Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: Greenhorn skrivet 15 jan-13 kl 20:18
-
Jag var på ett seminarie i LRF's regi om lönsam nötköttsproduktion och där sa de att normalt har man 10% kalvdödlighet och ett bra mål är 5%! Stämmer detta med verkligheten? Förlorar man så många kalvar?
Hur brukar det se ut för er och hur många kalvningar har ni?
Jag förstår ju att har man massvis med kalvningar så ökar dödsantalet men om man har 30-40 st ska man verkligen behöva förlora så många då? Vad är huvudsakliga dödsorsaken?
-
Det känns som realistiska siffror. Nu är det kanske am/dikor du menar men här är en länk gällande mjölkkor i kontrollen där dödlighet redovisas: http://www.svenskmjolk.se/Global/Dokument/EPi-tr%C3%A4det/Aktuellt%20och%20Opinion/Seminarier%20och%20konferenser/DU%202011/H%C3%A4r%20tappar%20vi%20kvigorna%20%E2%80%93%20f%C3%B6rluster%20enligt%20Kodatabasen.pdf (http://www.svenskmjolk.se/Global/Dokument/EPi-tr%C3%A4det/Aktuellt%20och%20Opinion/Seminarier%20och%20konferenser/DU%202011/H%C3%A4r%20tappar%20vi%20kvigorna%20%E2%80%93%20f%C3%B6rluster%20enligt%20Kodatabasen.pdf)
Det brukar vara bättre siffror i små besättningar än stora och det skiljer en hel del mellan gårdar men man får vara beredd på att mista någon varje år.
-
Jag gör mitt yttersta för att varje kalv ska överleva. I fjol hade vi 67 kalvningar och 70 levande kalvar. :)
-
Orsaker kan va:
Svårare att veta på fribet köttrasko när hon ska kalva, så man kanske missar att det är dags. Fellägen el där draghjälp behövs kan resultera i döfödd. De korna fyller ju vanligtvis inte i juver lika mycket innan kalvning heller så man bli uppmärksammad. Mindre tama djur kanske,, som man inte gärna går in till under kalvning och hjälper till (med risk för attack).
Men med kor som man rör sej bland dagligen och vänjer dem me handpåläggning kan man nog minska procenten döfödda endel.
I vår mjölkbesättning ha vi jobbat mycket med rutiner runt kalvning så alla är lika noggranna, och fått ner döföddsprocenten till 2, sista 12 mån. 09/10 hade vi 4,8%. Det är en besättning på 220 årskor. Målet är såklart 0%. :)
-
Det står ju inget om underlaget i rapporten från svensk mjölk, men det är ganska intressant att notera skillnaden på uppbundna och lösa besättningar. Hoppas nya djurskyddslagen tillåter uppbundna besättningar...
-
http://www.taurus.mu/aciro/bilddb/objektvisa.asp?Idnr=RnuJhoDEGPAJCsx1JnA6FjRCBSApFIHpDnBvkin1r0U4mAS5M7AVZKVToFSs&ext=.pdf (http://www.taurus.mu/aciro/bilddb/objektvisa.asp?Idnr=RnuJhoDEGPAJCsx1JnA6FjRCBSApFIHpDnBvkin1r0U4mAS5M7AVZKVToFSs&ext=.pdf)
-
Jag var på ett seminarie i LRF's regi om lönsam nötköttsproduktion och där sa de att normalt har man 10% kalvdödlighet och ett bra mål är 5%! Stämmer detta med verkligheten? Förlorar man så många kalvar? Vad är huvudsakliga dödsorsaken?
Tittar man i den officiella Köttrasdiko statistiken så förloras 3-7% av kalvarna.
Generellt sett är problem vid förlossningen vanligaste% dödsorsak (dvs fellägen, stor kalv, trång kviga)
Senare förloras kalvar i Selenbrist, B-vitaminbrist, lunginflamation, olyckshändelser m.m.
-
Jag gör mitt yttersta för att varje kalv ska överleva. I fjol hade vi 67 kalvningar och 70 levande kalvar. :)
Och då ska jag kanske tillägga att vi har just lösdrift med liggbås och skrapgångar. Kor som inte låter oss hjälpa till vid kalvning och hantering av kalven behåller vi inte.
Men så sover jag inte så mycket under kalvningssäsongen heller.... ;) Vi har också investerat i kameror som är till stor hjälp nattetid för att se om någon är på gång att kalva så att man kan gå ut och ta in den i en box.