Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Tildan91 skrivet 21 jan-13 kl 13:20
-
Hejsan! Jag heter Matilda och studerar till Husdjursagronom på SLU i Uppsala. Idag påbörjade vi en ny kurs, Lantbrukets Livsmedelsprodukter, och ska där göra ett projektarbete. Min del i projektarbetet är att ta reda på hur processen går till då man tillverkar getost. Jag har googlat runt en hel del och hittar ganska mycket om hur man tillverkar vanlig ost, men eftersom jag inte är särskilt insatt i verksamheten så vet jag inte om det går till på samma sätt för getosten.
Jag skulle verkligen uppskatta om någon kanske kunde förklara skillnaden mellan vanlig osttillverkning och tillverkning av getost. :) Det jag vet är att getost mer är på gårdsnivå än "Arla-nivå".
Mvh Matilda
-
Ja, asså...det är väl ingen större skillnad på att göra ost på komjölk (jag misstänker att det är det du kallar vanlig ost) och ost på getmjölk. Det som skiljer är vilken typ av ost som görs; om det är en hårdost, färskost, olika sorters mögelostar, kittost o s v. Att göra en brieost går till på samma sätt oavsett vilken sorts mjölk den görs på. Visst är det olika fetthalt, ts-halt, proteinhalt och grejer på get- respektive komjölk, och smaken är lite olika, men osttillverkningsprocessen är densamma.
Att ysta hemma i köket eller på sitt lilla gårdsmejeri eller på det stora mejeriet är tämligen likartat, det är bara lite annan skala på produktionen och redskap och hjälpmedel.
Enkelt uttryckt går det till såhär:
Ev. pastörisering och nedkylning - uppvärmning till önskad temperatur - tillsättande av ev. syrakultur (om pastöriserad mjölk) - tillsättande av löpe - koagulering - skärning av ostmassan - ev. ytterligare vila - ev. varmhållning och omrörning för att få ur mer vassle - uppläggande av ostmassan i formar - pressning och vändning av ostarna - efterbehandling och lagring.
-
Man kan ju anta att de som har getter får betydligt mindre med mjölk och därför måste spara mjölk några dagar innan de kan göra ost. Det kan ge en del tekniska problem