Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: KjellX skrivet 20 jan-13 kl 12:42

Titel: Hållbarhet på osockrad äppelmos?
Skrivet av: KjellX skrivet 20 jan-13 kl 12:42
Hade inget socker hemma då jag kokade in de sista äpplena,
Frös in i påsar, nu tar jag upp o tinar allteftersom,
osockrat mos på gröten blir så syrligt o gott.
Men hur länge står sig en sån burk i kylen?
Titel: SV: Hållbarhet på osockrad äppelmos?
Skrivet av: Lycka skrivet 20 jan-13 kl 13:09
jag tycker att det möglar lätt, måste se till att det är mindre påsar nästa gång :)
Eftersom det bara är jag som vill ha äpplemos på gröten.
Titel: SV: Hållbarhet på osockrad äppelmos?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 20 jan-13 kl 13:14
Om du inte låter moset stå i rumstemperatur mer än nödvändigt, och använder riktigt rena skedar (och burken också är riktigt ren såklart) så bör moset hålla 5-10 dagar.
Titel: SV: Hållbarhet på osockrad äppelmos?
Skrivet av: KjellX skrivet 20 jan-13 kl 18:53
OK, tackar! Funderar på om man kan koka upp o tillsätta socker i efterhand?
Sen undrar jag hur man märker när det börjar bli för gammalt?
Smakar det sämre? Eller är det mögel man får titta efter?
Titel: SV: Hållbarhet på osockrad äppelmos?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 20 jan-13 kl 19:00
Du kan koka upp och tillsätta socker, men då förlorar du mer vitaminer.

Du märker att det börjar bli gammalt när det ändrar konsistens, luktar lite unket eller ämt (är det kanske ett skånskt dialektord? används om mat som smakar svagt illa) eller smakar illa. När det är mögel på vet man säkert att det är dåligt, osockrade produkter ska man aldrig äta om det blivit mögel på dem.
Titel: SV: Hållbarhet på osockrad äppelmos?
Skrivet av: KjellX skrivet 21 jan-13 kl 08:49
OK, jag fattar. Tack så mycket, tror jag skippar att eftersöta, får lägga på mer på gröten istället :)

Jo ämt, är nog dialektalt, men jag fattar precis hur du menar.