Alternativ.nu

Odling => Spannmål och foder => Ämnet startat av: mosesmia skrivet 21 jan-07 kl 10:03

Titel: krossat spannmåls hållbarhet?
Skrivet av: mosesmia skrivet 21 jan-07 kl 10:03
Hejsan
Man hör hela tiden olika bud, men hur länge håller sig krossat spannmål näringsrikt?

Jag har hört allt från 3 veckor till flera år, men är inte krossat spannmål en färskvara?

Är det någon som vet var man kan ta reda på hållbarheten?

/Mia
Titel: Re:krossat spannmåls hållbarhet?
Skrivet av: Emmaibäcka skrivet 24 jan-07 kl 12:26
Ca 10 - 14 dagar kan man räkna med att det är ok, från krosstillfället alltså. De flyktiga fettsyrorna förstörs om krossen blir liggande en längre tid.
Titel: Re:krossat spannmåls hållbarhet?
Skrivet av: Grimla skrivet 24 jan-07 kl 12:52
På det här forumet vill inte folk höra talas om fettsyror aminosyror lysin o metatonin etc etc
så kallat citat:tjaffs
det är bara viktigt för industridjurhållning har jag läst här

 ;D ;D  8)
Titel: Re:krossat spannmåls hållbarhet?
Skrivet av: Emmaibäcka skrivet 31 jan-07 kl 12:41
Om man nu ger kross så är det förstås för att man vill att djuren ska växa bättre och då är det naturligtvis viktigt att det är färskt. Annars kan man (eller bör) man spara in på den extra kostnaden....
Titel: Re:krossat spannmåls hållbarhet?
Skrivet av: mosesmia skrivet 31 jan-07 kl 19:54
Jag vill ju veta att fodret jag ger till mina får innehåller näring.
Köper idag krossat korn från en bonde och det räcker ca 2 1/2 -3 veckor. Men hade viljat köpa in mer åt gången då jag har 20 mil att hämta det, men om de då tappar näring så är det ju ingen ide.

/Mia
Titel: Re:krossat spannmåls hållbarhet?
Skrivet av: Vitis skrivet 31 jan-07 kl 20:11
Jag vill ju veta att fodret jag ger till mina får innehåller näring.
Köper idag krossat korn från en bonde och det räcker ca 2 1/2 -3 veckor. Men hade viljat köpa in mer åt gången då jag har 20 mil att hämta det, men om de då tappar näring så är det ju ingen ide.

/Mia


Kanske skulle du fundera på att skaffa en egen kross eller kvarn ? Beror ju på hur mycket du behöver krossa men hos www.humle.se finns det små maltkrossar från 1000:- och uppåt.

Tillägg : följ länken, välj Webbutik, sen Utrustning och Krossning.

Även www.kvarnspecialisten.se har olika varianter för krossning och malning.
Sparar du 20 mil varannan vecka är ju krossen snart betald.

Dessutom, som en liten bonusfunktin,  kan du mälta lite av kornet, krossa det i nya krossen och brygga ett underbart öl av det.  ;D
Titel: Re:krossat spannmåls hållbarhet?
Skrivet av: mosesmia skrivet 01 feb-07 kl 11:01
Hejsan
Tack för tipsen om maltkrossar, ska kolla upp dem. Problemet är att de får inte vara för små, då det går ca 15 liter om dan och mer vid lamningen.
Men helt klart ska jag kolla upp dem. :)

Att brygga ett underbart öl är en bra ide, men då måste jag hitta någon som dricker det. ;)
Titel: Re:krossat spannmåls hållbarhet?
Skrivet av: Emmaibäcka skrivet 02 feb-07 kl 08:13
Egentligen borde du ju kunna utfodra med okrossad spannmål, den håller ju kvalitén. Olika djur klarar ju av att bryta ner hel spannmål olika bra, men får och hel havre brukar funka bra. Utfodrar man med hel korn i kombination med hö blir nedbrytandet sämre, men havre i kombination med hö eller ensilage är ok, och alldeles säkert bättre än gammal kross. Så spar du in på körandet, ;) 20 mil låter ju väääldigt långt..
Titel: Re:krossat spannmåls hållbarhet?
Skrivet av: Emmaibäcka skrivet 02 feb-07 kl 08:14
Vitis ! egen öl verkar inte så dumt, tänkte prova det någon gång framöver..när man får lite tid över...