine, alltså bena ur och fylla med spenat (blir mangold), svamp och vitlök. Hittade recept och framför allt en inspirerande film om hur man benar ur på tinaws hemsida (http://tinaw.se/kackel/ (http://tinaw.se/kackel/)). Det ser lätt ut men det återstår väl att se om det ÄR lika lätt
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: tinaw skrivet 08 feb-13 kl 14:01
Åh, det måste du berätta om sen! Jag lyckades *hrm* inte riktigt att bena ur som Pepin...
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 09 feb-13 kl 19:56
Lite feed back om Kyckling galantine. Det var ganska lätt att bena ur, tycker jag. Det kanske såg nog lite taffligare ut än när Pepin gjorde det på filmen men det blev ok. Själva maträtten smakade utsökt! Och så ser det så snyggt ut! Skrytmiddag som rekommenderas.
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: tinaw skrivet 10 feb-13 kl 10:11
Jättekul  :D jag får träna mer med andra ord :-)
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: Stellan_J skrivet 01 apr-13 kl 22:52
Två Plymouth rock tuppar blev slaktade idag. En av tupparna gick till attack idag och drygt en timme senare var han middag :)
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: grimbart skrivet 01 apr-13 kl 23:28
5kaniner slaktades idag..
Titel: SV: Vad har du slaktat idag...
Skrivet av: Stellan_J skrivet 26 jun-13 kl 19:01
Paduaner