Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Fraams Palsing skrivet 27 jan-13 kl 17:42
-
Jag har svårt att förstå VARFÖR det ska va socker i mat alls! När jag ser någon laga makaroner och tar fram sockret vänder jag mig bort,när jag ser någon laga potatismos gör jag likadant! Det påstås att det ger en "brytning" i smaken. ÄR det så?
-
Ja. Fast jag har aldrig haft det i rätter med så mycket kolhydrater som makaroner eller potatis.
-
Mat-Tina sockrade på allt. Skulle aldrig falla mig in.
-
Jag är tyvärr en riktig sockerråtta :-[ Jag älskar socker. Jag vet och tänker ständigt på hur ohälsosamt det är,men jag kan inte låta bli :P Jag har socker i sås, i potatismos mm. Jag är riktigt fast i socker beroendet tror jag,men det är ju bara så GOTT.
-
Nej!
Tycker jag.
Om det er socker i fel mat (fel för mig) så kan jag bara inte äta den! :P
Att det ska vara någon aning socker i några recept, ja, det är rätt men då är det för
att bryta med t.eks sur/syrlig, stark (chilli) eller t.o.m. umami (som t.ex med fläskkött)
Men om man tar socker i för at "bryta" när det inte är något att bryta mot - ja, då är det väl en fråga om dårlig vana.
Ja, i min värld är den dårlig för man mår inte alls (!!!) bra av socker. Inte alls! (:)
I dag finns det socker i nästan al fabricerat mat och all snabbmat - det betyder också att många många är vanda med den söta smaken.
Hela tiden, eller nästan hela tiden. Och så undras man varför vi blir tjockare o tjockare o mer o mer diabetes...... :-\
Pga allergier i familjen läser jag många innehållsdeklarationer o har chockerats av vart man finner socker - fast nu chockeras ja' inte längre förståss.
Visste ni förresten att för mycket salt i maten inte balanceras med socker utan med citron.
-
Det måste nog betänkas att denna lux är ett påfund som har visat på välstånd.
Och samtidigt så är det ett bevis på att vi har nått en sådan nivå i vår sockerkonsumtion att den naturliga sötningen av olika födoämnen upplevs som svag eller obefintlig. Förvisso kan den upplevelsen av socker i vissa födoämnen vara baserad på faktumet att en hel del växthusodlade frukter/grönsaker är odlade i en näringslösning som är framtagen för högsta tillväxtprocent liksom frukterna som vi konsumerar.
Vi har även i mångt och mycket tappat kunskapen att förädla och lyfta smakämnena som finns i de olika ingredienserna i olika maträtter.
Om man slopar socker i sin konsumtion och försöker att äta mer ekologiskt odlad mat så är chansen att man upplever den naturliga sötman mer enormt mycket större.
-
Klarar man inte av att laga potatismos utan att ha i socker så ska man nog överväga att köpa pulvermos .
-
All möjlig mat består ju av olika sockerarter, tex bär, frukt, pasta, bröd, ja allt mjöl består ju till mesta delen av kolhydrater, vilket kroppen använder som just glukos.
Jag använder socker i matlagningen, inga mängder, men, om jag ska göra en brun sås så bryner jag socker och fett i stekpannan och sedan i med mjöl som oxå får bryna med en stund - sockret används då som färgsättning.
Alla grönsaker får en "högre" smak av lite extra socker prova tex med spenat eller brynt lök. Och potatismos och andra kokta rotfrukter/grönsaker.
Alla bakdegar har jag socker i för att jästen ska få näring och jäsa bättre och brödet smaka bättre.
Skulle dock aldrig komma på tanken att sockra pasta fast väldigt många "sockrar" den med ketchup (runt 20 % socker) som en självklarhet.
-
Det är klart att jag klarar att göra potatismos utan socker också,det gjorde jag alltid när min son var liten.Men NU när han är stor gör jag hur jag vill, och en liten,liten nypa socker i blir allt lite godare ändå om man tänker efter ;) och pulvermos det gillar jag med,men köper det aldrig mer än om jag köper en kokt korv med mos i en korvmoj :P Håll med om att det är gott, med lite stark senap till :-[
-
Nej. Det är det inte.
-
Jo! i min mun :)
-
Socker förhöjer smaken i många maträtter men man kan byta ut det mot honung som jag föredrar :D
-
När man bakar bröd (matbröd som inte är tänkt att smaka sött) brukar man ha precis så mycket socker (spelar ingen roll om det är i form av strösocker, sirap, honung eller något annat) som man förväntar sig att jästen kommer att behöva för att livnära sig. Blir det för lite så jäser inte brödet upp som förväntat, och blir det för mycket smakar brödet sötare än man hade tänkt sig.
Och i konserveringssammanhang - sylt, saft, mos osv - så kan man få varorna att hålla sig bättre och inte mögla så snart man vänder ryggen till genom att öka sockerhalten.
-
det här låter ju helt sjukt tycker jag.
jag har aldrig och skulle aldrig få för mig att ha socker i potatismos eller pasta, låter inte gott alls tycker jag.
Inte heller i saft sylt eller mos, häll på burkar när de är varmt å sätt på locket så de blir "vakum", har burkar sen i sommras hur fina som helst inget socker alls där, eller annat konserverande, bara frukt, så inte är de ett måste för å kunna konservera heller.
socker i bröd? heller aldrig någonsin haft och det jäser minsan hur bra som helst, vissa av kolhydraterna i mjölet funkar som käk för jästen, behövs inget socker där heller.
Så nej det måste inte vara socker i mat. verkligen inte.
-
Som konserveringsmedel i sylt - självklart. Funktion: Minska mängden åtkomligt vatten för mikroberna. Om dom inte kan "dricka" så kan dom inte växa.
Som smakförhöjare i efterrätter - ja, men inte överdrivet.
Under mina sockerfria perioder kände jag sötsmaken mycket intensivare i frukt och bär än nu när jag åter äter raffinerat socker. Det handlar alltså mycket om hur man är van.
Om man lagar mat åt andra, bör man räkna med att någon kan vara överkänslig mot socker - eller någon annan ingrediens!
Salt motvägs av citron? Aldrig hört. Salt behöver vi, men inte så mycket som Medelsvensson av idag äter. Socker behöver vi också - hjärnan går enbart med socker - men vi kan göra om längre kolhydrater till socker. Vi behöver alltså inte äta sockret som det är, om vi blott får i oss byggstenarna. Vi är alltså lika duktiga som jästsvamparna! Honung är lika farligt för diabetiker som socker.
-
Salt motvägs av citron? Aldrig hört. Salt behöver vi, men inte så mycket som Medelsvensson av idag äter. Socker behöver vi också - hjärnan går enbart med socker - men vi kan göra om längre kolhydrater till socker. Vi behöver alltså inte äta sockret som det är, om vi blott får i oss byggstenarna. Vi är alltså lika duktiga som jästsvamparna! Honung är lika farligt för diabetiker som socker.
Som ingrediens - om man råkat få för mycket salt i maten - försök ha i lite (lite mer) citron. Funkar.
-
Bara smaken, då? Jag trodde du menade biokemiskt. Det går att få både för mycket och för lite salt.
-
Citronen ändrar matens ph (surt), precis som saltet (basiskt), till skillnad från socker. Antagligen är det därför som syra neutraliserar översaltad mat.
-
En måltid uppfattas oftast som god om alla smaker är på plats i någon form. Umami, salt, surt, beskt, sött. Vi har inlagda rödbetor eller lingonsylt till det långkokta köttet och potatisen för att bryta av sältan och umamismaken med något surt och beskt.
-
Bara smaken, då? Jag trodde du menade biokemiskt. Det går att få både för mycket och för lite salt.
Ja, jag menar smaken :)
Så har ju Malines gett en utmärkt förklaring på det andra. Tack
-
Har faktiskt aldrig hört talas om att någon har socker i makaroner eller potatismos.
-
Har faktiskt aldrig hört talas om att någon har socker i makaroner eller potatismos.
Inte jag heller. Låter inget vidare faktiskt.. Fast modernt folk rör i ihop så mycket konstigheter. Verkar vara efter att ju mer mög i, desto bättre. Man känner för tusan inte smaken av råvarorna till slut. Pärer ska liksom smaka pärer.
-
Ja, potatis smakar ju så gott i sig själv.
Det enda jag någon gång sötar är tomatbaserade såser - en sked honung.
-
Har faktiskt aldrig hört talas om att någon har socker i makaroner eller potatismos.
Inte jag heller... Skulle aldrig falla mig in att testa ens, det låter vidrigt. Trots att jag är sockerberoende :-[
-
Enklare att göra mos på frusen potatis så blir det sött av sig självt :)
-
Enklare att göra mos på frusen potatis så blir det sött av sig självt :)
Urrrk.
-
Det måste nog betänkas att denna lux är ett påfund som har visat på välstånd.
Och samtidigt så är det ett bevis på att vi har nått en sådan nivå i vår sockerkonsumtion att den naturliga sötningen av olika födoämnen upplevs som svag eller obefintlig. Förvisso kan den upplevelsen av socker i vissa födoämnen vara baserad på faktumet att en hel del växthusodlade frukter/grönsaker är odlade i en näringslösning som är framtagen för högsta tillväxtprocent liksom frukterna som vi konsumerar.
Vi har även i mångt och mycket tappat kunskapen att förädla och lyfta smakämnena som finns i de olika ingredienserna i olika maträtter.
Om man slopar socker i sin konsumtion och försöker att äta mer ekologiskt odlad mat så är chansen att man upplever den naturliga sötman mer enormt mycket större.
Jag har så gott som slutat med läsk. En petflaska om dagen är nu typ enbart julmust vid jul.
All onödigt socker är nu borta.
Utom 2 bitar i kaffet.
Jag blir ständigt idiotförklarad om desa två sockerbitar av utomståede som anat att jag LCHFar.
Sockret jag får i mej i 1-2 koppar kaffe per dag är försumbart med att äta sockrad youhurt, juice, läsk mm mm mm
En ovanlig bieffekt är att när jag äter tex kokta morötter i köttsoppa så smakar morötterna som sötaste godaste godis! MUMS! :)
Har inget godissug alls längre och det har hänt att jag köpt nån enstaka chokladbit men dom smakar äckligare och äckligare!!
MORÖTTER!! Iiiih! :)
Numera så gott som både socker och glutenfri.
Öppnar aldrig kylskåpsdörren och småäter!!
,,men inte tusan går jag er i vikt inte!
-
Jag trodde socker var för inläggningar och desserter... :-\
-
Det är runt 10 % kolhydrater i morötter, i palsternacka nästan 15%, 8-9 % i rotselleri och kålrot, 18 % i jordärtskocka och potatis.
Man äter inte sockerfritt bara för att man äter rotfrukter, men det är klart bättre och nyttigare för kroppen än läsk, godis och liknande.
Allt socker innehåller 100 % kolhydrater och två sockerbitar innehåller 6 g socker så om man tillsätter cirka 1 sockerbit till maten x 2 om dagen så motsvarar sockermängden (som då enligt mig förstärker smaken eller jäser degen bättre etc) en kopp kaffe med 2 sockerbitar.
-
En del sockrar på stekt lök och stekt potatis, men om man steker sakta (på låg temperatur) så utvecklas sötma naturligt. Det är mer sammansatta kolhydrater som omvandlas till socker under tillagningen tror jag.
Det är stor skillnad på naturligt socker som ingår som en del av växters vävnad, och extraherat och renframställt socker, där sockerbetans eller sockerrörets övriga beståndsdelar inte är med. Eller åtminstone är det stor skillnad på det sammanhang de förekommer i. Det förra är växtdelar, det senare en (renframställd) kemikalie. Råsocker är väl lite bättre än raffinerat socker.
Själv har jag nästan helt slutat med socker sedan drygt ett år och trivs bra med det. Det är bra för tänderna bl.a. Får väl i mig lite socker med köpt bröd (det mesta dock sockerfritt) och t.ex. inlagd sill, men inte särskilt mycket.
-
Inget bröd är sockerfritt, det är kolhydrater i allt mjöl, ris, gryner. Exvis havregryn nästan 40 %, korngryn nästan 80 %, cornflakes 75 %, rågmjöl fullkorn 75 % etc.
Det klassiska när man har diabetes och folk ska vara snälla och bjuda är att de säger att de inte haft nåt socker i det hembakta bara för att diabetikern (av äldre alltid kallad sockersjuka) ska kunna äta det - det är ofta svårt att förstå och jättesvårt att förklara att även om det inte är nåt tillsatt socker till degen så kryllar det av socker i bullarna eller brödet.
Det är lite så LCHF funkar om man ska dra nån parallell.
-
Nja, socker är en sorts kolhydrat, men kolhydrater är inte socker. Kolhydrater kan omvandlas till socker, det är en väldig skillnad. Och diabetiker kan (och bör enligt de flesta dietister) äta kolhydrater, främst de sk långsamma kolhydraterna. Många kolhydrater finns i mat med mycket fibrer, och äter vi för lite fibrer ökar risken för tarmproblem, och i förlängningen ökar risken för cancer. Kolhydrater behövs för att kroppen ska fungera optimalt, men raffinerat socker behövs inte.
-
Endast de livsmedel som innehåller kolhydrater kan och kommer att höja blodsockret. Olika livsmedel som innehåller kolhydrater höjer blodsockret olika snabbt beroende på olika faktorer (GI).
Det är klart vi behöver kolhydrater - de bör väljas med omsorg om vi tänker på våra kroppar. Läsk, godis, öl, snacks, småkakor etc dvs ganska för kroppen meningslösa och väldigt snabba kolhydrater (högt GI) bör man ju rent av undvika - snabba kolhydrater ger ett större insulinsvar, vilket i sin tur sänker blodsockret för mycket och för snabbt, vilket leder till det berömda suget.
Ser dock inget problem med att använda en mängd av 1-2 st sockerbitar i en maträtt/bröd eller ta lite socker i kaffet
eller ta ketchup, sylt på maten etc. när det så att säga ingår i en måltid.
-
Har faktiskt aldrig hört talas om att någon har socker i makaroner eller potatismos.
Socker i potatismos var nytt för mig också, men jag har varit med om socker i stuvade makaroner. Och - vilket i mitt tycke är fullkomligt vidrigt - sockrad men helt osaltad mannagrynsgröt!
Vill man få fritt socker i potatisbaserade rätter så är ett enkelt - men mindre smakligt - sätt att utgå från potatis som har frusit eller varit uppvärmd och fått kallna långsamt.
Hmm...skulle det möjligen kunna vara så att lite lätt vidbränd gröt eller avredd sås blir mer ätlig om det finns en del socker i den? Att sockertillsatsen kanske från början var ett sätt att rädda situationen för den som har svårt att lyckas med sådana maträtter utan att de bränner fast.
-
Har mycket sällan rent socker i maten - men en sirapshåla i potatismoset på tallriken! Det är grejer det :-)
-
Är salt (NaCl m fl) basiskt? Nu måste jag bestämt plugga på ...
Men socker gör väl att det bränner fast lättare?
-
Jag uppfattar att denna tråd handlar om ifall "livsmedlet" socker måste ingå i mat, inte om socker i kemisk mening måste göra det. När jag skrev sockerfritt bröd menade jag bröd där man inte tillsatt "livsmedlet" socker. Jag undrar om man inte borde konsekvent säga sackaros och sackarider i stället för socker när man syftar på de kemiska begreppen. I bröd där man inte tillsatt socker kommer alla kolhydrater från mjölet. Det lär väl då kemiskt vara övervägande polysackarider, d v s långsamma kolhydrater. Mjöl innehåller i varje fall övervägande stärkelse (polysackarid). Det verkar som vissa kallar alla kolhydrater för socker. Det är ett konstigt språkbruk tycker jag. Låt gå för att de är sackarider.
-
Så længe socker sæljer bra så kommer man att fortsætta tillsætt socker i all møjlig færdigmat. Men jag ønskar det blev obligatoriskt att skriva på innehållsdeklerationen hur mycket socker som ingår, inte bara mængden kolhydrater. Det diskuteras om man skulle kunna inføra en køttskatt før att få folk att æta mindre køtt. Hær i Norge har man sockerskatt och det ær också bra!
-
Är salt (NaCl m fl) basiskt? Nu måste jag bestämt plugga på ...
Nej, bordssalt (eller snarare dess vattenlösningar) är neutralt.
-
Men jag ønskar det blev obligatoriskt att skriva på innehållsdeklerationen hur mycket socker som ingår, inte bara mængden kolhydrater.
Är inte det redan obligatoriskt, åtminstone i vissa slags livsmedel? Om man tittar på näringsdeklarationen för t ex mjukt bröd, cornflakes och müsli så brukar det alltid finnas rubriker för dels kolhydrater och dels "därav sockerarter". Men man gör där ingen skillnad på tillsatt socker eller sockerarter som ingår naturligt i övriga ingredienser.
-
Det är nog lite djungel när det gäller märkningen av olika produkter.
Sockerfri utan socker
Kan innehålla sötningsmedel tex sackarin och sorbitol men inte sackaros och andra sockerarter
Utan vanligt socker
Kan innehålla sötningsmedel och andra sockerarter både tillsatta och från råvaran men inte sackaros
Osockrad, socker ej tillsatt, sötad utan socker, utan sockertillsats
Kan innehålla sackaros från råvaran, kan innehålla andra sockerarter från råvaran, kan innehålla sötningsmedel
osötad
Kan innehålla sackaros från råvaran, kan innehålla andra sockerarter från råvaran
-
En del sockrar på stekt lök och stekt potatis, men om man steker sakta (på låg temperatur) så utvecklas sötma naturligt. Det är mer sammansatta kolhydrater som omvandlas till socker under tillagningen tror jag.
Det är stor skillnad på naturligt socker som ingår som en del av växters vävnad, och extraherat och renframställt socker, där sockerbetans eller sockerrörets övriga beståndsdelar inte är med. Eller åtminstone är det stor skillnad på det sammanhang de förekommer i. Det förra är växtdelar, det senare en (renframställd) kemikalie. Råsocker är väl lite bättre än raffinerat socker.
Själv har jag nästan helt slutat med socker sedan drygt ett år och trivs bra med det. Det är bra för tänderna bl.a. Får väl i mig lite socker med köpt bröd (det mesta dock sockerfritt) och t.ex. inlagd sill, men inte särskilt mycket.
När jag gör soppa så startar jag alltid med lök som får "kokas" sakta i smör.
Den smak som frigörs och att anväda det som bas i soppa funkar både i kött o grönsaks och fisksoppa.
Använder bara röd lök, mildare sötare smak.
Finhackad röd lök i smör,,länge och låg värme. (får inte bränna smöret)
sen i med,,
finhackad potatis/kålrot/palsternacka mm mm efter tycke och smak.
Slå på kokae vatten knappt så det täcker.
Efter ca 10-15 minuter lägg i bitar av fisk. (och musslar)
(Om för tunt så red snabbt md lite maizena utrört i vätska)
När fisken är klar lägg i en massa räkor/crabsticks och häll på grädde.
Lägg på finhackad dill och hackat ägg.
Har provat göra samma med allt i soppväg.
Utan lök fräst i smör så gör jag inte soppa alls.
-
Jag har svårt att förstå VARFÖR det ska va socker i mat alls! När jag ser någon laga makaroner och tar fram sockret vänder jag mig bort,när jag ser någon laga potatismos gör jag likadant! Det påstås att det ger en "brytning" i smaken. ÄR det så?
Nej,man måste inte ha socker i maten..plätt lätt.
Men vill man ha det, så kan man ha det :-)
Själv blir jag nog mest tjock för jag äter för stora portioner och rör mej för lite, och inte för att det i bland åker ner en tsk socker i moset eller nån sås :-)
Tror få tänker på hur mycket socker det är i sylt och saft och ketchup och sånt..inläggningar och bostongurka osv....
Fler borde ut i skogen och plocka svamp och bär så kan man med gott samvete ha lite socker i brödet eller i sylten :-)
Diabetiker tror jag är väl upplysta om vilken mat dom kan äta av, det är vi andra som är oupplysta som trasslar till det för oss själva och andra.
Men huvud frågan i denna tråd va väl : MÅSTE det vara socker i mat?
Svaret på det är enligt mej : Nej.
-
Tack, besk! Det var som jag trodde, då.
Bra sagt, Ingelavw! Jag tänkte mest på när man lagar mat själv, och kanske öser i en dos socker för att man själv tycker att det är gott - och sen upptäcker att gästen inte kan äta det ...
-
Vill man själv absolut ha socker i maten så kan man ju lägga på det på sin tallrik :-) Man ska inte göra det så svårt för sig,många vill inte ha det där extra sockret :-) själv tycker jag det är gott i bland :-)
-
Här är lite bredvidläsning från den amerikanske alternativläkaren Mercola (han är riktig läkare också f ö).
Socker handlar om mer än tänder, diabetes och övervikt. Det handlar om hela kroppen på en massa olika sätt:
http://search.mercola.com/search/pages/Results.aspx?k=sugar (http://search.mercola.com/search/pages/Results.aspx?k=sugar)
-
"Keep in mind that “sugar” refers not only to refined sugar, but to many other sources as well, including high fructose corn syrup (HFCS) and starches in the form of grains and potatoes".
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/12/22/How-Eating-Sugar-Can-Cause-Mental-Illness.aspx (http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/12/22/How-Eating-Sugar-Can-Cause-Mental-Illness.aspx)
-
"Keep in mind that “sugar” refers not only to refined sugar, but to many other sources as well, including high fructose corn syrup (HFCS) and starches in the form of grains and potatoes".
[url]http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/12/22/How-Eating-Sugar-Can-Cause-Mental-Illness.aspx[/url] ([url]http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/12/22/How-Eating-Sugar-Can-Cause-Mental-Illness.aspx[/url])
Jag tycker Mercola har mycket bra information, men tycker att han är lite väl misstänksam mot vissa baslivsmedel (spannmål & potatis) som människor kunnat äta utan större problem under långa tider. Där tror jag det handlar mer om att hitta rätt kvalitet och kvantitet än att undvika.
-
Ja, och det var många intressanta länkar.
Vill bara tjata lite till om brödet.
Ex Lingongrova
Näringsvärde per 100g per skiva
Energi 1200 kJ 420 KJ
290 kcal 102 kcal
Protein 9,5 g
Kolhydrater 45 g
- varav sockerarter 10 g
Fett 5,5 g
- varav mättat fett 0,8 g
Fiber 6,5 g
Natrium 0,3 g
- 0,3 g natrium motsvarar 0,75 g koksalt
http://www.pagen.se/matbrod/morka-portionsbrod/Pagen-LingonGrova-Favoriter/ (http://www.pagen.se/matbrod/morka-portionsbrod/Pagen-LingonGrova-Favoriter/)
Om jag räknar på mitt energibehov (basalmetabolism och övrigt) så fordrar jag nästan 2000 KJ/dag. Det skulle betyda att om jag äter fyra-fem lingongrovamackor enligt ovan om dagen så är hela mitt energibehov tillgodosett men jag får alldeles för lite av både proteiner, fett, mineraler, antioxidanter etc eftersom brödet innehåller:
Vetemjöl, vatten, fullkornsrågmjöl*, surdeg på råg (9%), klippt fullkornsråg*, siktat rågmjöl, sirap (glukos, sackaros och fruktos), fullkornsvetemjöl*, vetegluten, vegetabilisk olja av raps, jäst, socker, vört, lingon (1,5%), röda vinbär, förjäst vetemjöl, mannagryn, salt, maltmjöl av vete och vegetabiliskt emulgeringsmedel
(E471, E482).
Mängder av kolhydrater som kommer att ge ett insulinsvar. "Effekt: Insulin har en anabol effekt och hämmar proteinnedbrytningen. Det påverkar i viss mån glykosinlagringen och ser till att kolhydrater transporteras från blodbanan in i lever och muskler". http://www.dopingjouren.se/sv/om-dopning/preparat/insulin/ (http://www.dopingjouren.se/sv/om-dopning/preparat/insulin/)
"kolhydraterna driver insulinet som driver fetman" http://www.nymedicin.com/news/2008/08/28/orsakas-fetma-av-for-mycket-insulin.html (http://www.nymedicin.com/news/2008/08/28/orsakas-fetma-av-for-mycket-insulin.html)
-
Är det inte nästan 2000 kcal istället för kJ som är normalt? I så fall blir det 4,2 ggr fler mackor.
-
ja det har du rätt i fast jag räknade nu och behöver inte mer än 1690 kcal men hur som helst så hade jag fel.