Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: annika skrivet 18 jan-07 kl 22:51

Titel: Jordãrtsskockor
Skrivet av: annika skrivet 18 jan-07 kl 22:51
Skõrdade jordãrtsskockor idag en ganska lerig historia, men efter nogrann skõljning, jãttefina, brukar koka dom och ãta med smõr och salt, men vore kul med nya recept
nàgon som vet?
Titel: Re:Jordãrtsskockor
Skrivet av: Attis skrivet 19 jan-07 kl 00:03
Ibland gör jag en gratäng på potatis, jordätskockor och morötter. Blir väldigt gott, bättre än bara potäter.

En annan variant är jordärtskockspure/mos, man gör ungefär som potatismos. Passar perfekt till vilt.  :)

Har även provat den rå, smakar ganska ok i lagoma mängder. Den har ju en väldigt krispig känsla om den är färsk.
Titel: Re:Jordãrtsskockor
Skrivet av: Vitis skrivet 19 jan-07 kl 23:23
Gjorde en smaskig soppa häromveckan.

Jordärtskockor
Potatis
Lök
Vitlök

Salt/peppar

Koka allt mjukt i buljong, mixa (och evt. passera i sil om det är några klumpar).

Koka upp igen med lite grädde eller Creme Fraiche ... några små grillade ostsnittar till och dagen är räddad.

Man kan också köra i lite broccoli med de andra grönsakerna så blir soppan lite grön och underbart smaskig.
Titel: Re:Jordãrtsskockor
Skrivet av: annika skrivet 23 jan-07 kl 22:32
Mmmmm, làter jãttegott, tusen tack fõr tipsen.
Annika
Titel: Re:Jordãrtsskockor
Skrivet av: Vitis skrivet 23 jan-07 kl 23:49
Mmmmm, làter jãttegott, tusen tack fõr tipsen.
Annika

Det är supergott !!! Jag lovar. Vi brukar ha några små svamptoast till :

Fräs ihop skivad svamp, finhackad lök, lite vitlök, salt och peppar i lite smör. Börja med lök och vitlök och smör, fräs en stund, sänk värmen och i med svampen och lite salt, på med ett lock så att vätskan tränger ur svampen, ta av locket och låt vätskan ånga bort.

Pressa vitlök, blanda med timjan och olivolja, "dutta" bröden i oljan och grilla dem på max grillvärme i ugnen (håll koll på dem, dom bränns på 5 sek om man tittar bort) tills dom får lite färg.

Ta ut dem för steg två :

Sprid ut en klick av svampröran på varje brödbit och strö lite riven lagrad ost på. t.ex. prästost och griljera några minuter tills osten smälter och får lite färg.

Ta ut dem och sprid lite torkad oregano på dem och servera dem till skockesoppan !!

Mums mums !!

Man kan också smula lite parmesan i soppan precis när man serverar den.

Tillägg :

Som sagt, rekomenderar att koka med broccoli de sista fem minuterna i soppan innan man mixar den. Blir lite grön och ger massa smak till det hela.
Titel: Re:Jordãrtsskockor
Skrivet av: willow skrivet 09 feb-07 kl 01:18
Vi brukar köra soppa på skiten och det blir riktigt gott. Den enda soppan som jag diggar mixad. Annars är ju små jordärtskockor skitgoda att riva och ha i råkosten. Söt liten rotfrukt det där...
Titel: Re:Jordãrtsskockor
Skrivet av: Kraxa skrivet 09 apr-07 kl 13:48
Citera
Gjorde en smaskig soppa häromveckan.

Jordärtskockor
Potatis
Lök
Vitlök

Salt/peppar

Koka allt mjukt i buljong, mixa (och evt. passera i sil om det är några klumpar).

Koka upp igen med lite grädde eller Creme Fraiche ... några små grillade ostsnittar till och dagen är räddad.

Man kan också köra i lite broccoli med de andra grönsakerna så blir soppan lite grön och underbart smaskig.

Provade ditt recept med lite nässlor i istället för broccoli! Rekommenderas!  ;D ;D ;D
Titel: Re:Jordãrtsskockor
Skrivet av: Eulalia skrivet 09 apr-07 kl 14:20
ojsan! eh...eh...JORDÄRTSKOCKA!
Titel: Re:Jordãrtsskockor
Skrivet av: Vitis skrivet 09 apr-07 kl 19:08
Byt genast ut "spenat" mot "jordärtskocka" ... annars kickar vi ut dig från tråden illa bums !!  ;D