Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Nettus skrivet 20 jan-07 kl 13:05
-
Alla brödbakare - vad har ni för små knep för att lyckas med baket?
-
Att låta degen jäsa tillräckligt länge och varmt i två omgångar är mycket viktigt för ett bra resultat.
Först en halvtimme i bunken med duk över. Sedan formar jag limpor och lägger dem på plåten, också med duk över. Sätter på ugnen och ställer plåten med limporna på jäsning på spisplattorna ovanpå ugnen 20-30 minuter till medan ugnen värms upp.
När jag bakar med jäst använder jag alltid torrjäst. Då får man tänka på att vattnet eller mjölken man blandar i degen, är betydligt varmare än fingerljummen.
Jag knådar alltid med nävarna, använder aldrig någom mixer eller liknande när jag bakar bröd.
Bra & enkelt recept på gott bröd:
2 l rågsikt
6 dl vetemjöl
2 dl vetekli
2 msk salt
2 msk socker
2 paket torrjäst
olivolja eller annan olja, motsvarande 6-8 matskedar
1 l varmt vatten
Blanda. Knåda ordentligt och låt jäsa enligt ovan. Forma 3 limpor. Låt jäsa en omgång till. In i ugnen ca 30-40 minuter, 175-200 grader (beror på ugnen). Låt svalna på galler under duk.
Lycka till! :)
-
Jag är inte noga med vare sig jästmängden eller vätsketemperaturen... Lite jäst eller kall vätska betyder bara längre jästid innan man bakar ut brödet. Torrjäst blandar jag direkt i vätskan, till och med kall (inte i mjölet som det står att man ska), och har inte märkt någon skillnad, tycker bara att det är lättare att blanda det i vätskan.
Degen blir bättre om den jäser länge, en mjuk deg blir också ofta bättre, men man ska inte låta den jäsa för länge på plåten. (Och ja, det kan också jäsa fast fönstret är öppet. På somrarna står dörrar och fönster alltid öppna och brödet blir bra ändå)
Men annars tycker jag det inte är så noga. Blir brödet gott så är det ju bra, oberoende hur det ser ut.
Så det är bara att baka på och pröva sig fram. Det blir ju inte sämre än att man kan slänga det och lära sig nåt till nästa gång... ;)
-
Bra och enkla recept. Har ett recept på frallor som är så lätt att till och med gubben klarar av det. ;D
50 gram jäst
75 gram margarin/smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
10 - 15 dl vetemjöl
Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Häll upp i en degbunke. Lös jästen i degpadet. Tillsätt salt och vetemjöl. Blanda tills det blir en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Häll upp den på mjölat bakbord. Rulla ut till längder. Skär längderna i kubbar. Lägg på plåt. Låt jäsa 30 minuter.
Grädda i 225 grader i 5 - 10 minuter.
Lycka till.
-
Mitt bästa tips på brödbak måste vara att våga prova hela tiden!
Jag bryr mig sällan om recept, har lärt mig några grundläggande regler (som, har det visat sig, går mycket bra att vara lite vårdslös med). så jag håller med Varg-älva: det är bara att köra på, prova, testa och leka. Man kan alltid slänga, om man inte är sån att man alltid äter upp.
Annars brukar jag tycka att det blir godast brödbullar om degen får vara lite lös, och så skopar jag upp lagom mängd med två skedar, klickar ut och formar till med mjölig handflata.
Må gott!
/syrsa