Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: MikaelaL skrivet 21 jan-13 kl 18:52
-
Hej!
Jag ska bjuda en vän på mat och som efterrätt vill jag baka på sommarens bärskörd. Jag har googlat runt för att hitta pajdeg som passar henne, men de enda recept jag hittar innehåller margarin och det vill jag inte stoppa i munnen. Har du något bra recept att dela med dig av?
Tack på förhand!
// Mikaela
-
Googla efter rawrecept på pajer. Det här är ett superrecept på äppelkaka:
Raw äppelpaj
Botten:
3 dl nötter
2 dl riven kokos
2 tsk honung
1 tsk carobpulver (kan uteslutas)
1 dl russin
12 dadlar
3 msk kokosolja
kardemumma efter tycke
Kör i matberedare, tryck sedan ut i pajform, ca 25 cm i diameter.
Fyllning:
6 äpplen
3 tsk lönnsirap
6 msk riven kokos
6 dadlar
kanel efter tycke
Kör i matberedare, fyll sedan pajskalet. Kan förvaras i kylskåp eller frys.
-
Om du vill ha pajdegsbotten kan du ta mandelmjöl/mald mandel och blanda med liten mängd alkohol, 40%, trycka ut i paj/portionsformar och förgrädda. Alkoholen dunstar, tar du vatten isf alkohol blir pajbotten mindre spröd, mera seg men ok.
Äpple i tunna skivor + hallon är gott, in i ugnen igen.
Enklare dock att köra äppleklyftor på ganska hög värme i ugnen, skaka ett par ggr tills de börjar poppa upp, på med krabbade valnötter, ett par min till i ugnen, klart. Jag brukar ha sirap på, men mixade hallon funkar det med.
-
God sås till fruktsallad: Skalade solrosfrön som fått ligga i vatten ½dygn, mixas med dadlar. Servera till frukt, gröt mm.
-
Byt ut smöret mot olja :) Blanda ihop torringredienserna och ha i olja tills degen känns bra. Lycka till!
-
Tack för tipsen! Jag ska testa alla tre tror jag bestämt. Kanske är det dags att införskaffa en matberedare... Jag önskar er alla en härlig eftermiddag, fridfull kväll och en strålande ljus framtid!
-
Byt ut smöret mot olja :) Blanda ihop torringredienserna och ha i olja tills degen känns bra. Lycka till!
Precis min tanke.