Alternativ.nu
Övriga ämnen => Jakt och fiske => Ämnet startat av: Greenhorn skrivet 12 jan-13 kl 22:48
-
Fällde en 94kg galt idag, det tog lite snett så kulan gick ut "via" tarmarna. Det i kombination med att jag råkade skära i en körtel i jumskarna som luktade fan!
Kan man äta den ändå eller är det bara att kasta?
-
Skär loss en bit och micra den så märker du det fort! :o
Luktar det och smakar bra så kör på. Rensa noga runt kulhål och jag skulle förespråka att du sköljer kroppen när du är klar. Får säkert mothugg där....
-
Micron är ett supertips! (Steka en liten bit funkar oxå, om man inte har nån micro.)
Sen kan det vara lite olika vilka delar man använder oxå. Sista grisen vi åt av var super. Utom skinkorna, som luktade galt lång väg, märkligt nog. Ingen aning om vad det beror på. Har farsgubben missat någon körtel vid styckningen kanske?
-
Det sägs att om man slarvar vid slakt och skär hål på spermaledare och/eller urinblåsa kan det bli så. Har inte råkat ut för det själv dock...
-
Bra att veta. Ska skälla på far min.
-
Mjölkmarinad har jag för mig ska ta bort galtsmak. Och glöm för bövelen inte att skicka in ett trikinprov. Liten risk i.o.f.s. men får man de i sig och när symptomen eller flera symptom dyker upp är det för sent har jag förstått.
-
Vi håller på och äter på en 2 år gammal tamgrisgalt (Linderöd). När vi gjorde stektestet vid slakt märkte vi ingen galtsmak men när de maffiga kotletterna lades i pannan luktade det skunk!. Men så testade vi att putsa bort allt fett från köttet och då blev det genast bättre. Så jag tror att galtmaken sitter i fettet. Tycker det är samma tendens med äldre tackor, att får man bara bort det mesta av fettet så smakar inte de heller kofta.
-
Väldigt få galtar smakar galt. Att tillaga en bit och testa är ett bra tips. Bra hygien vid slakten är viktig!
Om man skulle få en galt som smakar galt, så är det inte farligt. Kallröker man så smakar man inte smaken. Annars är köttet utmärkt foder till djur, om man inte vill äta det själv. Eller så kan man ge bort köttet till någon som vill äta det. Jag anmäler mig genast som frivillig ( :-[ snål tavarsam, ju o:) )
-
Koka en liten bit är också ett tips, som alla andra bra tips här ovan.
Och liksom Nilsegården är vi här i jaktlagen inte rädda för vatten heller, på eller i viltkropparna.