Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Raser => Ämnet startat av: Paradisgården skrivet 08 jan-13 kl 16:00
-
Jag vill förutom mina övriga höns ha en mindre grupp för uppfödning av slaktdjur. Den första tuppen jag slaktade var en gul orpington på ca 5 månader. Det var en nödslakt då han blivit illa hackad och det var inte mycket kött på honom. Han växte upp på vintern på erbart spannmål och smakade helt fantastickt. Har aldrig ätit så god kyckling förr och tyvärr inte senare heller. Jag trodde skillnaden på honom och köpekyckling var just att han inte var en snabbvuxen broiler, men ingen av de tuppar jag slaktat senare har varit så goda och då har jag både slaktat tuppar som gått ute hela sommaren och ätit allt de själva hittar plus spannmål och tuppar som gått inne en del av hösten/vintern och fått spannmål och värpkoncentrat. De smakar ju godare än köpekyckling alltså, men inte tillnärmelsevis så gott som orpingtontuppen. Tupparna jag slaktat efter honom har varit korsningar hedemora/sussex och hedemora/blomme.
Skulle gärna vilja ha lite tankar om smak på köttet hos olika raser. Kan det helt enkelt ha varit så att orpingtonen smakade så underbart just för att han var en orpington?
-
Jag har gett upp tanken på en mör, grillad kyckling.
Den SKA vara mör, annars är det inte gott.
Har provat att slakta unga: Broilerkorsningar, Cou Nu, Blandraser, Sussex, Faverrolle och Bresse.
Dom är helt ok kokta, eller om man bara tar bröstfileerna.
Men som grill-kyckling blir det tråkigt å segt.
Struntar i att ha någon slaktras nu, varför nöja sig med halv-bra.
Värpraserna lämnar ändå en del tuppar som ska slaktas..
Framöver blir det kalkoner på middagsbordet, vi slaktade våra första i höstas
och prov-åt i Jul.
Det var ohyggligt mört och gott! Trots att dom växt sakta och gått ute hela sommaren.. SÅÅ MÖÖRA :)
Jag är frälst!
-
Jag tycker att köttet kan bli lite segt om man slaktar och äter samma dag.
-
Nu var det ju inte främst konsistensen och mörheten jag var ute efter utan smaken, men jag tackar så mycket för åsikterna ändå :). Funderar också på att skaffa kalkoner sedan, men behöver i så fall bygga om, plus att jag vill bli lite mer varm i kläderna när det gäller hönsen först - det är ju ändå en viss skillnad att slakta en tupp på ett par kilo och en stor kalkon :-[.
Om jag jämför smaken på orpingtontuppen och de senaste blandistupparna så hade O´s en ren och otroligt god köttsmak, med mycket men ändå mild smak. De andra tupparna smakar liksom mer unket - inte äckligt, men ändå mer åt det ruttna hållet eller hur man nu skall beskriva det, plus att de är segare om man nu skall gå in på konsistens också. Orpingtonen åt vi samma dag tror jag. De andra har vi gjort lite olika med, några har vi stoppad i frysen, andra har vi ätit samma dag, andra har legat i kylen några dagar - har inte tänkt på skillnaden i konsistens och så, det kan jag ju göra i fortsättningen för att utröna det, men smaken har varit typ densamma och inte alls lika god som första tuppen.
-
Jag tyckte bäst om Bresse, det är ett mörkt kött.
Faverolle har mkt ljust kött om man föredrar det.
Smakmässigt har jag inte märkt någon större skillnad annars.
Broilerkorsningen var iof blaskig å trist.
-
Jag tycker att köttet kan bli lite segt om man slaktar och äter samma dag.
Precis, många gör det och jag förstår inte varför?
På vilket sätt skiljer sig kycklingkött från annat kött där hängning förbättrar smak, mörhet och stekegenskaper?
Sedan måste man skilja på grillkycklingar bräseringskycklingar och grytkycklingar
Grillkycklingen är högst ett par månader, sedan blir såväl kött, hinnor, senor och skinn segare och mår bra av längre tillagningstider och gärna bräsering.
Djur över ett år börjar bli så sega att dom passar bäst till långkok eller färs.
Vad gäller smaken/munupplevelsen så skiljer den sig mellan olika djur och antagligen även med fodret.
Jag har inte själv rett ut detta riktigt eftersom när kycklingen väl har hamnat i frysen ser dom alla lika ut, men 2 mindre välsmakande raser har jag identifierat: Faverolle och broiler.
Faverollen tycker jag ör mjäkig och broilern smaklös, jag trodde broilern skulle utvecklas med åldern men det gör dom inte, vid ett halt års ålder är köttet fortfarande smaklöst.
Rena äggraser däremot tycker jag är godare.
-
Vad gäller smaken/munupplevelsen så skiljer den sig mellan olika djur och antagligen även med fodret.
Jag har inte själv rett ut detta riktigt eftersom när kycklingen väl har hamnat i frysen ser dom alla lika ut, men 2 mindre välsmakande raser har jag identifierat: Faverolle och broiler.
Faverollen tycker jag ör mjäkig och broilern smaklös, jag trodde broilern skulle utvecklas med åldern men det gör dom inte, vid ett halt års ålder är köttet fortfarande smaklöst.
Rena äggraser däremot tycker jag är godare.
Håller absolut med.
Vi brukar slakta och sedan låta dem ligga i kylen ett dygn och sedan ner i frysen.
Hade några Araucana/Lohman-tuppar. Dom var mkt goda ( tillagade i gryta)
-
Tack så mycket för era tankar :). Ja, men eftersom jag tyckte så mycket om den där orpingtonen kanske det helt enkelt är så att jag bör åka till uppfödaren jag köpte honom av och köpa lite orpingtonägg :D.
Hör gärna fler tankar om smak på olika raser :)
-
Hmm... synd att man inte kan ändra sin rubrik längre... Skulle vilja ändra den till "Vilken ras är godast?" så kanske tråden får fler svar..
-
Här finns en äldre tråd "Vilken hönsras för Kött": http://www.alternativ.nu/index.php?topic=57028.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=57028.0)
Fixar ändring av namnet på tråden :)
-
Jo, jag har läst den - men det pratas mer om tillväxt, storlek och så ocg inte så mycket om smak i den.
-
Jag har en väninna i Stockholm som har slaktat och ätit många olika raser och hon svär vid att även om alla hemuppfödda tuppar är goda så är Orpington godast med Faveroll som god tvåa. Jag vet att hon utöver dessa raser har haft bla Australorp, Sussex, Leghorn, diverse blandisar och någon lantras (mins ej om det var Blomme eller Hedemora).
Själv har jag också ätit många olika raser. Jag tycker att det är skillnad mellan raserna men jag tycker att tillagningssättet påverkar resultatet såpass mycket att jag har svårt att säga vilken ras som är bäst. I vilket fall så har jag ett gäng med Oringtontuppar att slakta så vi får se om jag kommer hålla med dig och min väninna om att Orpington är godast när det är gjort och provsmakat ;)
-
Åh, tack så mycket till den som ändrade rubriken! :D
Åh, det låter ju jättebra, Azoo-Lina. Intressant att någon mer upplevt samma sak - då måste det ju ligga något i det. Hör gärna vad du säger när du smakat dina också :). Men orpington växer ju väldigt långsamt.. Kan man kanske korsa med någon som växer fort? Vilken skulle det vara då, men tanke på att smaken inte skall försämras också?
-
Jag är kanske partisk, men jag tycker att wyandotte är en av de bästa köttraserna. God mustig smak, utan att smaka "tungt", och de växer bra, så att de går att slakta som ganska unga med gott utbyte. De kan gärna hänga över natten om man slaktar på kvällen, i ett utrymme som håller typ 5-15
o
C, särskilt om de är lite äldre. Men unga djur behöver inte hänga mer än några timmar, tills de är torra och helt svala.
Sen, om man nödvändigtvis vill ha grillad kyckling som är lite som köpekyckling, så kan man gärna marinera dem i saltlake i typ 1 dygn i kylskåp, då blir de mjukare i konsistensen. Själv gillar jag kött med lite tuggmotstånd och mycket smak, men det får självklart inte vara segt.
Djur som man föder upp själv växer ju långsammare och slaktas därmed senare. Smaken och konsistensen blir annorlunda, sedan är det ju upp till var och en vad man föredrar.
-
Kanske blir fantastiskt om man korsar wyandotte och orpington då? :) Har wyandotte också ljust kött?
-
Wyandotterna har ganska ljust kött, men inte så ljust som broiler. Bröstet är ljust, låren är mörkare, men så är det på de flesta raser jag slaktat, och jag har slaktat många olika raser.
-
Jag kan instämma i att orpington smakar mums! Förutom orpis har jag smakat Cou-Nu och maran. Båda dom tyckte jag var riktigt goda men inte i samma klass som orpington.
Jag har nu ett par små tuppar som är korsning mellan Cou-Nu och orpington. Ser fram emot att testa dom! Dom växer betydligt snabbare än rena orp så om 2-3 månader är det dags för provsmakning. Får väl återkomma med resultatet.
-
Ja, gör gärna det :)
-
Väldigt intressant tråd faktiskt.
Undrar hur lantraserna är i smaken ? Nån som vet??
-
Väldigt intressant tråd faktiskt.
Undrar hur lantraserna är i smaken ? Nån som vet??
Har käkat hedemoratupp, var väl sådär måste jag säga.
-
Cou-Nu , som fått gått ute i de fria å pickat.
-
Jag tittade för några år sedan på det engelska programmet cottage....nånting. Där hade han en flock med värphöns av hybridtyp ... till dem hade han en indisk stridshönstupp.... j**** vilka kycklingar det blev :P Jag har givetvis inte smakat på dessa, men när det blir dags att ha en köttgrupp här hos mig, så ska jag iallafall testa.
Om jag skulle korsa Orpington med något så skulle jag välja någon stridsras, som just cou-nou eller ovan nämnda ras.
Ang. lantraser och deras smak så är de ju relativt långsamtväxande.... och vill man ha ett kött som inte blir för skarpt bör en tupp slaktas ganska tidigt... vilket innebär ganska små tuppar. Då är iallafall mina blomme goda, men jag tar upp två stycken till en familj på fyra personer :)
-
Ja indisk stridstupp har jag också funderat på - någon som smakat dem?
De jag fött upp och ätit hittills har varit hälften hedemora, hälften blomme respektive hälften hedemora, hälften sussex. Jag tycker inte de smakar direkt skarpt, men de smakar inte så mycket och det de smakar är inte något vidare god smak - jämfört med orpingtonen jag ätit nu då.
-
Vi slaktade en ungersk nakenhals nyligen. Den hade fin slaktkropp, var lättplockad och med rätt tillagning, så blir den säkert utmärkt mat
-
Jag tycker Gotlandshöns har en helt otrolig smak! Vi flår dem och låter de hänga svalt i 3 dagar och man blir lyrisk när man äter dem. En gammal kock säger att de är det bästa kycklingkött han ätit. Fettet har en lite lätt nötsmak som jag älskar. Det är ju en lantras så de växer ju inte fort, men jag tror att det är den orsaken som gör att de smakar så himla gott! Jag har även prövat faverolle och tycker att det är en bra ras om man vill ha mer kött, men Gotlandshönsen slår mycket. Jag äter hellre koc au vin på gotlandshöns än oxfile provensale ;)
-
Kanske är det hängandet som är nyckeln till att få gott kött av lantraser?
-
Att hänga kött förbättrar smaken på alla raser och alla djur, dock inte fisk och dylikt.
Unga djur behöver man inte hänga för att kunna tugga, men även där förbättras smaken.
-
Jag tycker Gotlandshöns har en helt otrolig smak! Vi flår dem och låter de hänga svalt i 3 dagar och man blir lyrisk när man äter dem. En gammal kock säger att de är det bästa kycklingkött han ätit. Fettet har en lite lätt nötsmak som jag älskar. Det är ju en lantras så de växer ju inte fort, men jag tror att det är den orsaken som gör att de smakar så himla gott! Jag har även prövat faverolle och tycker att det är en bra ras om man vill ha mer kött, men Gotlandshönsen slår mycket. Jag äter hellre koc au vin på gotlandshöns än oxfile provensale ;)
Precis så är mina smakupplevelser av åsbohönsens kött! Nej, det beror int bara på hur fort de växer. Svältföd en broiler och du får ett oätligt kött! Köttet från de långsamtväxande lantrasdjuren tar på något sätt åt sig mer smak!
-
houdan!
nog den godaste tupp, nånsin!
jättefint kött, smakrikt o alldeles, alldeles...... supergott
jag har inte smakat orpington, vilket verkar vara en favorit, så jag kan inte jämföra..
Enda anledningen till att jag inte har houdanhöns längre är att de kan ju inte se mer än framåt, två hönor tog duvhöken, sen käkade vi upp tuppen!
-
nån som käkat RIR? Hur är den i köttet?
-
Angående den engelska serien River Cottage, så korsade han Indisk stridstupp med Wyandotte, Dorking och Welsumer. Efter noggrann provsmakning kom de fram till att Indisk stridstupp x Dorking gav absolut högsta betyg i smaktest. Mycket kött på dem var det också.
Bara en liten parentes. Såg nämligen precis just det avsnittet ;D
-
Får också kolla det :)
För indiska stridshöns är snabbväxande eller?
-
Tack Sparxxxx :)
Ja, snabbväxande ;)
-
om jag blandar mina indiska med sussex, som ju kommer från dorking borde jag få godare middag?
jag ska testa!
tack!
-
Detta är otroligt intressant ämne, det skrivs spaltmeter om så mycket olika saker kring tex. hönor och alla olika raser hit och dit. Men det går knappt att hitta så mycket eller något alls om smaken, ett outvecklat ämne känner jag!!
Bring it on!
Bästa smaken och hur kom den dit med alla olika parametrar?
-
Har några orpington i kläckaren nu. Tänkte jag skulle prova att hänga en tupp och äta en direkt sedan och se vad det blir för skillnad :). Hönorna skall jag ha i "köttavel" sedan, om det nu blir nåt av äggen alltså.
Ni som provar olika raser och hänga/inte hänga - glöm inte skriva omdöme om dem! :)
-
Jag håller med om att orpington är fantastiskt goda.
Visst växer dom lite långsamt men det är kanske därför köttet blir så gott!
-
Vilken lantras ger mest/godast kött?
Efter vi bor i Östergötland hade vi tänkt skaffa Kindahöns för att få lite ägg men iom att de är så små så skulle vi nog behöva ha andra höns som köttdjur.
-
Om man inte vill plocka sina höns så fattar jag inte varför alla verkar skippa mognadsprocessen bara för att det är höns. Det är ingen skillnad på skogsfågel och tamhöns gällande hängning.
Nackar man hönsen och hänger dom i 42dygnsgrader (tex typ 4 dagar i tio grader) så är dom sen jätte-enkla att göra upp och köttet blir mycket mer välsmakande. Man behöver alltså inte ens ta ur dom innan hängning (det är enklare efter) men däremot får man ju då flå dom istället för att plocka.
Tog senast några ettåriga blandisar med bla stridshöna i, dom blev tokgoda och definitivt lika möra som köpe-kyckling :)
Tror faktiskt hanteringen så betyder mer än rasen för smakskillnad
-
Brist på kunskap förmodligen :) - i alla fall för mig. Tackar så mycket för infon och skall absolut prova :D, i synnerhet på yngre som är lättare att flå. De äldre jag har nu tar jag nog bara ut bröst, lår och lever på. Annars lär de bara förbli gående i lekstugan för att jag inte orkar ge mig i kast med det :-\.
-
Nakenhalsanlaget på Cou Nu betyder lättplockat dvs mycket färre fjädrar.
Jag håller på dom när det gäller kyckling de lux, vitt fint kött :P
-
Jag flådde våran tupp som var ett år gammal. Det var jättelätt. Jag använder en köttsax till det mesta styckjobbet, himla smidigt.
Jag tog ur också och sen kokade jag köttet ångande färskt i två timmar. Sedan lossade jag benen från köttet och wokade köttet med grönsaker. Kryddade med curry och hällde på grädde. Mums!
Kan ju vara värt att prova hänga förstås, men det var gott att tillaga direkt. Kindahönsen ruvar mycket så det blir nog en hel del överskottstuppar efter ett tag. Även om det kan verka som att Kindahönsen är små och inte ger mycket kött, så blev jag förvånad över hur oerhört mättande köttet var! Det räckte till två middagar åt oss (2 vuxna och en 3-åring och en 5-åring), samt en matlåda till maken. Vi är inga småätare. Köttet mättade på ett helt annat sätt än köpekyckling.
-
ungdjur av långsamväxande feta värpraser smakar allra bäst enligt mig.
Orpingtuppar 8 månader som får ligga i kylskåp och möra till sig i minst två dygn innan nedfrysning eller tilllagning blir suveränt enligt mig.
Men jag har en annan fråga, ni som grillar hel kylling, hur kryddar/stoppar ni slaktkroppen? Jag får banne mig inte till nån bra blandning, det smakar bara absolut ingenting och är oftast godare med en köpt grillad kyckling..
-
:) Hej allihopa! JAg undrar lite hur och var hänger man köttet ? Hur länge kan det ligga i kylen efter slakt för bästa mörnings resultat ?
-
:) Hej allihopa! JAg undrar lite hur och var hänger man köttet ? Hur länge kan det ligga i kylen efter slakt för bästa mörnings resultat ?
När man hänger mörar kött brukar man räkan 40 dygnsgrader. Dvs om man har 5 grader i kylen så ska det hängas i 8 dagar. Nu är unga djur sällan i behov av att möras så länge men om man slaktar något gammalt djur kanske det behövs.
Annars vill jag gärna slå ett slag för tryckkokaren om man vill göra grytor, soppor eller liknande. En tryckkokare kokar det segaste kött mört i ett nafs :) Ett i mitt hem älskat köksredakap ;D ;D ;D Man kan också förkoka en köttbit (eller hel tupp) för att sedan grilla i ugn eller på grill om man vill ha grillat :)
-
Väldigt intressant tråd faktiskt.
Undrar hur lantraserna är i smaken ? Nån som vet??
Bohuslän-Dals Svarthöna är jättegott :) Milt och gott men inte så smaklöst som köpekyckling eller så kompakt.
Köttet är mer likt nöt högrev i konsistensen, vilket är väldigt trevligt, tycker jag. Sen är det kul med de svarta benen ;D
Har provat både att äta direkt efter slakt och hängt. Tycker nog inte det var någon direkt skillnad på det dock.
-
Hur är det med Brahmatuppar, när kan man tidigast slakta dem?
-
du kan slakta dom när du vill?
-
Känn på bröstfiléerna, så märker du själv när det idé att slakta :)
-
Jag brukar få överskottstuppar hos en del folk. Mest blandraser. Brukar oftast slakta hos dom och ta med mig nån hem för besväret. En gång blev jag dock uppringd av en panikslagen dam vars 2 tuppar hade slagits så hemskt att halva skallen på den ena var borta. Mitt i vintern åkte jag dit och såg dom där småa dvärgtupparna. Den skadade var en med svart dräkt och fjädrar även på tårna. Men den var mycket godare än alla andra jag smakat. Mör och fin trots att det var flera år gammal.
Vet inte om ni skrivit det. Men i River Cottage kyckling smaktest så var det den äldsta hönsrasen som smakade bäst enligt provsmakarna.
Själv är jag väldigt nyfiken på hur hönsen i han som var med i land tidningen smakar. Han i norrbotten som hittade nån gammal ras hos nån granne eller om dom följde med kåken.
-
Om man inte vill plocka sina höns så fattar jag inte varför alla verkar skippa mognadsprocessen bara för att det är höns. Det är ingen skillnad på skogsfågel och tamhöns gällande hängning.
Nackar man hönsen och hänger dom i 42dygnsgrader (tex typ 4 dagar i tio grader) så är dom sen jätte-enkla att göra upp och köttet blir mycket mer välsmakande. Man behöver alltså inte ens ta ur dom innan hängning (det är enklare efter) men däremot får man ju då flå dom istället för att plocka.
Ett gammalt inlägg men jag måste ändå få fråga: Varför kan man inte plocka om man ska hänga? Av hygienskäl? Jag låter mina ungtuppar (blandras) hänga ca 1 dygn i ca 15 grader och jag tycker att det är jättestor skillnad, framför all i hur mört köttet är men även i smak, jämfört med att frysa dem direkt.