Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Fårtokig skrivet 26 jan-13 kl 21:59

Titel: fårost - mängd mjölk
Skrivet av: Fårtokig skrivet 26 jan-13 kl 21:59
Hej!
Har en hel skock med får som ger di för tillfället o jag tänker ofta på att testa göra egen ost. Funderar nog mest på nån sorts färsk historia - kanske feta!?

Dock kan jag ju inte sno all mjölk för lammen så min fråga är - Hur lite mjölk är det lönt att göra på? Och ska det va råmjölk eller har det bra med vanlig?

Sen tänker jag oxå på hygienen! Räcker det att torka av juveret o mjölka i nåt rent? Märker man på doft/utseende på osten om man odlar otrevliga bakterier?

:-)
Magda
Titel: SV: fårost - mängd mjölk
Skrivet av: skräptanten skrivet 27 jan-13 kl 13:12
På fråga ett svarar vi: Ta så mycket mjölk som behövs för att få till en oststorlek som du vill ha. Orkar inte leta rätt på exakta siffror över värdena på fårmjölk, men på ko- och getmjölk brukar en säga att det blir ungefär ett kg ost på 10 liter mjölk.

På fråga två svarar vi: Råmjölk går inte att göra ost på, det kan du göra råmjölkspannkaka av istället (lammdans ska det kallas om det är av fårmjölk, va ;) ?). Men spara gärna råmjölk i små förpackningar i frysen så du har att ta till om något nyfött lamm är svagt och behöver lite extra näring!

På fråga tre svarar vi: Torka av juvret med fuktig trasa och mjölka i en ren behållare är bra, men det går att fler åtgärder för hygienens skull. Tvätta och/eller sprita dina egna händer direkt före mjölkningen, när du torkat av juvret och spenarna mjölkar du några strålar ur varje spene utanför ditt mjölkkärl (detta sköljer ur spenkanalerna och du kan dessutom se att mjölken ser bra ut och inte innehåller blod eller små klumpar eller så), sedan mjölkar du tackan, direkt efter mjölkningen silar du mjölken (en trådsil kan räcka, eller en tratt med en bomullstuss i) och häller upp i ytterligare ett rent kärl.

På fråga fyra svarar vi: Alla otrevliga bakterier förråder sig inte på smak eller lukt, nej. Det bästa du kan göra är att pastörisera mjölken innan ystning.

Lycka till!
Titel: SV: fårost - mängd mjölk
Skrivet av: fredde70 skrivet 09 feb-13 kl 18:58
du får ungefär 1,6kg ost på 10L fårmjölk

kom ihåg att halvera löpemängden vid fårmjölk och löp lite längre än vanligt

lycka till
Titel: SV: fårost - mängd mjölk
Skrivet av: Fårtokig skrivet 10 feb-13 kl 08:23
Tack! Har inte kommit så långt än o har väl nästan begett idén eftersom jag

1. inte riktigt vet hur jag ska få ihop mer än kanske två-tre liter i taget (går det att frysa eller ha i kylen nån dag först tills man har några liter till eller kanske ta hälften komjölk)?

2. Inte listat ut hur jag ska hålla mjölken ren när jag mjölkar eftersom våra djur inte är vana vid att mjölkas utan sparkar :-/

Men tack för svar! Har såklart inte släppt tanken helt :-)
Titel: SV: fårost - mängd mjölk
Skrivet av: fredde70 skrivet 11 feb-13 kl 20:58
Sila mjölken direkt å kyl eller ysta direkt så är de ingen fara

Man kan spara mjölk i kyl ca 2-3 dagar men de går oxå bra att frysa!!
Titel: SV: fårost - mängd mjölk
Skrivet av: skräptanten skrivet 13 feb-13 kl 17:22
Hur har det gått med fårmjölkandet?

Finns två metoder för att tackorna lättare ska stå still under mjölkningen:
1: Bygg ett mjölkbord om du inte redan har det. En ramp för tackan att gå på upp till plattformen som du gör i lagom höjd för att bekvämt kunna sitta/stå bredvid och mjölka. Gör en låsning längst fram så du kan låsa fast tackans huvud under tiden du mjölkar.
2: KRAFTFODER! En eller annan av mina getter står still som en liten behornad ängel - men bara så länge det finns något kvar i skålen att äta  o:) . Dessutom behöver en digivande ofta lite extra foder för att inte bli alldeles mager och eländig.