Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Therese K skrivet 05 feb-13 kl 15:46
-
Hello hej!
Satte en surdeg för en och en halv dag sen, och det bubblar så in i vassen!! :o Håller nästan på och bubblar över i glasburken. Jag tog en 1 liters, va den för liten? Använder Lailas recept på 2 ½ dl vatten och lika mycket mjöl + 1 msk honung.. (men det blev nog lite mer.. ::) ) hur gör jag nu? Kommer det jäsa över? ska mata den i morgon..
-
Vad står den i för temperatur? Har du lock på?
Till den mängden hade jag en 3-litersburk, och den brukade vara drygt halvfull. :)
-
Den står i rumstemperatur, runt 20-22 grader i en raggsock och en luva.. :-[ igår eldade vi även i kaminen i det rummet som den står i.. jag har bara plastfolie som "lock". kan/ska jag byta till större burk/behållare?
-
Nu har jag "klätt" av den.. ska man röra i den?
-
"Reglerna" är att ju varmare den står, destå mer mat behöver den. Gör jag åt med mycket så har jag den framme, lite i kylen. Lock är en klar fördel. Jag brukar bara röra när jag matar och tar av den.
-
Du kan utan problem byta burk om du vill.
-
Ok, tack för snabbt svar :) ska tillägga att det är grunden jag gör om det inte framkom ;) större burk och lock då :)
-
kan man använda plast burk eller måste det vara glas? har en träskål med..
-
kan man använda plast burk eller måste det vara glas? har en träskål med..
Plast går utmärkt.
-
Plast går utmärkt.
Tack :D
-
kan man använda plast burk eller måste det vara glas? har en träskål med..
Jag har också hört att man inte ska ha sin surdeg i plastburk men jag har ingen aning om varför. Har haft riktigt fräsiga surdegar som har stortrivts i platsburkar, så det fungerar.(kanske hade det fungerat ännu bättre i en glasburk, eller?)
-
AVUNDSJUUUK!
min e riktigt trög!
-
den luktade..hmm. skumt.. inte alls så syrligt.. :-\
-
den luktade..hmm. skumt.. inte alls så syrligt.. :-\
Stoppa ner fingret och smaka, då är den syrlig, lovar. :D
-
Tror den dog... :-\ den fixade nog inte flytten.. slutade bubbla o jäsa... :(
-
Tror den dog... :-\ den fixade nog inte flytten.. slutade bubbla o jäsa... :(
Mata den, så kommer den nog igen.
-
Jag det har jag gjort nu.. och hällt över den i en glas skål men plastfolie på.. den smakade väldigt syrligt så det är nog på G.. ;)
-
den luktade..hmm. skumt.. inte alls så syrligt.. :-\
Jag tycker det brukar lukta lite alkoholaktigt om den
-
Angående doft av alkohol så kallar de det "Hooch" i amerika (hembränt). Det bildas på ytan men detta brukar ta flera dygn!
Nägon frågade om plast och varför ej använda det i tråden, plast går utmärkt att använda men surdeg sätter sig i plasten så
använd den bara till surdeg om man väljer plast!
Så länge den inte luktar mögel eller väldigt obehagligt så är det nog ingen fara!
Men rör om ordentligt dagligen, varit med om att mjölet samlats i klumpar som öppnat sig på ytan och skapat mögel!
Lycka till med surdegen !
-
Jag tycker det brukar lukta lite alkoholaktigt om den
Luktade lite unket.. typ.. :-\ men idag så är det bättre. Har matat och rört om ordentligt :) nu är det nog fart i den igen :D
-
Nägon frågade om plast och varför ej använda det i tråden, plast går utmärkt att använda men surdeg sätter sig i plasten så
använd den bara till surdeg om man väljer plast!
Tack för det. då förstår jag de rekommendationerna..
-
Om det börjar lukta unket om den kan man försöka hjälpa upp den med en slatt filmjölk eller yoghurt.
MvH
Christina G